Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 5 Nisan 2020

İTO Meclis Üyeleri, video konferansla ülkenin gidişatını masaya yatırdı

İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyeleri, ülkemizi etkisi altına alan korona virüsle mücadelenin en üst sevide olduğu bir süreçte, herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini ifade ettiler. Ancak devletin açıkladığı teşvik paketinin yetersiz olduğunu ve ayrıca de her sektörü kapsamadığı, işlerinin durma noktasında olduğu için acil çözümler üretilmesi gerektiğini ortak bir dille ifade ettiler.  

İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis Üyeleri,  Meclis Üyesi Bekir Taner Ateş’in organizasyon ve moderatörlüğünde video konferansla bir araya geldi.

4 saat süren ve önemli konuların tartışıldığı toplantıya 27 ekonomik Meclis Üyesi’nin yanı sıra İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran’da katıldı.

Meclis üyeleri sektörlerinin yaşadıkları sorunları, verilen devlet desteklerini süreçteki aksaklıkları beyan ettiler.

İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak baştan sona takip ettiğimiz toplantıda tüm katılımcılar önce sağlıklı günler dilerken, ülkemizin ve tüm insanlığın bu korona virüs belasından en kısa sürede kurtulmasını temenni ettiler.

İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran, Kredi Garanti Fonu Başkanı’nın değişiminden kısa bir gecikme olduğunu ve  süre aşılarak bankalara kaynak aktarıldığını, bu kaynağında 300-350 milyar kredi olarak piyasaya kullandırılacağını söyledi. Oran, sağlık ve gıdada sorun olmadığını, ülke genelinde 2 ay içerisinde sorunun kontrol altına alınacağını belirtti.

Bekir Taner Ateş, tekstil sektörünün 1 milyon istihdamı ile şuan durduğunu 6-8 ay geriden üretim yapıldığından yazlık ürünlerin elde kaldığını sorunun gözükenden büyük olduğunu ifade etti.

Gecedeki tartışmanın bir başka önemli konusu da teşvik kredileri oldu. Paket var ortada bir şey yok diyen bir sektör sahibi, özellikle bazı sektörlerin bu paketten yararlanamadığını dile getirdi. Ayrıca ADB ve Avrupa’da bir çok ülke faizsiz teşvik kredisi verdiğinin altını çizdi.

Bu gidişattan çok fazla etkilenen sektör sahipleri kiraları veremez duruma geldiklerini ve mal sahiplerini anlayışlı davranmaları, gerekirse 3 ay kendilerinden kira almaması gerektiğini, aksi durumda devletin mal sahiplerine yönelik bir açıklama yapmasının şart olduğunu ifade ettiler.

“Bu sıkıntı uzun sürerse cafe restaurantların yüzde 80’i kapanır” diyen bir meclis üyesi, hükümetin açıkladığı teşvik paketi kendi sektörlerini ne kadar mutlu edeceğinin önünü göremediklerini belirtti.

Bir başka önemli sektör ise emlakçılık. Tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren emlakçılık, teşvik paketi dışında bırakılmasına tepki geldi. Emlakçılık sektöründe 200 bin üyeyi yakından ilgilendiren gelişmelerle ilgili hükümetin acilen bu sektörü de paketin kapsam alanına alması gerektiğinin altını çizdiler.

Çok verimli geçen toplantı önümüzdeki hafta içi devam etmesi kararı alındı.

İlginizi çekebilir

Palamut ve hamsi bolluğu

Palamut ve hamsi bolluğu

selyus