Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 6 Aralık 2015

AK Kadınlar başkanını seçti

Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı 4. Olağan Kongresi’nde, Kadın Kolları Başkanlığı seçimi yapıldı. Lütfiye Selva Çam, bin 84 delegenin oyuyla AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Genel Başkanlığına seçildi. İstanbul’dan İl Başkanı İffet Polat, Şeyma Döğücü, Sevim Sayım Madak gibi önemli isimlerde listede yer aldı.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı 4. Olağan Kongresi, AK Parti Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun salona giriş yapmasının ardından başladı. Başbakan Davutoğlu, kongrenin düzenleneceği Ankara Arena Spor Salonuna eşi Sare Davutoğlu ile geldi. Eşi Sare Davutoğlu ile kurulan platform üzerinde salonu dolaşarak partilileri ve delegeleri selamlayan Başbakan Davutoğlu, partililere karanfil dağıtarak, bazı partililerle özçekim yaptı. Davutoğlu, platform kenarında bulunan 112 Acil Servis ekibinde bulunan kadınları da yanına çağırarak karanfil verdi.  

Salonda, “Gelecek Kadınlarla Yükselecek”, “Aşkın adı Hak’tır, kadının adı AK’tır”, “AK Kadın ülkesi için çalışır”, “Vurur yüzüne ifadesi AK Kadınlar davamızın bir tanesi” şeklindeki pankartlar dikkati çekti.

Kongrede gerçekleştirilecek konuşmalar bir görevli tarafından işaret diline çevrilecek. Salonda yapılan anonsta, kongreye, Almanya, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Fransa’dan da yoğun katılım olduğu belirtildi.

Ankara Arena Spor Salonunda düzenlenen “AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı 4. Olağan Kongresi”nde AK Parti Tüzüğü gereğince divan başkanı ve üyelikleri için seçim yapıldı. AK Parti Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Ülker Can, tüzüğün 44’üncü maddesi ve Siyasi Partiler Kanunu’nun 14’üncü maddesi gereğince delegelerin yeter sayısının yarıdan fazlasının tespit edildiğini, bin 29 delegenin salonda hazır olduğunu ve böylece kongrenin açıldığını ilan etti. Can, tüzüğün ilgili maddeleri uyarınca açık oylamayla divan ve divan kurulunun tek bir liste halinde oylanmasının kabul edildiğini belirtti. 

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı 4. Olağan Kongresi açılışı, divan başkanı ve divan üyelikleri seçiminin liste yöntemine göre birlikte ve aynı anda yapılması arz ve teklif edildi. Kongreye ilişkin bilgiler veren Can,  AK Parti’nin kuruluşundan bu zamana kadar görev alanlara teşekkür etti.

Divan başkanı ve üyelerinin birlikte seçildiği liste uyarınca, Divan Başkanlığına AK Parti Grup Başkanvekili ve Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, başkan yardımcılığına Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, divan üyeliklerine ise Sakarya Kadın Kolları Başkanı Zehra Hatipoğlu, Batman Kadın Kolları İl Başkanı Mevlide Bilici ile Konya Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, seçildi.

İnceöz de konuşmasında eski genel başkanlara ve teşkilatlarda görev yapan parti üyelerine teşekkür etti ve “Kadınlar için siyaset değil, kadınlarla siyaseti benimseyen Sayın kurucu liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ı minnetle, şükranla selamlıyoruz” dedi.

KONGREYE ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI

Kongreye, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci dekatıldı.

Öte yandan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Fatma Betül Sayan, Mustafa Ataş, Ömer Çelik, Nükhet Hotar, Mehdi Eker, Selçuk Özdağ, Vedat Demiröz, Recep Akdağ, Ayhan Sefer Üstün, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AK Parti Ankara İl Başkanı Nedim Yamalı ve AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır,  AK Parti Milletvekilleri, İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı İffet Polat ile 81 il teşkilatlarının çalışkan kadınları kongrede hazır bulundu.

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı 4. Olağan Kongresi’nde konuştu.

