Ana Sayfa EDEBİYAT 4 Mart 2015

Mazlum Coğrafyalardan Umut Şiirleri

Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen ve 10 ülkeden şairin katıldığı III. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali yapılan muhteşem galayla başladı.

Kültür sanat dünyasının yakından takip ettiği ve üç gün sürecek olan İstanbulensis Şiir Festivali, Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde yapılan galayla başladı. Festivalin bu sene temasını Mazlum coğrafya oluşturdu. Galada festivalin açılış konuşmasını yapan festival düzenleme kurulu başkanı Özcan Ünlü, “Bugün çağına karşı sorumlu olma bilinciyle hareket eden Sultanbeyli Belediye Başkanlığının ayakta alkışlanacak etkinliğiyle karşı karşıyayız. Konuk şairlerimiz Türkiyeli şair dostlarıyla el eleler. Şairlerimiz dizeleriyle acılı coğrafyaya umut gönderecek. Şiirlerimiz zorbalara, emek sömürüsüne her türlü emperyalizme ve faşizme karşı yiğitçe duruş olsun istiyoruz” dedi.

“MAZLUM COĞRAFYALARDAN UMUT ŞİİRLERİ” 

Ünlü’nün ardından konuşan Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Sultanbeyli Belediyesi olarak bu sene festivalin üçüncüsünü düzenlediklerini söyledi. Üçüncü Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali’nin temasının bu yıl mazlum coğrafya olduğunu ifade eden Başkan Keskin, “Festivalimizin temasını “mazlum coğrafyalardan umut şiirleri” olarak belirledik. Bu temayı belirlerken de üstadımız, değerli şairimiz, yazarımız Nuri Pakdil’in “insan seni savunuyorum sana karşı” cümleleri bize ilham oldu. Kendisine buradan bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. 

Festivalimize mazlum coğrafya diye tabir ettiğimiz ülkelerimizden, kardeş ülkelerimizden şairler katılıyor. Kendilerine ve ülkemizden katılan şairlerimize tekrar hoş geldiniz diyorum. Onlarla Türkiye ve İstanbul, bugün başka bir anlam kazandı” dedi. 

İstanbulensis Şiir Festivali’nin başlamasıyla şiirle şehrin yeniden buluştuğunu belirten Başkan Keskin, “Bugün, şiirle şehrin, şiirle çiçeğin buluşmasına tanık olacağız. Duyguların en saf hali olan şiirle, batının sırt çevirdiği, ötekileştirdiği, Türkiye’nin ise hiç bir zaman bağını koparmadığı mazlum coğrafyaya umut olacağız. Biz tarih boyunca üstlendiğimiz misyonumuzla, zalimlerin karşısına dikildik. Mazlumların, zulme uğrayanların sesi olduk. Altı yüz yıl dünyayı adaletle, hoşgörüyle, iyilikle yöneten ecdadımız, bizlere bunu öğretti, bizlere en büyük miras olarak bunu bıraktı” şeklinde konuştu.

“ZULMEDENLER DİL, DİN, IRK TANIMIYOR”

Dünyanın çeşitli ülkelerinde, Suriye’de, Filistin’de, Doğu Türkistan’da ve daha birçok ülkede katledilen insanların olduğunu kamuoyuna hatırlatan Başkan Keskin, “Zulmedenler dil, din ırk tanımıyor. Zulmedenler insan ayrımı yapmıyor. İşte tüm zulme uğrayanların, kardeşlerimizin duygularına şiirle tercüman olmak istiyoruz. Onların dertlerini şiirle tüm dünyaya haykırmak istiyoruz” dedi.

BATI DÜNYASINA SESLENDİ

Festivalde yaptığı konuşmada batı dünyasına da seslenen Başkan Keskin, “ Buradan batıya, zulmeden zalimlere sormak istiyorum. Acaba Batı için Suriye’de akan kan neyi ifade ediyor. Geride kalan harebe evler, yıkık şehirler, yerlerinden, yurtlarından ayrılmak zorunda kalan insanlar ne anlam taşıyor. Filistin’de zulme uğrayan insanlar neyi ifade ediyor. Oyun oynarken, bombalara maruz kalan çocuklar, yavrusunu kalleş bir kurşuna şehit eden annelerin, babaların çığlıkları batının hiç mi insanlığına seslenmiyor. İşte biz, dün olduğu gibi bugünde kardeşlerimizin, ezilen halkların yanındayız. Bugün dünyanın ender çiçeği İstanbulensisle, şiir festivalimizle o zalimlere sesleneceğiz. İnşallah bugün Sultanbeyli’den dünyaya, mazlumların kurtuluşu için, şiirle pozitif bir enerji yayacağız. Bugün festivalimizle mazlumların sesleri daha da gür çıkacak. Şiir zulme karşı en büyük direniştir” ifadelerini kullandı. 

Festivalin onur konuğu Nuri Pakdil de yaptığı konuşmada, “Bugün burada olmaktan onur duydum. Sizlere teşekkür ediyorum. İçinde bulunduğumuz süreçte karanlığı geriletecek tek güç sanat ve edebiyattır. Bu süreçte tüm batıcı yazarlar, şairler; sömürgecilerle işbirliği yapmışlar ve yabancılaştırmanın uygulayıcısı olmuştur. Şair arkadaşlarıma şunları söylemek istiyorum; değerli şairler yüce İslam dini sonsuz güzelliktir. Sınırsız estetiktir. Kesinlikle tüm çalışmalarınızda bunu göz önüne alın” dedi.

Konuşmaların ardından şairler şiir okumaları gerçekleştirdi. Şiir okuyanlar arasında AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk de vardı. Külünk İstanbul şiiriyle dinleyenleri duygulandırdı. Şiir okumalarının ardından Orhan Hakalmaz muhteşem türkülerini galaya katılanlar için seslendirdi.

Şiir festivali ikinci gün Sultanbeyli’deki okullarda öğrencilerle buluşacak, akşam ise Yerebatan Sarnıcı’nda sanatseverlere doyumsuz bir şiir ziyafeti yaşatacak. 

Etiketler:
selyus