Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 27 Mart 2015

Kadıköy Akademi açıldı

Kadıköy ve İstanbul’un kent düşüncesi, eğitim- kültür ve sanat birikimine katkı sağlayacak Kadıköy Akademi, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun da katılımıyla 26 Mart Perşembe günü hizmete açıldı.

Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği, açılışta bir sunum yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy’ün yüzyıl önce İstanbul’un mimari yapısıyla zarafetin merkezi olduğunu belirterek söyle devam etti: ”Tarihi mirasına sahip çıkmayan bir ülkenin başarılı olma şansı yok. Kentlerimiz kimliklerini tarihlerinden alıyor. Binaları yaparak kentleri oluşturamazsınız. Kentler; yazarları, sokakları, edebiyatçıları ile beraber var. Kentin belleğinin en önemli şeylerinden biri de bu köşkler. Kadıköy Belediyesi olarak tarihi köşklerimizi sahiplenmeye ve her birini kültür, sanat ve becerinin merkezi haline getirmeye karar verdik”

Kadıköy’deki tarihi binaları satın alarak tüm yurttaşların faydalanabileceği merkezler haline getireceklerini ifade eden Nuhoğlu, yakın vadede hayata geçmeyi planladıkları projeler hakkında bilgi verdi. Kadıköy Akademi olarak faaliyet gösterecek olan konağın 112 yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirten Nuhoğlu “ Mühürdar Fuat Paşa’ya sadrazamın bağışladığı bu konak 1986 yılında Zuhal Yüksel Tansev tarafından Kadıköy Belediyesi’ne bağışlanarak belediyenin mülkiyetine geçti. Kendilerini sevgiyle, şükranla anıyorum.” dedi.

İnşaatlarla, alışveriş merkezleriyle kentlerde nefes alacak alanların bırakılmadığını ifade eden Nuhoğlu, “kentler artık nefes almak istiyor, kentliler kentin geleceği ile ilgili kararlara dahil olmak istiyor. “ diyerek Kadıköy Akademi’de neler yapmak istedikleri şöyle anlattı: “Kadıköy Akademi’de kent düşünce, eğitim, kültür ve sanat okulu olarak kuruldu. Akademi’deki temel düşüncemiz; gençlerin, yaşlıların, yerel yönetimlerle olan ilişkilerinin düzenlenmesi, karar süreçlerine katılımın desteklenmesi. Türkiye’deki ve dünyadaki yerel yönetimlerin incelenmesi, takip edilmesi, mevcut gelişmelerin izlenmesi. Kent üzerine düşünen, çalışan, yazan herkesi bir masa etrafında toplayacak, görüş alış-verişinde bulunacağız.”

Akademi bünyesinde faaliyet gösterecek Genç Akademi hakkında da bilgi veren Nuhoğlu, gençlerin yaşamın her alanında olmaları için desteklenmeleri ve alanlar yaratılması gerektiğinden yola çıktıklarını belirterek “genç akademi” de gençlerin bir araya geldiği, öğrendiği, tartıştırdığı ve gerçekleştirdiği bir yer olacağını ifade etti.

Akademi’de başta gençler olmak üzere tüm Kadıköylülere yönelik ücretsiz kültür- sanat ve beceri atölyeleri gerçekleştirileceğini belirten Nuhoğlu, konağın bahçesinin ise tüm gün halka açık olacağını söyledi.

Nuhoğlunun konuşmasının ardından konağı 1986 yılında Kadıköy Belediyesi’ne bağışlayan Zuhal Yüksel Tansev’in kızı Mehlika Tansev’e teşekkür plaketi verildi. Çok duygulandığını ifade eden Mehlika Tansev : ”Doğup büyüdüğüm bahçesinde oynadığım bu köşk halkımıza açtıkları için Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Eminim ki annem mezarında rahat uyuyordur” dedi.

KADIKÖY AKADEMİ HAKKINDA

Kadıköy Belediyesi, Kadıköy’ün ve tüm İstanbul’un kent düşüncesine ve eğitim birikimine katkı sağlayacak yeni bir konsepti hayata geçirdi.

Akademi, kentli hakları ve yerel yönetim alanında oluşan gelişmeleri takip edecek. Bunun yanı sıra kentin düşünsel birikimine katkı sağlayacak yaşam boyu eğitim programıyla başta gençler olmak üzere tüm Kadıköylülere yönelik ücretsiz atölyelerde eğitim verilecek.