Çam, burada yaptığı konuşmaya, “AK Parti Kadın Kolları teşkilatımız hızlı büyüyerek 4 milyonu aşkın üyesiyle dünyanın en büyük kadın örgütü olmuş ve siyaset dünyamıza önemli hizmetler yapmıştır. Hiç kuşkusuz ülkemizin kalkınmasında ve ilerlemesinde analarımızın, ninelerimizin büyük emeği olmuştur ve olmaya devam edecektir” sözleriyle başladı.

Seçim çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüten AK Parti kadın kollarının yeni bir başlangıç yapmak ve talimatlarını almak için toplandığını belirten Çam, AK Parti Kurucu Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a minnet ve şükranlarını iletti.

Çam, zaferden zafere ulaşan AK Parti için gece gündüz çalışacaklarını, gerektiğinde kadın kolları genel merkezi, 81 il ve 919 ilçe teşkilatında görev yapan her bir kişiyle görevlerini diğer partililere teslim etmeye hazır olacaklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarihimize ve medeniyetimize yakışmayan hiçbir hareket içinde yer almayacağımıza, erkekleşen siyasetçi değil yaradılış özelliklerimize uygun bir anlayış içinde kadın olarak siyaset yapacağımıza, ailenin ve toplumun direği olan kadınlarımızı her alanda destekleyeceğimize ve geleceğe güçlü nesiller yetiştirecek kadınlarımız için çalışacağımıza, siyaseti sadece insanlığa daha iyi hizmet etme aracı olarak göreceğimize, uzlaşmaya açık bir siyasi rekabet içerisinde olacağımıza, hiçbir zaman bize yakışmayan ve en önemlisi ayrıştırmalara neden olacak fitnelere izin vermeyeceğimize, her dakikamızı partimize, teşkilatımıza ve milletimize ayıracağımıza söz veriyorum.”

Siyaseti çıkar amaçlı yapmak isteyenleri dün olduğu gibi bundan sonra da partiye ve çevrelerine yaklaştırmayacaklarını kaydeden Çam, her inanç ve görüşe saygılı olacaklarını ifade etti.

Çam, önce milletin ve sonra da bütün coğrafyanın barışı, huzuru ve refahı için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Bugüne kadar AK Parti’de görev almış kadın kolları başkanlarına, kurucu başkan ve görev yapmış bütün başkanlara, il ve ilçelerde görev yapanlara teşekkürlerini ileten Çam, kongrenin hayırlı olmasını diledi.

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, konuşmasının ardından Başbakan Davutoğlu’na, İstanbul’a ailesiyle geldiği ilk yıllarda çekilen bir aile fotoğrafını hediye etti.

Davutoğlu da bunun, aldığı en anlamı hediyelerden olduğunu belirterek, “Bu vesileyle başta Cumhurbaşkanı’mız olmak üzere bu davaya hizmet etmiş bütün kardeşlerimizin anneleri için Fatiha rica ediyorum” dedi.

BAŞARIMIZIN SIRRI ‘AK KADINLAR’

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, “AK Parti’yi anlamak isteyenler, başarımızın sırrını merak edenler, AK kadınlara baksınlar, AK kadınların nur yüzlerine o güzel emeklerine baksınlar” dedi.

Davutoğlu, Ankara Arena Spor Salonunda düzenlenen “AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı 4. Olağan Kongresi”nde yaptığı konuşmada, kadınların hakkı, hukuku söz konusu olduğunda her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

AK Parti Kadın Kollarında Başkanlık yapan Selma Aliye Kavaf’a, Fatma Şahin’e, Güldal Akşit’e ve Sibel Gönül’e teşekkürlerini ileten Davutoğlu, dünyanın en büyük siyasi hareketlerinden biri olan AK Parti’nin 10 milyon kayıtlı üyesi bulunduğuna dikkati çekerek, bu sayının Avrupa’nın birçok ülkesinin nüfusundan daha fazla olduğunu vurguladı.

