Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 10 Şubat 2020

TÜMKİAD Genel Başkanı Nihat Tanrıkulu, ekonomi ve sosyal hayata dair görüşlerini açıkladı

Tüm Kalkınma İş Adamları ve Girişimciler Derneği (TÜMKİAD) Genel Başkanı Nihat Tanrıkulu, Türkiye ve iş dünyasının genel sorunları ile çözüm önerilerini anlattı. Başkan Tanrıkulu ayrıca, TÜMKİAD’ın hedefleri ve hizmet politikalarından da bahsetti. İş dünyasında kendilerini “Anadolu’nun yiğitleri ve Türkiye’nin yeni gücü” olarak adlandıran tek Sivil Toplum Kuruluşu TÜMKİAD’ın Genel Başkanı Nihat Tanrıkulu’nun ekonomi ve sosyal hayata dair görüşlerini de kamuoyu ile paylaştı… Kendisi ile yaptığımız söyleşide bütün açıklık ve samimiyetle sorularımıza yanıt verdi..

Nihat Tanrıkulu kimdir? Bize kendinizi biraz anlatır mısınız?

1973 Yılında Iğdır’da doğdum, daha sonra ailemle birlikte İstanbul’a göç ettim. Eğitim hayatımı İstanbul’da tamamladım. Eğitim hayatım bittikten sonra iş dünyasına girdim. NTK Organizasyon promosyon, prodüksiyon, tekstil ve inşaat şirketlerinin sahibiyim. Ortağım Fatih Babacan ile birlikte bu işi yapıyorum.

Kısa adıyla TÜMKİAD olan, Tüm Kalkınma İş Adamları ve Girişimciler Derneği nasıl kuruldu?

NTK Şirketlerinin yanı sıra Mikrofon ve Hitap eğitmenliğim var. Türkiye’de 81 ilin birçok Sivil Toplum Kuruluşları’nın lider ve başkanlarına, meclis başkanlarına, konfederasyon başkanlarına bu hizmeti verdim. Alanımız danışmanlık ve medya planlama olduğu için Türkiye’nin birçok STK’larıyla birlikte oldum. Bu STK’larla birlikte olurken, Türkiye’de lobi gücü sayısının çok az olduğunu anladım. Türkiye’de 126 Bin dernek var, İstanbul’da bu sayının 56 bini faaliyette. Spor ve Camii Derneklerini çıkardığımızda da çok fazla bir azalma olduğunu görüyoruz.

Özellikle de 15 Temmuz hain FETÖ saldırısından sonra iş dünyasında da bu anlamda ciddi bir boşluk olduğunu gördüm. Bu boşluğu, vatansever, muhafazakar, milliyetçi, Atatürkçü ve Cumhuriyetçi bir duruşun doldurabileceğinin düşündük. Kısacası biz nasıl bir dernek kurmalıyız dedik ve tümün anlamı bu şekilde oluştu. Küçük, büyük orta halli sektörlerdeki iş adamlarını bu çatı altında nasıl toplayacağız ve nasıl kalkındıracağız sorusunu sorduk. Bize üye olan iş insanlarını, girişimci iş kadınlarını nasıl kalkındıracağız bunları düşündük. TÜMKİAD olarak, bir siyasi partinin kuruluşu değil, devletin STK’sı olmalıyız dedik.
Birçok STK’lar ya siyasi partilerden yada kurumlardan destek alırlar, TÜMKİAD’ı kurarken arkadaşlarımıza şunu dedik, “inanan insanlar, bir araya geldiği zaman yapamayacağı hiçbir şey yoktur” dünyada bunun da örnekleri çok fazladır biz bir siyasi partinin, cemaatin yada herhangi bir kuruluşun desteklediği bir dernek olmadan birleşerek güçlenebileceğimizi söyledik  ve ortaya TÜMKİAD çıktı.

