Ana Sayfa TARİH 24 Haziran 2021

Osmanlı’ya hakaret eden CHP zihniyetinden yeni bir algı daha!

CHP’nin Osmanlı düşmanı Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir etkinlikte şunları söylemişti: “Osmanlı’nın zulmüne karşı bu çadırlarda ne mücadeleler verildi. Osmanlı döneminde herkes padişahın kulu ve kölesiydi. Millet diye bir kavram yoktu. Türk milleti diye de bir kavram yoktu. Çünkü Osmanlı Türklerle alay ediyordu.” Tamamen iftiradan ibaret bu açıklamarı yapan tarih bilgisinden yoksun Kılıçdaroğlu’nun partisi CHP’nin İBB Başkanı İmamoğlu, geçen yıl Fatih Sultan Mehmet Han’ın, bu yıl da Kanuni Sultan Süleyman’ın orijinal olup olmadığı belli olmayan tablolarını satın alarak tamamen algı siyaseti yapmaya devam ediyor.

“Zulüm 1453’de başladı” diyen bir zihniyetin Belediye Başkanı İmamoğlu ayrıca, her iki padişahın da Trabzonlu olduğunu söyleyerek zihninin altındaki etnik milliyetçiliği de dışa vurmuş oluyor!

İmamoğlu, bu iki padişahlarımızdan biri Bingöllü, bir diğeri Sivaslı, veya diğer illerimizde olsaydı bu tabloları satın almayacak miydi acaba?

Kısacası bu işlerin tutulacak ve savunulacak bir tarafı yok!

KANUNİ’NİN TABLOSU İÇİN TÖREN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in portresinden sonra, Kanuni Sultan Süleyman’ın tablosuna da ev sahipliği yapmaya başladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, her iki sanat eserinin, Fatih tarafından 566 yıl önce yaptırılan ve faaliyetine devam eden Haliç Tersanesi’nde kurulacak Sanat Müzesi’nde sergileneceği söyledi.
Osmanlı İmparatorluğu’nun 10’ncu padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın Cristofano dell’Altissimo’nun fırçasından çıkan tablosu, 7. Padişah Fatih Sultan Mehmet Han’ın ünlü İtalyan ressam Bellini’nin atölyesi ürünü portresiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çatısı altında buluştu. 31 Mart 2021’de, Sotheby’s Müzayede Evi tarafından açık artırmaya çıkarılan ve alıcısı tarafından İBB’ye bağışlanan Kanuni tablosu için Saraçhane’deki ana yerleşkede, Başkan Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla tören düzenlendi.
Tören için kurulan platforma, ilk olarak 25 Haziran 2020’de Londra’daki dünyaca ünlü Christie’s salonundaki müzayedede İBB tarafından satın alınan Fatih Sultan Mehmet Han’ın portresi asıldı. Törende bir konuşma yapan İmamoğlu, Kanuni tablosu ile teknik bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı. Kendisinin de Kanuni gibi Trabzon’da doğduğunu belirten İmamoğlu, “1461’de Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen Trabzon, Kanuni Sultan Süleyman’ın da doğumuna şahit olmuş bir kent. Yavuz Sultan Selim’in Trabzon valiliği sürecinde doğan Kanuni Sultan Süleyman, burada doğup 14 yaşına kadar yaşıyor. İki padişahın Türk tarihine, Osmanlı tarihine verdikleri o önemli katkıyı derinden hisseden bir insan olarak büyüdüm. Zira ilkokulumun adı da Kanuni Sultan Süleyman İlkokulu’ydu. Dolayısıyla hem Fatih Sultan Mehmet hem de Kanuni Sultan Süleyman bizler için, ailelerimiz için bambaşka bir yere sahiptir” dedi.

selyus