Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 9 Aralık 2016

Bakan Kaya, “Şiddet bir insanlık suçudur”

“Seçilmiş Kadınlar ve İnsan Hakları Sempozyumu”nda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, “En büyük insan hakkı ihlali olan şiddete karşı sıfır tolerans ilkesi ile hareket ediyoruz. Çünkü şiddet Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bir insanlık suçudur. İnsan hakkına onuruna yönelik her türlü saldırı birer insan hakkı ihlalidir” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ataşehir’de bir otelde düzenlenen “Seçilmiş Kadınlar ve İnsan Hakları Sempozyumu”na katıldı. Sempozyuma Bakan Kaya’nın yanı sıra AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Av. Şeyma Döğücü, İl Kadın Kolları Yürütme ile Yönetim Kurulu Üyeleri, İlç Kadın Kolları Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Zorlu coğrafyalarda yaşayan kadınların hayatlarına yer verilen sinevizyon gösteriminin ardından katılımcılar konuşmalarını gerçekleştirdi.

“ŞİDDETE KARŞI SIFIR TOLERANS İLKESİ İLE HAREKET EDİYORUZ”

“Şiddete karşı sıfır tolerans ilkesi ile hareket ediyoruz” diyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, sempozyumda yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddete değindi. Bakan Kaya, “Sayın Cumhurbaşkanımız çeşitli platformlarda halkımıza yeni bir anayasanın sivil bir yeni anayasanın ihtiyacını yıllardır anlatmakta. Gezi olayları, 17- 25 Aralık’ta yargı ve emniyet üzerinden operasyon ve son olarak yaşadığımız 15 Temmuz darbe girişimi bu konuda sayın cumhurbaşkanımızı bir kez daha haklı çıkarmıştır. Yakın siyasi tarihimiz maalesef adaletin hukukun yok sayıldığı sadece güçlülerin hukukunun işlediği çok sayıda örnekle dolu. Temel insan haklarını yok sayan bu yapılarla hukukun içinde kalarak sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız. AK Parti olarak 6 bin 284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine karşı dair kanunu 20 Mart 2012 tarihinde uygulanmaya başlaması bunun bir sonucu. En büyük insan hakkı ihlali olan şiddete karşı sıfır tolerans ilkesi ile hareket ediyoruz. Çünkü şiddet sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bir insanlık suçudur. İnsan hakkına onuruna yönelik her türlü saldırı birer insan hakkı ihlalidir” şeklinde konuştu.

BAKAN KAYA’DAN KADINLAR ADINA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

“Ülkemizin en üst politika belgesi olan onuncu kalkınma planımızda kadın erkek fırsat eşitliğini amaçlayan politikalar aile ile birlikte kadın haklarına odaklanan ayrı bir başlık altında ele alınmıştır” diyen Bakan Kaya, “Kızlarımız başörtüsü nedeniyle eğitimlerinden mahrum bırakıldılar. Üniversitelerde ikna odaları kurularak başlarını açmaya mecbur bırakıldılar. Kamuda özgür bireyler olarak çalışmalarına Müsaade etmediler. 28 şubat sürecinde binlerce kadın kamuda işten atıldı. Temel hak ve özgürlükler bakımından kesintiye uğrayan demokratikleşme süreci iktidarlarımız döneminde yeniden hayat buluştur. Kadınlarımız için yaptığı bütün bu reform ve değişimlerin mimari sayın cumhurbaşkanımızdır. Sayın cumhurbaşkanımız milletin verdiği izni kimsenin engellemeye hakkı ve selahiyeti yoktur diyerek kadın milletvekillerimizin Türkiye Büyük Millet Meclisinde başörtüleriyle önemli çalışmalarına katılmalarını sağlayan tarihi adımı atmıştır. Bu devrim niteliğindeki köklü devrim niteliğindeki köklü değişiklikler neticesinde ülkemizdeki kadınlarımızın tamamı ilk kes kılık kıyafetlerinden dolayı hiç bir ayrımcılığa maruz bırakılmadan bakan, milletvekili, belediye başkanı, meclis üyesi olma hakkına kavuştular. Şahsım ve tüm kadınlarımız adına başörtülü kadınlarımıza da seçilme hakkını teslim ettiği için buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.

BAKAN KAYA KADIN KAHRAMANLARI ANLATTI

Tarihten örnekler veren Bakan Kaya, “Iraktan Suriye’ye, Filistin’den Yemen’e, Mısır’dan Libya’ya Afganistan’a kadar geniş bir coğrafya derin krizler içinde insanın vicdanını yaralayan görüntülere sahne olmakta yaşanan bu manzara insan onurunu insanın yaşama hakkını yok saymakta. Sayın Başbakanımızın da belirttiği gibi gelin Türkiye’den yola çıkarak bir vicdan hareketini başlatalım. Halep’te acı çeken kadınlarımızın seslerini duyuralım. Artık hiç bir coğrafya da kadınlarımız ağlamasın diyerek bizler kadınlar olarak yola çıkalım. Kadın hayatın hemen her safhasında erkek kadar sorumluk sahibi tarihimizi kadınlarımızın özgürlük ve adalet için verdiği destansı mücadeleler ile dolu. Geçmişe baktığımızda Anadolu kadınının kurtuluş savaşı yıllarındaki şahlanışlarına tanıklık ediyoruz. Halide Edip’in büyük mitinglerde yaptığı ateşli konuşmalar Kurtuluş Savaşı’nın fitilini ateşlemiştir” dedi.

“15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİ UNUTTURMAYACAĞIZ”

“15 Temmuz gecesi kucağında bebeği ile tankların önüne duran onurlu kadınlarımız vardı” diyen Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, “O gece sokağa çıkmazsan bir daha çıkamazsın diyerek eşlerini darbeye karşı direnişe yollayan kahraman kadınlarımız vardı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde tanklara silahlara kurşunlara karşı dimdik duran ve şehit düşen Sevgi Yeşilyurt’u unutmayacağız. Akşamları çöp dökmeye bile korkarak giden tedirgin olan Yıldız Gürsoy kardeşimiz 15 Temmuz gecesi sayın cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine annesine ‘vatanı sen ben savunmazsak kim savunacak anneciğim’ diyerek gecenin karanlığında korkusuzca Kızılay’a gelerek Genel Kurmay Başkanlığı’mızın önüne doğru koşarak gitmiştir ve şehadete yürüdü. Bu kardeşimizi unutmak ve unutturmak mümkün mü. Hepimiz hak ve adalet duygusu ile dünyaya geldik adalet içimizde aslında zira Kur’an-ı Kerim içinizdeki adalete dönün ve ondan sapmayın buyuruyor. İnsan kendi vicdan ülkesini inşa etmedikçe toplumsal adaleti de tesis edemez” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Kaya’ya hediye takdim edildi.

İlginizi çekebilir

Patlamayı 5 savcı inceliyor

Patlamayı 5 savcı inceliyor

selyus