Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA 26 Ekim 2023

Hamas heyeti Moskova’ya gitti

İsrail – Hamas arasındaki savaş 20’inci günde de hız kesmeden devam etti. İsrail ordusu hedef gözetmeksizin Gazze’ye bombalamayı sürdürürken Hamas heyeti de Moskova’da bir zirve gerçekleşti.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim’de İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla bir saldırı düzenledi. İsrail saldırıya “Demir Kılıçlar” operasyonu ile karşılık verdi. Peş peşe havalanan savaş uçakları Gazze Şeridi’ne bomba yağdırdı. İsrail ordusunun saldırılarında Gazze’de çoğu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce sivil canından oldu. Bölgede çatışmalar 20’inci gününde de sürerken Hamas’tan dikkat çeken bir adım geldi.

HAMAS HEYETİ MOSKOVA’YI ZİYARET ETTİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hamas temsilcilerinin başkent Moskova’da temaslarda bulunduğunu açıkladı. Zaharova açıklamasında, “Hamas temsilcilerinin Moskova’yı ziyaret ettiğini teyit edebilirim. Temaslar konusunda size ayrıntılı olarak bilgilendireceğiz” ifadelerini kullandı.

“FİLİSTİN’DEKİ DURUM İSRAİL’DEKİNDEN DAHA KARMAŞIK”

İsrail’deki Rus vatandaşlarının durumuna da değinen Zaharova, tahliyelerin devam ettiğini aktardı. Filistin’deki durumun İsrail’e göre daha karmaşık olduğunu belirten Zaharova, “Filistin topraklarındaki özellikle de Gazze Şeridi’ndeki durum İsrail’dekinden daha karmaşık. Bugüne kadar Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerden bin kişi tahliye için diplomatik misyonlarımıza başvuruda bulundu” dedi.

“BÖLGENİN İHTİYACI OLAN ŞEY PROVOKASYON DEĞİL”

ABD’nin Orta Doğu’ya hava savunma sistemleri konuşlandırılması için tedarik sürecine başlamasını da eleştiren Zaharova, “Bölgenin ihtiyacı olan şey ABD’nin söz konusu füze savar sistemlerini tedarik ve konuşlandırılması şeklindeki provokasyon değil Filistin – İsrail çatışmasının hızlı bir şekilde durdurulmasıdır” ifadelerini kullandı. turkiyegazetesi.com.tr

selyus