Volkan ÖZTÜRK

Dünden Bugüne

Yeni Nesil Meslekler

Dijital kuşağın başarı kavramı alabildiğine “genişledi”.

Eğitimini yarıda bırakıp kripto yatırımlara yönelme ya da sosyal medyada şöhret olma peşinde koşarak “köşeyi dönme” tavrı dünya genelinde bir soruna dönüşmüş durumda.

“Eğitim”, okul çağına denk bir kavram olmaktan sıyrılıp “sürekli yeni beceri ve yetkinlikler kazanma” mecburiyetiyle yaşam boyu devam eden bir sürece dönüşecek.

Mesleklerin çeşitleneceği, yeni uzmanlıkların doğacağı ve çok daha nitelikli profillere ihtiyaç duyulacak bu gelecekte en büyük ayrıştırıcı kavramın “yetkinlikler” olması bekleniyor.

  • Problem çözme
  • Takım çalışması yürütebilme
  • Tasarım odaklı düşünme gibi meslekler üstü kavramlar en az uzmanlıklar kadar belirleyici olacak.

DIJITAL SAĞLIK

Tanımı dahi değişen “sağlık” alanında bireyler artık şifa bulmanın ötesinde daha uzun yaşama ve hasta olmama beklentisi içinde. Sağlık şirketleri de benzer şekilde çok daha uzun süreli ve karlı ilişkiler vadettiği için varlık sebeplerini hastalar ile sınırlamak istemiyor.

ROBOTIK VE OTOMASYON

Covid-19 pandemisinin bize gösterdiklerinden biri de insana bağlı yapıların ölçeklenmesi zor, maliyeti yüksek ve hayli kırılgan olduğuydu. Bu sayede Endüstri 4.0 başlığıyla kendine yol açmaya çalışan dev bir sektör, neredeyse zamanda sıçrama yaşadı. Restoranından kuryesine, fabrikasından hastanesine kadar hemen her sektör büyük bir otomasyon (başka bir deyişle “insansızlaştırma”) yarışına girdi. Bu sayede 10 yıl sonrasının hedefleri bugünden geride kaldı.

YEŞIL ENERJI

Her ne kadar eşitsizliklerle dolu bir yaşam sürüyor olsak da, nihayetinde tek bir Dünya var. Kapitalizmin doğal sonucu olarak da adlandırılan iklim krizi, herkese kaynakların sınırsız olmadığını acı tecrübelerle gündemin tepesine yerleştirdi. Çözüm sürecinin ana eksenlerinden biri ise temiz, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynakları.

YENI NESIL BILIŞIM

Popüler örneklerinden ötürü “yapay zeka” gündemi hayli meşgul etse de çok daha etkili bir dip dalga “kuantum bilişim” alanında yaşanıyor.

Büyük veriye dayalı dev simülasyonlar, endüstriyel dijital ikiz uygulamaları, siber güvenlik ve yazılım tabanlı modellemelerle geliştirilen yeni nesil aşı ve ilaçlar gibi bir dizi alanda. Volkan Öztürk

İlginizi çekebilir

YAZARLIĞI BIRAKIYORUM!

YAZARLIĞI BIRAKIYORUM!

selyus