Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 19 Kasım 2023

AK Parti’de yüzde 50+1 şartına ilişkin ilk açıklama Şahin’den geldi

AK Parti’den yüzde 50+1 şartına ilişkin ilk açıklama Fatih Şahin’den geldi. AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısının ardından ilk değerlendirmede bulundu. Söz konusu düzenlemenin istikrarsızlığa gebe bir tablo oluşturduğunu belirten Şahin, Demokles’in kılıcı benzetmesinde bulundu.

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Cumhurbaşkanı seçiminde uygulanan 50+1 şartına ilişkin açıklama yaptı. Fatih Şahin, “Siyaseti ve şeffaflığı değil, siyasetsizliği ve kapalı kapılar ardında yürütülen gizli ve karanlık pazarlıkları seçenler, “salt çoğunluk/50+1” şartını sistemin ve siyaset kurumunun üzerinde sallanıp duran Demokles’in kılıcına dönüştürmüşlerdir.” ifadesini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN DEĞİŞİM ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya dönüşü yüzde 50+1 şartı değişmeli mesajı vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya dönüşünden gazetecilerin “50+1 sistemi değişir mi?” sorusuna “Değişmesi isabetli olur” cevabını vererek en fazla oyu alan adayın Cumhurbaşkanı seçilmesini önermişti.

Erdoğan, “Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa” ifadelerini kullanmıştı.

AK PARTİ’DEN “YÜZDE 50+1” DEĞERLENDİRMESİ

AK Parti’den “yüzde 50+1” şartına ilişkin ilk açıklama geldi. AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Cumhurbaşkanı seçiminde uygulanan 50+1 şartına ilişkin açıklamada bulundu. Dünyanın birçok demokratik ülkesinde farklı oranların uygulandığını işaret eden Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı seçimi için aranan “salt çoğunluk”, bir başka ifadeyle “50+1” şartı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin olmazsa olmaz unsuru değildir. Nitekim dünyanın birçok demokratik ülkesinde farklı oranlar uygulanmaktadır.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden bugüne siyaset sahnesinde yaşananlar bu şartın siyaset kurumu ve millet iradesi üzerinde bir baskı unsuru haline geldiğini, siyasetin doğal mecrasını tahrip ettiğini, parçalı ve istikrarsızlığa gebe bir tablo oluşturduğunu gözler önüne sermiştir.

En çok oyu alan adayın seçilmesi, seçim yarışının daha rekabetçi, organik, baskılardan ve sunilikten uzak gerçekleşmesini sağlayacak; sonuçları itibariyle daha sağlıklı ve ülkemizin menfaatine olacaktır.

Siyaseti ve şeffaflığı değil, siyasetsizliği ve kapalı kapılar ardında yürütülen gizli ve karanlık pazarlıkları seçenler, “salt çoğunluk/50+1” şartını sistemin ve siyaset kurumunun üzerinde sallanıp duran Demokles’in kılıcına dönüştürmüşlerdir.

Bu nedenlerle meselenin anayasal düzlemde gözden geçirilmesini kaçınılmazdır.” turkiyegazetesi.com.tr

selyus