AK Parti’deki kadın üye sayısına ilişkin de bilgi veren Davutoğlu, “4 milyon 234 bin kadın üyesi olan bereketli bir hareketiz. Bu rakam, birçok başka partinin toplam üyesinden fazladır. Bu rakam, birçok ülkenin toplam vatandaşından fazladır ama en önemlisi sadece sayı değil, muhteva. AK Parti’yi anlamak isteyenler, başarımızın sırrını merak edenler, nasıl yüzde 50 oy aldığımızı, çıtayı nasıl yükselttiğimizi anlamak isteyenler ve bu başarının arkasındaki sırrı görmek isteyenler AK kadınlara baksınlar, AK kadınların nur yüzlerine o güzel emeklerine baksınlar” diye konuştu.

Kongrenin, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümüne rastladığına işaret eden Davutoğlu,  “AK Parti Kadın Kolları Kongresi’ni bu anlamlı güne almamız, elbette bir tesadüf değildir. Bilinçli bir şekilde bu güne aldık ve şunu göstermek istedik, kadınların hakkının da, kadınların siyasetteki onurlu yürüyüşünün sözcüsü de AK kadrolar, AK kadınlarımızdır” dedi.

“SİYASETTEN MURADIMIZ, İNSANA, KADINA, HAYATA HİZMETTİR”

Kadının hukukunu savunmayan, hukukunu korumayan bir hukuk düzeninin gayriinsani, gayrimeşru olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Siyasetten muradımız, insana, kadına, hayata hizmettir. Dolayısıyla siyasetimizin ana gayesi, kadına hizmettir, onun hayatını kolaylaştırmaktır. Onun itibarını hak ettiği şekilde yükseltmektir. Kadınla ilgili siyasetimizin birinci meselesi, kadınlarımızın hukukunu korumak ve geliştirmektir” ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran ve 1 Kasım tarihleri arasında Türkiye’nin bir girdaba girdiğini, kaosa sokulmak istendiğini, fakat kadınların emekleri ve gayretleri sayesinde Türkiye’nin o girdaptan çıktığını belirterek, “7 Haziran seçimlerinden sonra teröre yaslanan, her şeye ‘hayır’ diyen, blok siyasetinden medet uman partilere de, genel başkanlarına da milletimiz en güzel dersi verdi. Milletin verdiği mesajı hala anlamamış olmalılar ki galaksilerde, başka ülkelerde yaşıyormuş gibi tutum alıyorlar. Kendileri bilir ama biz ülkemizi istikrar ve güvenle büyük hedeflerimize, 2023 hedeflerimize götürebilmek için gece, gündüz çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz. 317 milletvekilimizle milletimizin hizmetindeyiz” diye konuştu.

AK Parti’nin yeniden iktidara gelmesinin ardından, yaptıklarını ve ziyaretlerini anlatan Davutoğlu, seçimlerden sonra AK Parti Genel Merkezi’nde de önemli bayrak değişimleri olduğunu kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, “Diğer partiler, sen, ben kavgası verirken, parti içi ihtilaflarla gündeme gelirken, biz kongrelerimizi birlik, kardeşlik şuuruyla gerçekleştiriyoruz” dedi.

AK Parti’de görev değişiminin, emanet şuurunu ve sorumluluğu arttıran bir değişim olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Bizim için asıl olan, yolumuzdur, makamlarımız değil. Esas olan davamızdır, unvanımız değil. Biz 1 Kasım seçimlerine giderken ‘Sen, ben yok. Türkiye var’ dedik. Şimdi yine ‘Sen, ben yok. Türkiye var’ diyoruz. Diğer partiler ise kurultay kavgaları içindeler” değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı 4. Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmada, insanın onurunu korumayı siyasetin namusu olarak gördüklerini söyledi.

İnsan hayatını güzelleştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Davutoğlu, “Dünyanın her yerindeki mazluma vicdanımızda yer var. Dünyanın her yerindeki zulümlerin tam karşısındayız. Nerede bir insan onuru çiğneniyorsa biz tam olarak bu onur çiğneyenlerin karşısındayız” diye konuştu.

Bu nedenle tek bir vatandaşın bile gururunun incinmesine izin vermeyeceklerini dile getiren Başbakan Davutoğlu, kendilerine oy versin vermesin bütün vatandaşların onurunu koruyacaklarını bildirdi.

