Ana Sayfa TARİH 6 Kasım 2019

Yazar Hayati İnanç, “Hindistan’daki Tac Mahal Osmanlı eseridir”

“Gençler Tarihiyle Buluşuyor” adlı programda konuşan Yazar Hayati İnanç, Hindistan’daki Tac Mahal’i Mimar Sinan’ın iki çırağının yaptığını, yani bu eserin aslında Osmanlı’nın eseri olduğunu söyledi.

Esenler Belediyesi ve Karadeniz Gençlik Kulüpleri Federasyonu iş birliğiyle düzenlenen “Gençler Tarihiyle Buluşuyor” programı, Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Programa, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun yanı sıra Esenler Kaymakamı Adil Karataş, Karadeniz Gençlik Kulüpleri Federasyonu Başkanı Hakan Usta, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nurettin Aras, Esenler Müftüsü Halil Şekerci ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Muhammed Emin Bakır’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Barış Pınarı Harekatı’nda şehit düşen askerlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Karadeniz Gençlik Kulüpleri Federasyonu Başkanı Hakan Usta, Esenler Kaymakamı Adil Karataş ve Esenler Belediyesi Başkan yardımcısı Abdulkadir Şengör’ün selamlama konuşmaları sonrasında sahneye çıkan Yazar Hayati İnanç sevenleriyle bir araya geldi.

MİMAR SİNAN’IN İKİ ÇIRAĞI İNŞA ETTİ

Tarihimizi tam olarak bilmediğimizi ve dünyanın çeşitli yerlerinde yer alan Osmanlı eserlerine sahip çıkamadığımızı söyleyen Hayati İnanç, “Bir televizyon programında Hindistan’daki Tac Mahal’i anlatıyorum. Dünyanın kaç harikasından bir tanesi. Gidip görmek nasip olmadı ama güzelliği büyüleyici. Aslında bu eseri yapan bizim ustalarımız. Orada bu eseri inşa eden mimarlar, Mimar Sinan’ın iki çırağıdır ama biz bunu bilmeyiz. Bilmemek bir yana bunun reklamını dahi yapmıyoruz. Çünkü kendimizle aramızda bir kavga var. Bu inşaat 22 sene sürdü, bizden iki mimar gitti yaptı ve Osmanlı Devleti bu yapıya sponsor oldu. O zamanlar mali durumları iyi değil, Osmanlı’nın çöküş zamanıydı. Bu 22 yılda dört defa sultan değişiyor, yönetim değişiyor ama orda yaptırdığımız yapıya sponsorluk devam ediyor. Oraya olan vazifemiz devam etmekte. Bizim Hindistan’da bir hakimiyetimiz de olmadı ama buna rağmen bir Müslüman ülkesi ve arada dostluk var diye üzerimize düşen vazifeyi yerine getiriyoruz. Tac Mahal’de çok güzel bir yazı vardır, o yazının hattatı da bizden gitti. Yasin-i Şerif’i tek satır halinde yazmış. Muazzam bir eser. Tamamen bizim bu eser ama övünmeyi beceremiyoruz. Kendimizle barışık değiliz de ondan. Artık kendimizle barışmamız lazım. Tac Mahal’de 20 bin işçi çalıştı, inşaat 22 yıl sürdü. Bu istikrar da takdire şayandır. Naçizane bu eseri biz yaptık diyebilmeliyiz ama sahip çıkamıyoruz” şeklinde konuştu.

GEÇMİŞİ OLMAYANIN GELECEĞİ OLMAZ

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da, “Gençler Tarihiyle Buluşuyor” adlı programın önemine dikkat çekerek, “Geçmişine sahip çıkmayan milletlerin geleceği olamaz. Esenler’de gençlerimize bayrak, vatan, devlet, ezan anlayışımızı anlatarak tarih bilinci aşılayan programlar yapıyoruz. Bu tarihi-kültürel programlarla gençlerimizi geçmişiyle, tarih ve medeniyetiyle buluşturuyoruz” dedi. Göksu, konuşmasının ardından İnanç’a “Ab-Rû’larda Su Kasidesi” kataloğunu hediye etti.

selyus