Ana Sayfa EDEBİYAT 22 Şubat 2019

Hilmi Türkmen, “Arapça aslında bizim millileşme serüvenimizde bin yıllık yol arkadaşımız”

“Arapça aslında bizim millileşme serüvenimizde bin yıllık yol arkadaşımız” diyen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Arapça’ya yabancı dil demeye başladığımızda aslında toplum millet Müslümanlar olarak eksiye doğru gidişimiz başlamış demektir” dedi.

Üsküdar Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Arapça Kitap ve Kültür Günleri, bugün başladı. Açılışa Üsküdar Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Hilmi Türkmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de katıldı. Medeniyet Hafızamız Kütüphaneler teması ile ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, dünyanın birçok farklı ülkesinden 50’den fazla yayınevi, 100‘den fazla ilim adamı, akademisyen ve yazar katılacak. Etkinliğin açılışında Kur’an tilaveti ve ilahi müzikler seslendirildi. 3 mart tarihine kadar devam edecek olan etkinliğin açılışında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açılış konuşması yaptılar.

“ARAPÇA ASLINDA BİZİM MİLLİLEŞME SERÜVENİMİZDE BİN YILLIK YOL ARKADAŞIMIZ”

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen; “Arapça aslında bizim millileşme serüvenimizde bin yıllık yol arkadaşımız. İslam dini üzerinden tanıştığımız hayatımızı dünya ve ahiret saadetimizin vesilesi Kuranı Kerim’in emir ve yasaklarıyla şekillendirmesine vesile olan önemli bir değerimiz. Aynı zamanda ümmet olarak evrensel bir pusulamız. Arapça’ya yabancı dil demeye başladığımızda aslında toplum millet Müslümanlar olarak eksiye doğru gidişimiz başlamış demektir. Gerek bilim dünyamızda gerek edebiyat sana dünyamızda Arapça her zaman yaşayan yaşaması gerek değerimiz. Hayatımızı şekillendirirken Arapça’yı evlerimizde medreselerimizde camilerimizde öğrenmeye gayret ediyoruz. Özellikle gelecek neslin Arapça’ya yabancı dil olarak bakmaması için Arapça kitap ve kültü günlerinin önemli olduğunu inanıyorum. Bu anlamda ülkemizde bir ilk aslında.” İfadelerini kullandı.

YILDIZ, EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Açılışta konuşma yapan Taner Yıldız; “öncelikle böylesine güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapan emeği geçen kamu ve özel sektör kuruluşlarına huzurlarınızda bir kez de ben teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen böyle bir etkinliğin ülkemizde İslam camiasına ve bunu tahsil etmek isteyen bütün talebelerimize hayırlı olmasını diliyorum. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki iletişimin ve alışmaya çalıştığımız tüm yapıların bir tarafa bırakılmaya çalışıldığı ortamda bu etkinliği gerçekleştiriyoruz” dedi.

selyus