Ana Sayfa TARİH 28 Mayıs 2020

Kemal Şamlioğlu’nun “Tanzimat yeniliğinin retorik problemleri” adlı kitabı yayımlandı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Genel Sekreteri ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Kemal Şamlioğlu, uzun süredir üzerinde titizlikle çalıştığı “Tanzimat yeniliğinin retorik problemleri” adlı kitabı yayımlandı. Sosyal medya hesabından kitabının tanıtımını yapan Dr. Kemal Şamlioğlu, “Kitabım, biraz da bu sorunsallaştırmaları Tanzimat devri Osmanlı düşüncesinin estetik arka planı çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktadır” dedi.

Kitapla ilgili kısa bir açıklama yapan Şamlığoğlu, “Modernleşmenin Osmanlı düşüncesine etkisi, Tanzimat yeniliğinin kendi şartlarındaki retorik problemleriyle düşülmelidir. Edebiyat bu bağlamda Tanzimat aydınının zihinsel dönüşümü için bir araç ve imkân meselesi olarak görülebilir. O halde Osmanlı, batılı Rönesans’ını yaşarken hangi geleneksel temellerle mücadeleye girdi? Yeni bir edebiyat, yeni bir siyaset ve yeni bir dünya fikri, Türk düşüncesinde nasıl karşılık buldu? Kitabım, biraz da bu sorunsallaştırmaları Tanzimat devri Osmanlı düşüncesinin estetik arka planı çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Hayır olur inşallah.”

KEMAL ŞAMLİOĞLU KİMDİR?

1978 yılının Ocak ayında Rize’nin Ardeşen ilçesinde dünyaya gelen Kemal Şamlıoğlu; lise tahsilini 1995 yılında Trabzon-Of İmam Hatip Lisesi’nde, Lisansını 1999 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Programında tamamladı. Aynı Üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi alanında tezli yüksek lisansını yaptı. Tanzimat’tan İtibaren Türk Edebiyatında Yenileşme Çabalarının Fikrî Zemini konulu teziyle doktorasını Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde tamamlayan Kemal Şamlıoğlu, iyi derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.

Kemal Şamlıoğlu, 1999 yılından 2002 yılına kadar çeşitli okullarda öğretmen olarak çalıştı. 2002 yılından 2014 yılına kadar özel bir öğretim kurumunda yönetici olarak görev yaptı. 2014 -2016 yılları arasında Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünde Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı; 2016-2018 yılları arasında Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü olarak görev yaptı. 19.09.2018 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Genel Sekreteri olarak göreve başladı. 08.10.2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kuruluna Üye olarak atandı. Ayrıca Şamlıoğlu 06.05.2017 tarihinde yapılan Milli Eğitim Vakfı 37. Olağan Kongresinde Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Vakfın 38. Olağan Genel Kurulunda da Genel Kurul Üyesi oldu. Evli ve iki kız çocuğu babası olan Kemal Şamlıoğlu’nun birçok yayın organında eğitim ve edebiyat üzerine yazıları ve röportajları bulunmaktadır.

selyus