“TÜMKİAD, Tüm Kalkınma ve Girişimci İş Adamları Derneği” devletin STK’sıdır. 15 Temmuz’dan sonra gördük ki, bir terör örgütünün kurduğu STK, ülkeyi ekonomik olarak neredeyse çökertecekti. 9 Mart 2017 de kongreye gittik, 9 Nisan’da İstanbul Ticaret Odası’na on arkadaşımızın ismini yazdırdık, Türkiye Altın Marka Ödülleri’nde “Yılın STK’sı ödülünü” aldık. 12 ilde de başkanlıklarımız var.

TÜMKİAD Faaliyetleri neler, kurulduğu yıldan bu yana nasıl bir yol izlendi?

Türkiye’de lobi gücünü kurmak kolay değil. Eğer bir STK kuracaksınız çok dikkat etmeniz gerekli. Çünkü normal bir kültür derneği değil yardımlaşma derneği değil, bir STK kurmak devletimiz için çok önemli. Devletin nasıl askeri, polisi, ordusu varsa bu dönemde de sağlam ve güçlü STK’lara ihtiyacı var. Çünkü savaşların cephede değil ekonomide olduğu bir dönemden geçiyoruz.

STK’larımızı marka yapmanız lazım. Biz bunu başardık ve TÜMKİAD’ı dünya markası yaptık. Devletin, milletin ve medyanın tüm dünyanın bilmesi gerekiyor, STK kolay bir oluşum değil. Bugün yeri geliyor, STK’ların yapması gereken açıklamaları hamleleri, Cumhurbaşkanımız yapıyor, STK’ların lobi güçlerinin çıkıp meydanlarda devletin milletin yanında olması gerektiği yerde, Cumhurbaşkanı yapıyor. Bu açıklamaları niye bir STK yapmasın.  Bunun en yakın örneği de 3 milyon doları bozdurmamızdı. Bu hareketin en güçlü sebebi devletin ve milletin yanında olduğumuzu kanıtlamaktı. Biz doları ucuza alıp, pahalıya bozdurmadık.  STK’ları ayağa kaldırdık. Biz bir STK’nın çıkıp meydanlara inmesi gerektiğini bir dolar oyunu oynandığını ve buna karşı durmak gerektiğini savunduk.

 

Uzmanlar doların, 10 lirayı bulacağını söylüyordu, doğru bulacaktı ama biz TÜMKİAD olarak meydana indik, tüm ilde üyelerimize mesaj gönderdik ve 3 milyon doları bozdurduk bu hamlemizle doların yükselişini durdurduk. Uzmanların hiçbiri bizden bahsetmedi. Buda acı bir gerçektir. Türkiye’de sadece kendi derneğimizi değil, iş adamlarını, konfederasyonları, odaları, kooperatifleri harekete geçirdik ve doları bozdurduk ve buna dur dedik. O gün bu günde dolar yükselmedi hamdolsun.

 

Yerinde bir tabirle Anadolu’nun yiğitlerinin de katılımıyla, aylık istişare toplantınızı gerçekleştirdiniz. Toplantı nasıl geçti hangi kararlar alındı?

TÜMKİAD’ın artık kendi bünyesi içinde güçlenmesi lazım dedik. Her ay düzenli olarak toplantılarımızı yapıyoruz.  Ticaretimizi nasıl yapacağımızı nasıl güçleneceğimizi bulmak için de Türkiye’de marka olmuş, önemli yerlere gelmiş iş insanlarını davet ettik. Ödedikleri bedelleri ve başarı hikayelerini anlatmalarını istedik, davetimizi kabul ettiler ve geldiler. Toplantıdan sonra gördük ki genç iş adamları gelip öz eleştiri de bulundular. Bu da bizi çok mutlu etti. İstişare toplantılarımızın amacı üyelerimizin nasıl başarılı olacaklarını planlamak. Bir kez daha Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hüseyin Altınbaş’a teşekkür ediyorum.

