Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 9 Kasım 2016

Ümraniye’de “Ateşe Verilen Sır” sergisi

Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Geleneksel sanatlar arasındaki müstesna yerini asırlardır koruyan çininin eserlerinin yer aldığı “Ateşe Verilen Sır” isimli sergi açıldı.

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen Sanat Günleri’nin bu ayki programında Çini sanatçılarının eserleri sanatseverlerle bir araya geldi. Geleneksel sanatlarda önemli bir yer tutan Çini sergisinin açılışının ardından, moderatörlüğünü Ömer Faruk Dere’nin yaptığı ve Levent Kum’un konuşmacı olduğu “Ateşe Verilen Sır” adlı söyleşi gerçekleştirildi.

Serginin açılış törenine Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları Sibel Şentürk, Mesut Özdemir ve Türkân Öztürk, İBB Meclis Üyesi ve AK Parti Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ülkiye Toptaş, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcısı Ebru Saraçloğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Hüsrev Subaşı, Savaş Çevik, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Programın ilk konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Özdemir, “Her ay yeni bir sergiyi sanatseverlerle bir araya getiriyoruz. Birbirinden kıymetli sanatçılarımızın eserlerinden oluşan bu sergiyi Ümraniyelilerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihten günümüze kalan en özel ve nadide miraslardan biri olan çini sanatı, hâlâ değerini korumaktadır. İnce detaylar ile işlenen ve objelere hayat veren, tarihimizin en gözde sanat dalı, günümüzde de devam etmektedir” dedi.

Programda birer konuşma gerçekleştiren Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Türkân Öztürk ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Hüsrev Subaşı, serginin hayırlara vesile olması dileklerinde bulundular.

Programa katılan Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu da bir konuşma yaptı. Kaymakam Dervişoğlu, serginin önemine değinip, “Hayırlı olsun” temennisinde bulundu. Dervişoğlu: “Ümraniye Belediyesi geleneksel sanatların tanıtılmasında önemli çalışmalara imza atmaktadır. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz çini sanatını yakından tanıma fırsatını bulduk” dedi.

Ardından Ömer Faruk Dere moderatörlüğünde Çini ustası Levent Kum’un konuşmacı olduğu bir söyleşi gerçekleştirildi. Levent Kum konuşmasında; “Çini sanatımız Anadolu’da oluşan kültür mozaiğinin önemli bir parçasıdır. Çini sanatı tarihimizde bin yılı aşkın bir geçmişe sahip. Türk çini sanatında kullanılan bu tarihî kompozisyon ve prensipleri referans alarak üretilen eserlere sahip çıkmalıyız” dedi.

Selçuklular Dönemi’nde Konya, Kayseri gibi merkezlerde üretim yapıldığını örnekler vererek aktaran Kum: “Daha sonraki dönemlerde çini ve seramik üretim merkezi olarak İznik, Bursa ön plana çıkar. Özellikle 16. yüzyılda en önemli ve dünyaca bilinen örnekleri ile karşılaştığımız çiniler teknik ve estetik olarak zirveye ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

 

“Ateşe Verilen Sır: Çini” isimli sergi bir ay süresince Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

selyus