Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 9 Nisan 2020

İTO Meclis Üyeleri’nin video konferans toplantıları devam ediyor

İSTANBUL TAKİPTE HABER SİTESİ

Video konferans toplantısına davet edilen Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, kendisine yöneltilen sorulara doyurucu ve içten cevaplar verdi. Akyüz, dünya ülkelerine oranla çok iyi durumda olduklarını ve Türkye’nin onlardan daha önce toparlanacağının altını çizdi..

İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak, video konferans toplantısını başından sonuna kadar takip ettik. Toplantıdan çıkardığımız sonuç: Programa katılanların hepsi devletinin yanında olduklarını gördük. Devlet kendi üstüne düşeni yaparsa sektör sahipleri de elini taşın altına koymaya hazır. Yeter ki sorunun üstesinden gelinmesi için güçlü adımlar atılsın.  

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyeleri,  üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Video konferans üzerinden gerçekleşen ve çok verimli geçen toplantıda 35 Meclis Komite ve STK Temsilcisi, Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz’a sektörlerinin geleceği ve ülkenin ekonomik durumu ile ilgili 3 saat boyunca sorular yöneltti.

Ülkemizi etkisi altına alan korona virüsün ekonomik etkilerini tartışmak ve çözüm üretmek için yapılan programın moderatörü Bekir Taner Ateş’in 10 gün önce dile getirip devletin birçok birimine ilettiği bu süreçte bankalar tarafından verilecek kredilerde, kredi kullananların borçlarına karşılık kredi kullanması şartı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankalara 7-8 Nisan’da usul olarak iletildiği bilgisi bu akşamki toplantıda Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz tarafından teyit edildi.

Bu gelişme ticaretin devamlılığı, piyasaların borç ödeme alışkanlığı açısında çok hassas bir konuydu. Ayrıca piyasalara moral motivasyon verecektir.

“BU SÜREÇLE İLGİLİ HİÇ BİR BANKA MÜŞTERİSİNE İŞLEM YAPMAZ”

Video konferans toplantısında ki birçok meclis üyesi, Osman Akyüz’e bu süreçte  bankaların ödenmeyen yada ertelen kredi taksitleri, arkası yazılan çeklerle ilgili sicil bildirimi yada kara liste oluşturulacak mı? soruları soruldu.

Bu sorulara cevap veren Akyüz, “Bu süreç inşaAllah kısa sürede biter. Bu süreçle ilgili hiç bir banka müşterisine işlem yapmaz. Sicil bildirimi, kara liste gibi uygulamada olmaz. Şu anda bakalar tüm imkanları ile müşterilerini ayakta tutmaya çalışmaktadır” dedi.

“BU İTİBARINIZI KULLANARAK DEVLET BANAKLARINDAN KREDİ ALABİLİRSİNİZ”

Mehmet Metin Korkmaz, “Gümrük Müşavirliği ile uğraşıyoruz. 100 bin çalışanı olan bir sektörüz. Bankalardan kredi almakta zorlanıyoruz. İşi yokuşa sürüyorlar. Ancak 100 bin civarında sermayesi olan şirketlere 100 milyona kadar kredi veriyorlar. Bu hiç doğru değil, adil de değil! Bu nasıl oluyor?” sorusunu cevaplayan Akyüz, “Banka sistemi size kredi sağlaması lazım. Sizin bir itibarınız var. Bu itibarınızı kullanarak devlet bankalarından kredi alabilirsiniz.”

DEVLET BANKALARI KREDİ VERMEMEK İÇİN ZORLUK ÇIKARIYOR!

Levent Korkut, “Devlet, firma sahiplerine personel maaşları konusunda mutlaka yardım etmeli. Ayrıca çek konusuna da bir çözün bulmalı. Bu arada devlet bankaları başvuru yapanlara kredi vermemek için elinden gelen bütün zorlukları çıkarıyorlar.”

Korkut’a cevap veren Osman Akyüz, “Bankalar ticarette ayrım yapmamalı. Bankların zorluk çıkarmaması için İTO ve TOBB haklarınızı savunmalı.”

BANKALAR KİRALAMA SEKTÖRÜNÜ ÖNEMSİYOR

Bankaların araç kiralama sektörüne bakışı nedir? sorusunu cevaplayan Akyüz, Şu anda bankalar bu sektörü çok önemsiyor. Hatta gayrimenkulden bile daha garanti görüyor.”

ÜÇ AY KİRA ALMAZSAK BATMAYIZ”

Kiracılar konusuna değinen Fatih Güner, “Ben hem kiracıyım hem de mal sahibiyim. Ülkenin koşulları ortada. Üç ay kira almazsak batmayız. Şimdi kiracıları idare etme zamanıdır. Vicdanen konuşacağım, ben kiracılarımı her türlü idare edeceğim. Mal sahiplerinin yüzde 80’nin gerçekten benim gibi vicdanlı. Diğer yüzde 20’si ise çok acımasız. Devlet bu konuya kesinlikle bir çözüm bulması lazım.”

“BANKALARIN BU SÜREÇTE SIFIR FAİZ UYGULAMASI MÜMKÜN MÜ?”