 

Ülke gücünü ve ekonomik kalkınmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, siyasete girerken bir laf etmişti. “ben beyaz kefenimi giydim de yola çıktım” diye. Ben de bu yola girerken aynı cümleyi kurdum. Çünkü bu ülke de üretime gölge düşürdüler, biz ne yazık ki tüketen toplum olduk. Sanayicilerimizi destekleyerek iş adamlarımızın kalkınmasını sağlayarak ülke ekonomisini doğrudan düzeltici önlemler almak için bu yola girdik. TÜMKİAD ülkesinin kalkınmasını istiyor ve bu yolda beyaz kefen giymiş vatanseverlerden oluşan bir oluşumdur. Hedefimiz ihracatta bir numara olmak.

Ülkemizde ki işsizlik oranları ve istihdam problemi konusunda düşünceleriniz neler?

Sayın Cumhurbaşkanımızın ülkeye çok büyük katkıları oldu. Devletimiz ve yöneticilerimiz çok başarılı ama her durumda toplumun eğitime ihtiyacı var. İşsizlik konusu çok önemli bakanlığımızın bu konuda çalışmalarına ağırlık vermesi çok önemli. Şuan iş arayan firmalara bakın bir yandan da işsizliğe bakın, kolay yoldan para kazanmak inancıyla bu sorun büyüdükçe büyüyor. TÜMKİAD bu sorunlara da son vermek istiyor. Bu konuyu dile getirmekten asla kaçınmayız. Yetkili makamların toplumu rahat yoldan para kazanma duygusundan çıkarılması için farklı projelerin hayata geçirilmesi lazım.

Bir İş İnsanı olarak, ülkemiz dışında yaşanan olayları nasıl buluyorsunuz?

Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi “dünya 5’ten büyüktür” bizde bu sözün arkasındayız. Bugün cephede savaş kazanamayacaklarını bilen İngiltere, Amerika, İsrail, Çin ve Rusya yani bu beş büyük ister istemez özellikle orta doğu Müslüman coğrafyası’nın büyümesini istemiyorlar.

“Siz içeride birlik olmazsanız dışarısı sizi böl parçala sistemine götürür” sözünü hatırlatmak isterim. Dünyada bunu çok iyi biliyor ve ekonomiyi de ona göre yönlendiriyor. Bizim öyle bir ruhumuz var ki, Çanakkale’de bir öldük bin dirildik. En son Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmak için bize oyunlar oynadılar. Bunun en büyük örneğini de, 15 Temmuz hain darbe girişiminde gördük.  Bizim savaş ruhumuzu yenemeyeceğini gördüler ve tek bir yol olarak ekonomiyi gördüler.

Biz güçlü olursak bizi yenemezler.  İlişkilerimiz çok hassas düşmanca ilişkiler değil akılla ilişki kurarak bizi düşman gibi görenlerden paramızı alacağız. İşte TÜMKİAD bu konuda yeni markaların ortaya çıkmasını istiyor.
Örnek olarak bakıldığında Çin’in yaşadığı bu zor günler elbette insanlık adına endişe ediyoruz. Acılarını da paylaşıyoruz ama ekonomik yönden sarsılmış oldukları da büyük bir gerçek. Çin’in dezavantajını avantaja nasıl çevirebileceğimizi görüşmemiz lazım. Bu ekonomik krizi ülkemize nasıl doğru olarak yönlendirebiliriz bunun yollarını bulmamız lazım. Çin’den alınmayacak olan malların üretimini nasıl hızlandırabiliriz dememiz lazım bu hususta bir panel yapacağız ve bakanımızı konuk edeceğiz ve bu krizi nasıl fırsata çevirebiliriz bunun alt yapısını konuşacağız.

Yeni girişimcilere ve bu ruhu taşıyan Gençlere ne gibi tavsiyeler vermek istersiniz?

