Ana Sayfa HUKUK 26 Ekim 2022

Terörist zihniyetli Şebnem Korur Fincancı İstanbul’da gözaltına alındı

Önceki günlerde hain ve bölücü terör örgütü PKK’nın sözde yayın organlarına açıklama yapan Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ‘kimyasal silah’ kullandığını iddia ederek hadsiz sözler kullanmıştı. Bu iftiraların ardından tepkiler peş peşe geldi ve Fincancı için harekete geçildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen talimatla TTB Başkanı Fincancı’nın “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan İstanbul’da gözaltına alındı.

Türkiye gazetesinin haberine göre Geçtiğimiz günlerde hain ve bölücü terör örgütü PKK/YPG’nin sözde yayın organına açıklama yapan Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, skandal sözler kullanarak hadsiz iddialarda bulunmuştu. Korucu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ‘kimyasal silah’ kullandığını iddia etti. Bu iddiaların ardından başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Milli Savunma Bakanı Akar ve çok sayıda isim TTB Başkanı Fincancı’yı kınamış ve bu iddiaları yalanlamıştı. Bunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Fincancı için hareket geçti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan İstanbul’da gözaltına alındığını öğrenildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK/YPG’nin sözde yayın organına yaptığı açıklamalar nedeniyle Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında soruşturma başlattı.

‘SÖYLEDİKLERİMİN ARKASINDAYIM’

TSK’ya ‘kimyasal silah’ iftirası atan Fincancı tepkilerin ardından Almanya’nın Köln kentinde sözde ‘Türkiye’de insan hakkı ihlalleri’ konulu bir konferansta konuştu ve şu sözlerle kendini savundu:

“Hükümet savunma refleksi gösteriyor. Biz de onun yanıtını veririz. Sonuçta biz bilimsel verilerle bir inceleme yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bunun da arkasındayız. Saldırmaları bizi susturmaz.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TTB Başkanı Fincancı’nın TSK’nın ‘kimyasal silah’ kullandığı iddialarına ilişkin “Gençler benim orduma, benim ordumun askerine hakaret eden saygısızlık eden bu malum ana muhalefete ve diğerlerine seçimlerde dersini en güzel şekilde verecektir. Ordumuza bu yakıştırmalar bedeli ödenecektir. Yargıda bu işin hesabını verecekler, üzerlerine üzerlerine gidiyoruz, gideceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde Azerbaycan dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada skandal iddialara yönelik ‘Arkadaşlar hemen süratle davaları açtılar ve bunun peşini kesinlikle bırakmayacağız. Hem tazminat hem ağır ceza davaları açarak üzerine üzerine gideceğiz. Silahlı Kuvvetlerimizin bugüne kadar kimyasal silah kullanmak gibi bir taksiratı yoktur. Attığı bütün adımları uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa bu çerçevede atmıştır ve bu çerçevede atmaya da devam edecektir. Bu, bunların namussuzluklarındandır, ahlaksızlıklarındandır. Bunlar ilk defa da bu iftiraları atıyor değiller. Bunlar densizdir, bunlar ahlaksızdır. Ordumuza hep attıkları çamur budur. Çamur at, tutmazsa iz bırakır diye düşünüyorlar.’ açıklamasında bulundu.

BAKAN AKAR’DAN İDDİALARA TEPKİ

‘Kimyasal silah’ iddialarına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan sert sözlerle tepki göstermişti. Bakan Akar, “TSK’nın kimyasal silah kullandığı” yönündeki iddialara ilişkin şu sözlerle tepkisini dile getirdi:

“Yaptığımız operasyonlarla ilgili dedikodular var. Fitne fesat yuvaları bunları karalamak için Mehmetçiğin başarısına ve tertemiz duygularına hakaret şeklinde bazı fitne ve fesat oluşturmaya çalışıyorlar. Bunlardan hiçbirinin aslı yok. Bizim yaptığımız bütün operasyonlar meşru müdafaa çerçevesindedir. Bize tehlike ve tehdit yoksa durup dururken biz işgalci ve istilacı değiliz. Kimsenin toprağında gözümüz yok.

Biz başta Irak ve Suriye olmak üzere tüm komşularımızın sınırlarına, egemenlik haklarına saygılıyız. Bizim tek amacımız ülkemizin ve milletimizin savunması ve güvenliği. Operasyonlarda Mehmetçik, sivillere, masum insanlara, tarihi, dini, kültürel yapılara, çevreye zarar gelmemesi için diğer hiçbir ülke ordusunun göstermediği duyarlılığa sahip. Hem planlama hem icra safhasında bu duyarlılığı gösteriyoruz.”

