Ertuğrul Müyesseroğlu

Dijital Dünya

Tam Sokağa Çıkma Yasağı Mümkün Mü?

Korona virüsü nedeniyle bugünlerde kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanan ülkemizdeki en büyük tartışma konularından bir tanesi tam sokağa çıkma yasağı..

Bildiğiniz üzere alınan son kararlarla birlikte 20 yaşından küçükler ile 65 yaşından büyüklerin sokağa çıkması yasaklandı. Bu iki yaş grubunun en büyük özelliği birinin yayıcılığının yüksek olması diğerinin ise bu hastalığı ağır geçirerek vefat etme olasılığının yüsekliği..

Bu iki yaş grubu dışında kalanların bir kısmı tüm yaş grupları için sokağa çıkma yasağı uygulanmasını talep ederken bir kısmıda bu uygulamanın çokda mantıklı olmadığını düşünüyor. Ben ise bunun mümkün olmadığını düşünüyorum.

Bu süreçte halihazırda faaliyetlerine ara verilen eğitim, avm, kuaför, cafe, sinema, tiyatro vb yerler kapatılmış durumda. Bunun yanında şirketlerde çalışmakta olan beyaz yakalıların büyük bir bölümüde evden çalışıyor. Fabrikaların ise birçok sektörde üretimi durduğunu yada azalttığını buna bağlı olarak çalışanlarına izin verdiğini biliyoruz.

Yani 20 ila 65 yaş aralığında bulunanlarında çalışma koşulları oldukça sınırlanmış durumda.

Peki Bundan Ötesi Mümkün Mü?

Benim bu konudaki düşüncem mantık çerçevesinde olacak diyebilirim. Yapılabilecek ileri bir adım olarak en fazla zorunlu tüketim dışında kalan yerlerin çalışmalarının durdurulması kaldı. Fakat yukarıda da belirttiğim gibi bu sektörlerde zaten talep azlığı olduğu için üretim ya durdurulmuş yada oldukça azaltılmış durumda.

Şimdi burada düşünmemiz gereken yada kendimize sormamız gerek soru şuan için hangi sektörler faaliyetlerini sürdürüyor ve bu sektörlerin faaliyetlerini durdurması mümkün mü?

Sağlık Sektörü; Bu sektörü ve burada çalışanları sokağa çıkma yasağı kapsamına almamız mümkün mü? Bu sektörde çalışanlara ekipman yemek vs sağlayanları?

Güvenlik; Ordumuzu, polisimizi yada şuan kapalı olan iş yerlerindeki güvenlik görevlilerine sokağa çıkma yasağı uygulanabilir mi?

Kamu; Şuan milyonlarca memur canını dişine takmış vaziyette sistemin düzgün çalışabilmesi için uğraşıyor.

Marketler; Marketler kapalı olduğu taktirde ihtiyaçlarımızı karşılamamız mümkün mü? Düşünün maaşınız ada devletin sağladığı nakdi yardımlar elinize ulaşıyor fakat parayla ihiyaçlarınızı karşılayamıyorsunuz.

Enerji; Şuan yüzlerce enerji santiralinde, barajlarda üretim yapılmakta buradaki faaliyetleri durdurmak mümkün mü?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık; Türkiye 4 mevsim tarım üretiminin yapıldığı bir ülke ve bulunduğumuz aylar ekim mevsimi bugün bu ekimler gerçekleşmediği taktirde önümüzdeki dönem paramız dahi olsa ürünün olmadığı bir dönemin yaşanmasına neden olmaz mı?

Ulaştırma; Yurt içindeki malzeme ve gıdanın nakledilmesi bu sektörede çalışanlar olmadığı taktirde nasıl sağlanacak? Kargo firmaları kapanırsa evde kendini karantinaya almış insanların çeşitli ihtiyaçları ne olacak?

Bu örneklere daha onlarcasını eklemek mümkün.

Ülkemizde tam sokağa çıkma yasağı uygulanmasını talep edenlerin dayanak noktası ise İtalya, İspanya gibi günde yüzlerce kişinin öldüğü ülkelerde ki sokağa çıkma yasağı uygulamalarındaki sağlıksız bilgiler. Sanıldığının aksine bu ülkelerde dahi sınırlı sokağa çıkma yasağı uygulandığının bilinmesi gerekiyor. Bu ülkelerde dahi çalışma hayatı belli bir düzeyde devam etmekte..

Bu durumu en iyi anlatansa google’ın ülkelerdeki insan hareketliğinin ne kadar azaldığını gösteren topluluk hareketliliği raporu.. Aşağıda paylaştığım görselde iş yerlerindeki hareketliliğin 29 Mart itibari ile yani Türkiye’de 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı ilan edilmeden önce iş yerlerindeki hareketliliğin ne kadar azaldığını ülke ülke görebiliyoruz.

Son olarak geldiğimiz noktada yapabileceğimiz en iyi şey sıkı bir organizasyonla alınan tedbir kurallarına mutlak suretle uymak olacaktır. Şuan bazı organizasyon eksiklikleri olduğunu görmek mümkün. Özellikle gözüme çarpan, büyükşehirlerde işe gidiş geliş saatlerinde ki seferlerin sağlıklı düzenlenemediği.. Toplu taşımanın %80 düzeyinde azaldığı bir dönemde bunun başarılamayışı oldukça düşündürücü..

Özel sektörde ise fabrika, inşaat vb yerlerin özellikle yemekhanelerinde tedbirler alınarak insanların birbirine bu kadar yaklaşması önlenmeli.

Saygılarıma
Ertuğrul Müyesseroğlu

İlginizi çekebilir

BERLİN DUVARI

BERLİN DUVARI

selyus