En beğendiğim soru bu oldu diyebilirim, çünkü bizler için önemli olan aslında yeni girişimciler ve bu ruhu taşıyan genç iş insanları. Ben başardım ama ben de ayakkabı boyadım, su sattım, köprü altlarında gazete topladım yeri geldi Avcılar’dan Şirinevler’e kadar yürüdüm ve bugünlere geldim. Böyle bir bedel ödeyerek, vardığım bu noktada şimdi çocuklarıma devretsem, benim çocuğum benim kadar başarılı olabilir mi? İşte bu çok önemli bir nokta.

Türkiye’de ki holding sahipleri, sanayi sahiplerinin yüzde sekseni çocuklarını şımarttı ve bayrak devri yapılırken çocuklarını siyasetten, STK’lardan, bedel ödemekten uzak tuttular. Bu çok büyük bir tehlike.

Genç iş adamlarına sesleniyorum, babanızdan, dedenizden aldığınız ticari bayrağı gelin TÜMKİAD’ta hayat okulunu okuyarak kullanın, sizin önünüzü açalım. Gençlerin olmazsa olmazı Türkiye’de ilk ve tek lobi gücü iş dünyasında ki hayat okulu TÜMKİAD’tır.

Son olarak, TÜMKİAD hedeflerine nasıl devam edecek? Rotanızda bulunan iniş çıkışlar neler ve yeniliklerinizden bahseder misiniz?

Biz TÜMKİAD olarak önce üyelerimizin konum konum ayırıyoruz. Ağırlıklı olarak sanayicilerimizin uluslararası ticarette, ülkeye nasıl katkısı olacak çocukları nasıl vatansever ve milliyetçi olacak?  Bu sorular üzerine odaklanıyoruz. Orta kademedeki insanları bir üst kademeye nasıl çıkaracağız, alt seviyedeki insanları nasıl güçlendireceğiz? Çok kazananın bürokraside sorunu oluyor lobi gücüyle bu sorunları çözeceğiz. Büyümek isteyenleri büyük işadamlarıyla marka olmuş isimlerle buluşturacağız. O hayatları öğreteceğiz. TÜMKİAD, kendi içinde hem marka olma hem para kazanma hem de bu ülkenin yeni yüzlerini, yeni değerlerini ortaya çıkarma şansı sunuyor. Bugüne kadar STK’lara baktığınız zaman hep aynı 70 yaşında ki yüzleri görüyoruz bizim en fazla başkanlık yapma süremiz 3 yıl.  “Yenilenmek başarı getirir”  diyeceğiz ve TÜMKİAD’ta biz bunu yapmayacağız. 3 yılda bir kongre var 9 yıl sonra bir başkan, başkan olamayacaktır diye ana tüzüğümüze koymuşuz. Benim yaşım 47, 9 yıl sonra derneğin başkanı olmayacağım. Yeni bir kardeşimiz daha bir heyecanlı olarak bu görevi alacak. Yenileneceğiz ve güçleneceğiz ana hedefimiz bu. Gençte gençlik var yaşlılıkta tecrübe var. İhtiyar tecrübesini gence verecek, genç de yola koşacak.
Türkiye’de yaşayan insanlar, dili, dini, ırkı ne olursa olsun bizimdir. Hz. Ali Efendimizin bir sözü var; “Her şeyi affedin ama vatanına ihanet edeni affetmeyin” bu söz bizler için oldukça önemli. Bizim kırmızı çizgimiz de budur. Vatan sevgisi. Ne demişler, “siz vatanınızı seviyorsanız, vatanı sevmeyeni sevdiremezseniz vatanınızı sevmiyorsunuz demektir”
Kavgayla bu iş olmaz. Bizde her renk var, Türk, Kürt, Alevi, Boşnak, Ermeni biz ticaret yapıyoruz. Ekmeğin siyaseti olmaz altını çizerek tekrar etmek isterim ki bizim kırmızı çizgimiz Vatan ve Millet, Bayrak ve Devlettir. Bu yolda da devam edeceğiz. Önce Vatan

selyus