Davutoğlu, bütün kadınların onurunu, “milletin onuru” olarak göreceklerini belirterek, hiçbir kadının tahkir edilmesine, düşüncesi, inancı, örfü, hayat biçimi dolayısıyla ötelenmesine asla izin vermeyeceklerini kaydetti.

Kadın hakları konusunda attıkları adımların herkes tarafından takdir edildiğini dile getiren Davutoğlu, işe kadın ve aileyle doğrudan ilgilenecek bir bakanlık kurulmasıyla başladıklarını söyledi.

Davutoğlu, 2003’ten bu yana kadın haklarını güçlendiren ciddi Anayasa değişiklikleri yaptıklarını ifade ederek, bu çerçevede aile mahkemelerini kurduklarını hatırlattı.

Aile hekimliğiyle sağlık hizmetlerini vatandaşın ayağına getirdiklerini aktaran Davutoğlu, Anayasa’da yaptıkları değişiklikle kadına pozitif ayrımcılık getirdiklerini bildirdi.

Soyadı seçiminden velayetin birlikte kullanımına, “aile reisliği” ibaresinin kaldırılmasından meslek seçme özgürlüğüne kadar birçok meseleyi kadın lehine garanti altına aldıklarını belirten Davutoğlu, eğitimde, kamuda ve Meclis’te başörtüsünü serbest hale getirdiklerini anlattı.

Bu yıl eşi vefat etmiş, ihtiyaç sahibi yaklaşık 300 bin kadına düzenli olarak aylık 250 lira nakdi yardım verdiklerini dile getiren Başbakan Davutoğlu, düzenledikleri kampanyalarla da kız çocuklarının eğitime katılımını yüzde 97’lere çıkardıklarını belirtti.

Davutoğlu, “Bütün annelere, babalara sesleniyorum; özellikle kız çocuklarının eğitimine büyük önem verelim. Kız çocuklarını iyi eğitemeyen toplumlar kendi geleceklerini teminat altına alamazlar” dedi.

“İŞ DÜNYASINDAN ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALARINI RİCA EDİYORUM”

İktidarları döneminde yetim kızlara yaş ve öğrencilik şartı olmaksızın ölüm aylığı bağladıklarını da ifade eden Davutoğlu, Türkiye’nin neresinde olursa olsun yetim kızların babasının da annesinin de kendileri olduğunu vurguladı. Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Son terörle mücadele operasyonu da dahil olmak üzere bu aziz topraklara düşmüş bütün şehitlerimizin çocukları bizim çocuklarımızdır. Onları bütün hayatları boyunca hiç kimseye muhtaç etmeyeceğiz. ‘Eşit işe eşit ücret’ demekle yetinmeyip kadın istihdamını özendirici düzenlemeler yaptık. Burada da iş dünyasına sesleniyorum; yeni hükümet programında bu konuda tedbirler aldık, alacağız. Kadın istihdamına dönük olarak iş dünyasının da ellerini taşın altına koymalarını özellikle rica ediyorum.”

Davutoğlu, KOSGEB Girişimcilik ve Destek Programı’nın 2009’da başlatıldığını, bundan 30 bin kadınının yararlandığını anlattı.

İŞKUR tarafından düzenlenen iş başı, mesleki ve girişimcilik eğitim programlarından faydalananların yarısından fazlasını kadınların oluşturduğunu bildiren Davutoğlu, İŞKUR’da düzenlenen eğitimlere 2002’de sadece 571 kadın katılırken, 2015’te bu sayının 87 bine yükseldiğine işaret etti.

Davutoğlu, “Çalışan kadınlarımızın yanında olduk. 2011’de analık ve süt izinlerini yeniden düzenledik. Emeklilikte kadınlara pozitif ayrımcılık getirdik. Erkeklere göre daha erken emekli olma imkanı getirdik. Artık engelli çocuğu olan anneler de erken emekli olabiliyor” dedi.