KADIKÖY’ÜN DÜŞÜNCE MERKEZİ, KENT AKADEMİ

Dünya çapında kentli hakları, yerel yönetim deneyimleri ve katılımcı yönetim modelleri alanında oluşan birikimi kapsayacak Kadıköy Akademi’nin Kent Akademi programı, yerel yönetim ve kentleşme konularındaki yeni arayış ve gelişmeleri takip edecek. Dünya çapında kent alanındaki gelişmeleri izleyerek Kadıköy’ün geleceği için yenilikçi yaklaşımları ve modelleri arayacak.

Kent Akademi kapsamında, sertifikalı yerel yönetim eğitim programları, kent atölyeleri, kent mücadelesi alanındaki buluşmalar, çalıştaylar, söyleşilerle birlikte kentine sahip çıkmak isteyen tüm bileşenler bir masa etrafında toplanacak.

GENÇLERE YÖNELİK GÜNCEL VE NİTELİKLİ SANAT EĞİTİMİ; GENÇ AKADEMİ

Kadıköylü gençlere yönelik sanatın güncel disiplinlerinde hayata geçirilecek atölyelerle hem nitelikli bir sanat eğitimi hem de gençlerin mesleki yaşamlarına katkı sağlayacak profesyonel yönlendirme hedefleniyor.

Başta görsel-işitsel sanatlar olmak üzere, dijital sanatlar ve iletişim-medya sektörlerindeki gelişmeleri yakından takip edecek olan Genç Akademi, alanlarında uzman eğitmenler ile katılımcıları bir araya getiriyor.

KADIKÖYLÜLERİN YENİ BULUŞMA NOKTASI; GÜNDÜZ AKADEMİ

Her yaştan tüm Kadıköylülere yönelik Gündüz Akademi programı, günün her saatinde Kadıköylülerle film gösterimleri, söyleşiler, sanatsal ve kültürel etkinliklerle buluşacak. Öncelikle gündüz saatlerinde evde bulunan yurttaşların katılımını hedefleyen Gündüz Akademi ile Kadıköy günün her saati yaşayan ve üreten bir kültürel odağı kazanmış olacak.

Kadıköy’ün düşünce ve eğitim alanında birikimine katkı sağlayacak biçimde tasarlanan Kadıköy Akademi’de farklı yaş gruplarından, farklı ilgi alanlarından Kadıköylüler bir araya gelecek.

KADIKÖY’ÜN YENİ NESİL KÜTÜPHANESİ, DİJİTAL KÜTÜPHANE

Kadıköy Akademi bünyesinden kurulan Dijital Kütüphane ile Kadıköylüler tek bir tuşla binlerce kitaba erişme fırsatı bulacaklar. Başta Kadıköy konulu olmak üzere kent düşüncesi, kentlilik, tarihi ve kültürel bellek kitaplarının yanı sıra tüm Kadıköylülerin ilgi ve meraklarına hitap edecek kitaplar yeni nesil kütüphanemizde yer alacak.

Kütüphane ile büyük kitap rafları, geniş yer kaplayan arşivler dijital teknolojinin yarattığı olanaklarla yurttaşların ayağına gelecek.

KADIKÖY’ÜN BELLEĞİ VE GELECEĞİ BİR ARADA; AKADEMİ YAYINCILIK

Kent, düşünce-kentlilik bilinci konularında yayın yapacak Kadıköy Akademi Dergisi yayına başlayacak.

Kadıköy’ün belleğini, kentsel birikimini ve düşünsel geçmişini kayıt altına alan tarih ve düşünce yayınları Akademi bünyesinde derlenerek Kadıköy yayınlarının temelleri atılacak.

Öncelikle Kadıköy’ü ilgilendiren kentsel gelişim ve kentli hakkı konulu akademik ve güncel yayınlar yakından takip edilerek arşivlenecek.

SOSYAL ALAN; AKADEMİ KAFE

Kadıköy Akademi ile birlikte hayata geçirilecek olan kafeterya ve sosyal tesis yurttaşların buluşma noktasına dönüşüyor. Akademi ile bağlantılı etkinliklere de ev sahipliği yapacak Kafe, yaz-kış halkın kullanımına açık olacak.  

Etiketler:
selyus