Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 21 Aralık 2015

Aşık Şeref Taşlıova Beykoz’da anıldı

Aşık geleneğinin ülkemizdeki önde gelen temsilcilerinden, UNESCO İnsan Hazinesi ve Onursal Bilim Doktoru ve geçen yıl hayata veda eden Aşık Şeref Taşlıova, Beykoz Belediyesi tarafından adını yaşatmak için organize edilen saygı gecesiyle anıldı.

Aşık geleneğinin ülkemizdeki önde gelen temsilcilerinden, UNESCO İnsan Hazinesi ve Onursal Bilim Doktoru ve geçen yıl hayata veda eden Aşık Şeref Taşlıova Beykoz’da düzenlenen saygı gecesiyle anıldı. 

Beykoz Belediyesi tarafından Şeref Taşlıova’nın adını yaşatmak, aşık geleneğini yeni nesillere aktarmak ve yaşatmak amacıyla tertip edilen gece aşıkların atışmaları, koçaklamaları ve güzellemeleriyle şölene dönüştü.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen gecede Taşlıova anısına eserlerini seslendiren Âşık Nuri Çırağı, Âşık Yener Yılmazoğlu, Âşık Bayram Denizoğlu ve Âşık Korkmaz İnan farklı yörelerden eserlerle kültür harmanı yaşattı.

Geceye eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Beykoz Belediyesi Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Necla Çağlayan, Akademisyen Yazar Zihni Papakçı, Âşık Şeref Taşlıova’nın oğlu Doç. Dr. Mete Taşlıova, kızı Ülkü Taşlıova, Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, il dernek başkanları ve ilçe sakinleri katıldı.

Geç saatlere kadar süren program âşıkların canlı performanslarıyla izleyiciler tarafından soluksuz izlendi. Sunuculuğunu Ozan Baki Çetin’in yaptığı anma programında Taşlıova’yı anlatan bir de sunum yer aldı.

İDRİS GÜLLÜCE: “ÂŞIKLAR KÜLTÜR MUHAFIZLARIDIR “

Gecede söz alan Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “Bu güzel geceyi tertip edenleri kutluyorum. Âşıkları kültür bayrağımızı dalgalandıran muhafız alayı gibi görüyorum. Arık ve berrak Türkçeleriyle, kitap yazacak kadar engin bilgileriyle söylediklerini, öğrettiklerini çocuklarımıza aktarmamız lazım. Bu değerleri sadece bu gecelere hapsetmeyelim yaygınlaştıralım.  Bu konuda iyi değiliz. Dili, dini, tarih şuuru, musiki ve edebiyatı kastediyorum. Çocuklarımız başka medeniyetlerin etkisinde. Gençlerin tefekkür dünyası iyi değil, Anadolu platosu tekin bir toprak değil, burada kalmanın kendi dilini ve edebiyatını koruması sadece askerlerle olmuyor. Bu değerleri gelenekselleştirelim.” dedi.

MUHARREM KAŞITOĞLU: “ÂŞIKLAR MEMLEKETLERİ YÜCELTEN DEĞERLERDİR”

Başkan Yardımcısı Kaşıtoğlu konuşmasında: “Şeref Taşlıova gibi, Ozan Murat Çobanoğlu gibi, Reyhani gibi değerlere sahip toprağın evladı olmak gurur vericidir.  Tüm dünyanın bağrına bastığı, memleketimizi yücelten bu değerlere biz de sahip çıkıyoruz.  Âşık geleneğini takip ederek büyüdük. Bugün Beykoz Belediyesi olarak bize Şeref Taşlıova’yı anma programına destek olduk. Onları Allah’ın bir lütfu olarak değerlendiriyorum. Başkanımız Yücel Çelikbilek o toprakların evladı olarak sizlere kucak dolusu selam yolladı. Mikrofonu saza ve yüreğin sesine bırakmadan önce Beykoz Belediyesi’nin bir çalışmasını müjdelemek isterim. Murat Çobanoğlu, Şeref Taşlıova isimlerine değer vermek için,  ilçemizdeki cadde veya bir tesise isimlerini vererek yaşatmayı arzuluyoruz. Hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından sahneye çıkan aşıklar grup halinde gurbet ve sıla özlemini anlatan sazlı güzellemeleriyle izleyenlerin beğenisini kazandı.

selyus