Fatih Güner ile Nuri Özelmacıklı, bankaların bu süreçte sıfır faiz uygulamasının mümkün olup olmadığını ve ‘devletimizin böyle bir karar almasının mümkün mü?’ Sorusunu sordular.

Güner ve Özelmacıklı’ya cevap veren Akyüz, “Şu anda ülkemizde bankalar enflasyon altında yatırılan paraya faiz vermekte. Aynı şekilde verilen kredilerin masrafları da düşünüldüğünde burada da enflasyon altında rakamlar olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısı ile bankalar şu anda fiilen enflasyona göre eksi faizdedir”

“BUGÜNDEN YARINI BİLE GÖREMİYORUZ”

Rasim Mazlum, “Dünyada borsa ve dolar yükseliyor. Dünyada ve ülkemizde bu anlamda önümüzdeki süreci nasıl görüyorsunuz? diye sorusuna çok kısa ve net cevap veren Osman Akyüz, “Bugünden yarını bile göremiyoruz”

“HÜKÜMET ÖZELLİKLE DE SİYASİ HATA YAPMAZSA FİNANS SEKTÖRÜ BU İŞİN ÜSTESİNDEN GELİR”

Yurdal Tufan, “Türkiye’de finans gücü ne kadar, bu sıkıntıların üstesinden gelebilecek mi?” sorusuna cevap veren Osman Akyüz, “Türkiye 2001 yılından sonra güçlenmeye başladı. Zaman içinde de güçlü bir devlet oldu. Hükümet özellikle de siyasi hata yapmazsa finans sektörü bu işin üstesinden gelir.”

“DÜNYA ÜLKELERİ İÇİNDE EN İYİ DURUMDA BİZİZ”

Toplantıda sadece bir değerlendirme yapacağını belirten Fuat Kulaçoğlu, “Bu süreçte katılım bankaları samimi. Bunu net görmemiz lazım. Mal sahibi ile kiracı arasındaki iletişim önemli. Karşılıklı sağlıklı iletişim kuranlar çözüm bulmaya çalışıyor. Şunu özellikle ifade etmem lazım, ülkemizin başına gelen bu cenazeyi hep birlikte kaldıracağız. Evimin bir odasını kendime çalışma ofisi yaptım. Buradan sürekli araştırıyorum. Herkesi arıyor, bilgiler alıyorum. Bu belaya bulaşan dünya ülkeleri içinde en iyi durumda biziz.”

TAŞIMACILIK SEKTÖRÜ DE SAĞLIKÇILAR GİBİ FEDAKARLIK YAPIYOR

Taşımacılık sektör temsilcileri, şu anda sektörlerinin sağlıkçılar kadar olmasa da, onlara en yakın fedakarlık içerinde bulunan sektör olduklarını ve bir çok riski göze alarak ülke tedarikini yapmaya devam ettikleri beyan ettiler.

“BANKA MEVDUAT HESAPLARINI YARIDA FAZLASI DÖVİZ”

Bazı meclis üyeleri, ülkenin banka kaynaklarının ve bankaların durumunu sordular.

Soruya cevap veren Akyüz, “Bankalarımızın durumu ülke ticaret ve genel ekonomik durumumuzdan çok farklı değil. Maalesef ülkemizde tasarruf miktarlarının düşük. Banka mevduat hesaplarının yarıdan fazlası döviz. Bu da stres oluşturuyor.”

“DİĞER ÜLKELERDEN DAHA HIZLI TOPARLANACAĞIZ”

Yine bazı meclis üyeleri “Bu süreç ne zaman normale döner, acil olarak ne yapılması gerekir? sorularını da cevaplayan Osman Akyüz “Sürecin Haziran gibi bitmesini umut ediyoruz. Bu süreçte imkan var ise vadeli mal alınmasının, peşin mal satılmasının önemli olduğunu söyleyebilirim. Bu arada mutlaka yedek akçe bulundurun. Bunun dışında şu anda yaşadığımız sürecin tüm dünyayı etkilediğini, ülke olarak durumumuzun virüsün yaygın olduğu ülkelere göre daha iyi olduğunu, bu süreçten çıkışta da en hızlı toparlanacak ülkenin Türkiye olacağını söyleyebilirim. Çünkü yıllardır krizlerle uğraşan ve deneyim kazanan bir piyasamız ve genç müteşebbis insanımızın en büyük avantajımız.”

İTO MECLİS ÜYELERİ TOPLANTININ TEKRARINI İSTEDİ

Genel olarak tüm katılımcılar, bu süreçten ülkemizin en kısa sürede çıkmasını temenni ederek bu toplantıya katılarak bilgi veren Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri ve İTO Meclis Üyesi Osman Akyüz’e ve video konferansı toplantısını tertipleyerek moderatörlüğü yapan İTO Meclis Üyesi Bekir Taner Ateş e teşekkür ederek, en kısa sürede tekrar video toplantı yapılması istediler.

Kapanış konuşmasını yapan Bekir Taner Ateş “Bende 4.5 saat süren toplantıdan çok keyif aldım. Ülkesi ve sektörleri için çalışan bu grubumuzu bir kez daha takdir ettim. Değerli bilgi ve donanımı ile bizleri aydınlatan Osman Akyüz ağabeyimize huzurlarınızda teşekkür ederim.”

selyus