“HEM ÇALIŞMAK HEM DE ANNELİK YAPMAK İSTEYEN KADINLARIN YANINDAYIZ”

Bütün annelere doğum hediyesi uygulaması kapsamında ilk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü çocuk için de 600 Türk lirası ödemeye başladıklarını aktaran Davutoğlu, “Bugün itibarıyla 447 bin annemize doğum hediyesi olarak 193 milyon Türk lirası ödeme yaptık, hayır ve hoş olsun. Bütün annelere eşlerinden önce ilk hediye Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden olacak” diye konuştu.

Anne ölüm hızının 2002’de yüz binde 64 iken, 2014’te yüz binde 15’e düştüğünü belirten Davutoğlu, binde 31,5 olan bebek ölüm hızının ise 2014’te binde 7 oranına kadar gerilediğini vurguladı. 

Davutoğlu, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hem çalışmak hem de annelik yapmak isteyen kadınların yanında olmaya devam edeceklerini bildirdi. 

BELEDİYELERE KREŞ AÇMA ZORUNLULUĞU, OKULLARDA TAM GÜN EĞİTİM

AK Parti Kadın Kolları’nın, yapılanları kapı kapı dolaşarak anlattığını belirten ve Kadın Kolları üyelerinin tümüne teşekkür eden Davutoğlu, kadınlardan seçim bildirgelerindeki müjdelere şahitlik etmelerini istedi.

Başbakan Davutoğlu, belediyelere kreş açma zorunluluğu getireceklerini ve tüm okullarda tam gün eğitime geçeceklerini söyledi. Engelli yaşam merkezleri kuracaklarını bildiren Davutoğlu, doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlayacaklarını kaydetti.

Kadın girişimcilere 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için yüzde 85 kefalet imkanı sağlamaya devam edeceklerini bildiren Davutoğlu, çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikincide 4 ay, üçüncü ve üzerinde ise 6 ay yarı zamanlı tam ücretli çalışma hakkı getireceklerini söyledi. 

AK Parti kadrolarının, kadın onurunun korunması için her zaman ayakta olacağına dikkati çeken Davutoğlu, Hükümetin, kadınların onurlu bir hayat sürmesi için her türlü çabayı göstereceğini kaydetti.

“MERHAMETİN SÖZCÜSÜ OLACAĞINIZA İNANIYORUM”

Türk kadınının İstiklal Harbi döneminde taarruzlarla bölünmeye çalışılan Türk toplumunu bir arada tuttuğunu vurgulayan Davutoğlu, “Cepheye oğlunu, kocasını, babasını göndermekle kalmadı, bazen vatanını işgale gelen düşmana karşı siper oldu, bazen milli mücadeleye kan oldu, can oldu. Sadece şehit kanıyla sulanmış bu aziz toprakları korumakla kalmadı o toprağın üzerinde filizlenen yeni nesilleri de yetiştirdi” dedi.

Bugün Türk milletini bir arada tutan kültür ocağının kadınlar olduğunu ifade eden Davutoğlu, demokrasinin de onların elinde dinamik bir şekilde toplumun ihtiyaçlarını en güzel şekilde karşılamaya devam edeceğini söyledi.

Kadının seçiminin, ülkenin mutlu geleceği olduğunun altını çizen Davutoğlu, şunları kaydetti:

“1934 yılında kadına seçme, seçilme hakkı veren Meclis üyelerimizi rahmetle anıyorum. Her seçimde sandık başına giderek ülkesinin geleceğinde söz sahibi olan kadınlarımızı kutluyorum. Bizler temelde insan için siyaset yapıyoruz. Siz kadınlarımız için ayaktayız. Allah bir daha bu memleketin kadınlarına, o mübarek kadınlarına evlat acısı yaşatmasın. Allah bu mübarek kadınları, doğulu, batılı, kuzeyli, güneyli gibi bölmeye çalışanlara fırsat vermesin. Teröre karşı da, Türkiye’deki her türlü kutuplaştırıcı dile karşı da merhametin sözcüsü olacağınıza inanıyorum. Allah kadınlarımızın merhametini, şefkatini, estetiğini üzerimizden eksik etmesin. Allah birliğimizi, beraberliğimizi, bir aile gibi 78 milyonun birliğini beraberliğini daim eylesin. Kongremiz hayırlı olsun, Allah yar ve yardımcımız olsun.”

selyus