Ana Sayfa TARİH 6 Mart 2016

Ümraniyeli gençlere “Osmanlı’da Okçuluk” anlatıldı

Ümraniye Belediyesi kültür ve eğitim programları kapsamında Türk okçuluğunu canlandırmaya çalışan Talimhane Okçuluk Enstitüsü Başkanı Av. Adnan Mehel, “Osmanlı’da Okçuluk” üzerine seminer verdi.

Ümraniye Belediyesi Akademi Genç programı kapsamında gerçekleşen ve Ümraniyeli gençlerin birçok konuda temel bilgi edinmelerini sağlayan dersler devam ediyor. Farklı branşlardan akademisyen ve hocalar tarafından verilen dersler, geleneksel Türk okçuluğunu canlandırmaya çalışan Talimhane Okçuluk Enstitüsü Başkanı Av. Adnan Mehel’in, “Osmanlı’da Okçuluk” konulu semineriyle devam etti. Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde, “Tarihi Zanaatlarımız” başlığı altında gerçekleşen seminere Akademi Genç’in öğrencileri katıldı.

Çoğu sanatımızın unutulduğunu ve giderek kaybolduğunu belirterek söze başlayan Adnan Mehel, “Misyonumuz; okçuluğu etraflıca ele alıp, bu kültürü yeniden yaşatmaya çalışmak. Çünkü asıl mesele oku atmakta değil, adabıyla atmakta. Adabınızla ok atınca, oku niçin attığınızı bildiğinizde; insanlar size saygı duyuyorsa, oku atmakta başka bir şey var demektir” dedi.

Okçuluğun, İslam’ın silahı olarak bilindiğini söyleyen Mehel, “Dini kaynaklara göre ilk yayı kullanan ve atan Hz. Adem’dir. Hz. Adem, ekin ektiğinde, onlara musallat olan kuşları kovalamaktan muzdarip olduğu için, Azrail (a.s) cennetten 1 yay ve 2 ok gönderir. Azrail, Hz. Adem’e nasıl ok atılacağını da öğretir. Bu olaydan da anlaşıldığı gibi okçuluk çok eski tarihe dayanıyor” dedi. Ok ve yayın özelliklerinden, nasıl yapıldığından da bahseden Mehel, “Okçu atalarımız; atıcılığın pirii olarak, Saad Bin Ebu Vakkas Hazretlerini kabul ederler. Çünkü kendisi Uhud Savaşı’nın hezimetle sonuçlanmaması için elinden geleni yapmıştır. Bununla birlikte bizim Orta Asya’dan gelmiş atalarımız; oku ve yayı çok uzun yıllardan beri biliyordu. Ok ve yay dünyanın en eski, Türklerin de kadim silahlarıdır. Hunlardan Göktürklere, Göktürklerden Selçuklulara, Selçuklulardan Osmanlı’ya miras kalan okçuluk, Türk boylarının tarih sahnesindeki başarısında önemli paya sahiptir” diye konuştu. Program, öğrencilerin ok atma talimi ve Adnan Mehel’in ok atma gösterisiyle sona erdi.

selyus