Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 25 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’e NATO restini çekti

İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakılmasının ardından yapılan skandal açıklamalar nedeniyle Türkiye, Şubat ayında Brüksel’de yapılması planlana İsveç ve Finlandiya ile üçlü mekanizma toplantısını süresiz olarak iptal etti.

İsveç’te, Kur’an-ı Kerim’e yapılan büyük saygısızlık ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan gösteri sonrası Ankara’dan sert tepki geldi. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik talebi üzerine kurulan üçlü mekanizma toplantısını süresiz şekilde iptal ettiğini duyurdu.

FİNLANDİYA: BİRKAÇ HAFTALIK ARAYA İHTİYAÇ VAR

Yaşanan gelişmelerin ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı Türkiye ile NATO görüşmeleri için birkaç haftalık araya ihtiyaç olduğunu söylemiş, İsveç olmadan sürece devam edip etmeyeceği sorusuna ise “Bu konuyu şu an için tartışmaya gerek görmüyorum. Üçlü görüşmelere devam etmek için ortalığın yatışmasını beklemenin daha doğru olduğunu düşünüyorum” demişti.

ERDOĞAN RESTİ ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada aşırı sağcı Paluman’ın İsveç’te Türk büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim’i yakmasına sert tepki göstermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Milyarlarca Müslümanın inancıyla birlikte 85 milyon Türk vatandaşın manevi şahsiyetine saldıran bu zihniyetin asırlardır bir arpa boyu yol alınmadığının şahididir. Bu sapkınlığı teşvik edenler, göz yumanlar hiç şüphesiz sonuçlarını da hesap etmişlerdir. Senin güvenlik güçlerin, polisinin koruması altında bu ihaneti, namussuzluğu, alçaklığı, adiliği yapacak, onların korumasıyla biz Müslümanlara ne yaptık diyecekler. Böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenlerin NATO’ya başvuru konusunda artık bizden herhangi bir hayırhahtık beklemeyeceği açıktır. Terör örgütlerinde caddelerinizde, sokaklarınızda cirit attıracaksınız ondan sonra bizden NATO’ya girmesi için destek bekleyeceksiniz. Yok böyle bir şey. Madem bu kadar seviyorsunuz, koruyorsunuz, öyleyse ülkelerinin savunmalarını emanet etmeleri tavsiyesinde bulunuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

‘NATO KONUSUNDA BİZDEN DESTEK GÖRMEYECEKSİNİZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Biz bir şeyi söyleyince dürüst söyleriz, birileri bize namussuzluk yaptığında haddine bildiririz. İsveç yönetimi hak ve özgürlüklere bu kadar saygılıysanız önce Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Müslümanların dini inancına saygı göstereceksiniz. Bu saygıyı göstermiyorsanız kusura bakmayın bizden de NATO konusunda herhangi bir destek göremeyeceksiniz” diye eklemişti.

Mekanizma, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya giriş talebi sonrasında imzalanan Madrid Mutabakatı ile kurulmuş, taraflar en son 2022 Kasım ayında bir araya gelmişti. Türkiye gazetesi

selyus