‘BÜYÜK BİR İFTİRADIR’

“Bizim kültürümüzde işkence, eza, cefa yok” diyen Akar, “Uluslararası hukuk ötesinde, biz uygulamalar yapıyoruz. Bunlar son derece alçakça iftiralar. Ciddi, samimi, dürüstçe yapılan bir faaliyetin lekelenmesine yönelik iftiralar. Terör örgütünün çöküşünün gölgelenmesi, ona yardım, destek sağlanması için yapılmış olan bu eylemi şiddetle kınıyoruz. Bununla ilgili yapılması gereken ne varsa yapıyoruz. Gerekli işlemlerin yapılması için hukuk dairemiz Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Hukuki süreç başladı. Bunu yapanlar, hesabını yargı önünde verecekler. Bunun yakın takipçisi olacağız. Bu Türkiye’ye, Türk Silahlı Kuvvetlerine atılan büyük bir iftiradır, bühtandır. Böyle bir şey asla ve kat’a söz konusu değildir. Bu iftiralar, teröristler biraz daha zaman, zemin kazansın diye ortaya atılmaktadır” ifadelerini kullandı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞINDAN ‘KİMYASAL SİLAH’ İDDİALARINA AÇIKLAMA

MSB tarafından kimyasal silah iddialarına ilişkin, “Silahlı Kuvvetlerimiz, uluslararası hukuk ve anlaşmalarca yasaklanmış mühimmat kullanmamaktadır. Bu tür mühimmat TSK envanterinde bulunmamaktadır” açıklaması yapılırken TSK’nın terörle mücadelesinin artan bir şiddet ve tempoda, azim ve kararlılıkla devam ettiği bildirildi.

Mehmetçiğin son derece onurlu ve şeffaf bir şekilde sürdürdüğü terörle mücadeleyi lekelemek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarısına gölge düşürmek isteyen çevrelerce periyodik bir şekilde gündeme getirilen “Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kimyasal silah kullanıldığına” yönelik iddiaların tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğuna değinilen açıklamada, şu sözler kaydedildi:

“Daha önce defalarca açıklandığı gibi Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuk ve anlaşmalarca yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, bugüne kadar komşularımızın ve tüm dünyanın gözü önünde icra ettiği bütün harekat ve operasyonlarda uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklarımız kapsamında, sadece teröristleri hedef almakta, sivillerin, tarihi, dini ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için azami dikkat ve hassasiyet göstermektedir. Tüm bu dezenformasyon çabaları Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kararlı mücadelesi sonucu çökme noktasına gelen ve bulunduğu zor durumdan kurtulmak için yalan ve ahlak dışı yollarla çıkış arayışında olan terör örgütü ve müzahirlerinin beyhude çırpınışlarıdır. Teröristler için adalete teslim olmaktan başka çare yoktur.”

‘PKK’NIN CİNAYETLERİNİ ÖVENLER TSK’YA SALDIRIYORLAR’

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Çelik, “Bunlar terör örgütünün cinayetlerini masum göstermeye çalışan odaklardır. PKK’nın cinayetlerini övenler, kirli odakların temsilciliğini yaparak TSK’ya saldırıyorlar” dedi.

AK Partili Çelik, “Kahraman TSK terörle mücadelesini en yüksek hukuki ilkelere ve standartlara bağlı şekilde yürütmektedir. TSK’nın, cinayet şebekesi terör örgütlerine karşı verdiği mücadele dünyanın en haklı, en şeffaf ve en onurlu mücadelesidir” ifadelerini kullandı.

İFTİRAYA DAHİL OLAN AVUKATA SORUŞTURMA

TSK’ya yönelik kimyasal silah iftirasında bulunan ve İzmir Barosu Olağan Genel Kurul toplantısındaki konuşmasını terörist başı Abdullah Öcalan’ın sloganıyla bitiren avukat Aryen Turan hakkında soruşturma başlatıldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat Aryen Turan’ın İzmir Barosu’nun 22 Ekim Cumartesi günü yapılan genel kurulunda yaptığı konuşmada “Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadele operasyonlarında kimyasal silah kullandığını” iddia etmesi ve terör örgütü sloganı atmasıyla ilgili resen soruşturma başlattı. Türkiye gazetesi

selyus