Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 13 Ekim 2015

Organik tarım ile çiftçi kazanıyor

İlgili süreçlerin tamamlanmasının ardından, IPARD fonları 2011 yılının son çeyreğinden itibaren kullanılmaya başlandı. Bu durum, ülkenin tarım sektörü ve kırsal kesimin adaylık sürecindeki ihtiyaçlarının karşılanmasına önemli katkı sağlayacaktır. Çiftçiler AB fonlarından faydalanacak, tarımsal işletmelerimiz dünya standartlarında üretim yapacaktır.

Çiftçi AB’ye katma değeri yüksek organik ürünler satabilsin diye Hükümet mevzuatı yeniledi ve AB’ye ihracat yapabilmek için başvuruda bulundu.

AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma (IPARD) bileşeni fonlarının kullanılması için IPARD programı hazırlanmış ve programı uygulamak üzere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu oluşturuldu.

İlgili süreçlerin tamamlanmasının ardından, IPARD fonları 2011 yılının son çeyreğinden itibaren kullanılmaya başlandı.

Bu durum, ülkenin tarım sektörü ve kırsal kesimin adaylık sürecindeki ihtiyaçlarının karşılanmasına önemli katkı sağlayacaktır. Çiftçiler AB fonlarından faydalanacak, tarımsal işletmelerimiz dünya standartlarında üretim yapacaktır.

AB kalite politikası; coğrafi işaretler kapsamında temelde tarımsal ürünler ve gıdaların ürün adlarının korunmasını öngörmektedir. Spesifik özelliklere sahip bu tür ürünler ve gıdaların coğrafi işaret tescili yapılarak desteklenmesi özellikle az tercih edilen bölge ya da uzak alanlar olmak üzere kırsal ekonomi açısından kayda değer bir kar yaratacak ve çiftçilerin gelirlerinde bir iyileşme sağlayacaktır.

Organik tarım konusunda AB müktesebatına uyum sağlanması ve Türkiye’nin AB’nin 3. Ülkeler listesine dahil edilmesi, ihracatımızı artırarak ülke ekonomisine ve üreticilerin gelirlerinin artmasına katkıda bulunacak, böylece ülkemiz dünya piyasalarında prestij kazanacak.

Tarım sektörüne yönelik desteklerin, AB destekleme sistemine yakınlaştırılması konusundaki çalışmalar devam etmektedir. Çalışmalar tamamlandığında, AB Ortak Tarım Politikasına uyum çerçevesinde, Türk çiftçisinin üretim dönemlerine göre değişen gelir düzeyleri yerine, istikrarlı bir gelir düzeyine sahip olması sağlanacak.

AB uyumlu destek sisteminin temel aracı olan Entegre İdare ve Kontrol Sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalara başlanmış olup, bu amaçla bir strateji hazırlanmıştır. Bu stratejinin uygulanması ile ülkemizde tarım sektörüne verilen destekler daha iyi izlenecek ve hak sahibi olanların dışındakilere destek verilmesinin önüne geçilecektir. Canlı hayvan, et ve et ürünleri ithalatına getirilen kısıtlamaların kaldırılması konusunda çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalar, başta hayvansal ürünler olmak üzere Tarım sektörünün rekabetçi yapısının güçlenmesi açısından önemli bir adım olacaktır. Bu durum kısa vadede yurt içi birincil üreticiler için rekabet açısından birtakım sorunlar yaratacak olsa da; orta ve uzun vadede dünya piyasalarında daha rekabetçi, daha güçlü birincil üretici profili ortaya çıkacak.

Aynı zamanda tüketiciler daha düşük fiyatlarla hayvansal ürün tüketecekler.

2014-2020 yıllarını kapsayan IPA-II döneminde ise ülkemize ayrılan toplam 4,45 Milyar Avro kaynağın, yaklaşık 912 Milyon Avroluk bölümü yine “tarım ve kırsal kalkınma sektörüne” tahsis edildi.

2007-2013 Dönemi IPARD Programı’nın tamamlanmasını müteakip uygulanmaya başlanacak olan 2014-2020 Dönemi IPARD-II Programının onay süreci Ocak 2015 tarihinde tamamlandı.

selyus