Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 30 Ekim 2016

Başbakan Yıldırım, “Başkanlık gelmezse Türkiye’nin bölünme riski vardır”

Başbakan Yıldırım, “’Başkanlık gelirse Türkiye bölünür…’ Asıl başkanlık gelmezse Türkiye’nin bölünme riski vardır. Buradan açıkça söylüyorum.

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Genişletilmiş Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı. Burada önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, özellikle Başkanlık Sistemi ile ilgili altı çizilecek açıklama yaptı.

Siyaseten en azından sorumlu olması gerekir ama mevcut anayasa buna imkan vermiyor, o halde yapılacak değişiklikle meclisin yasama iradesinin daha da güçlendirilmesi, yürütmenin tek başına iktidarı garanti edecek şekilde yeniden dizayn edilmesi gerektiğini söyleyen Başbakan Yıldırım, “Türkiye’nin birliği, beraberliğinin gelişmesi için 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi için bölücülerle, FETÖ’cülerle, iç ve dış düşmanlarla zafiyete düşmeden mücadele etmesi için, güçlü, tek başına iktidar çıkarması lazım her seçimden. Bunun da yolu başkanlık sisteminden geçiyor. ‘Başkanlık gelirse Türkiye bölünür…’ Asıl başkanlık gelmezse Türkiye’nin bölünme riski vardır. Buradan açıkça söylüyorum. Başkanlık üniter yapıyla olacak. Yani başkanlık demek, federasyon demek değildir. Federasyon olan yerler de var, olmayan yerler de var. Türkiye’de başkanlık sistemi 780 bin kilometrekare vatan toprağının bir karışının bile bölünmediği, ayrıştırılmadığı, tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet ilkesinin esas alındığı bir sistemdir. Bunu bir kenara açık ve net koyalım. Hiç kimse ‘başkanlık eyalet sistemini getirecek, başkanlık bölünme getirecek’ diye tezviratlarda, yalan yanlış beyanlarda bulunmasın. Türkiye’nin, ülkesiyle, milletiyle bölünmez bütünlüğünü önceleyen, esas alan üniter yapıya sahip çıkan, yargı, yürütme, yasamanın bütün bu erklerin alanlarını birbirinden ayıran, modern Türkiye’nin ihtiyacı olan bir anayasadan bahsediyoruz.”

selyus