Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 17 Ağustos 2017

Başkan Türkmen, Bakan Kurtulmuş’u Valide Sultan Gemisi’nde ağırladı

Üsküdar Belediyesi’nin Valide Sultan Gemisi ile boğaz turuna çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, kent genelindeki yeni yapılan binalara atıfta bulunarak, “Şehrin neredeyse her tarafında sevimsiz özensiz hiçbir mimari özelliği olmayan bir sürü binaların ortaya çıktığını görüyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Üsküdar Belediyesi’nin kültür faaliyetlerinde kullanılmak üzere hizmete aldığı Valide Sultan Gemisi’nde kültür ve sanat camiasının önemli isimleriyle boğaz turuna çıktı. Rehber eşliğinde İstanbul’un tanıtıldığı boğaz turuna Bakan Kurtulmuş’un yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile kültür sanat camiasından onlarca isim katıldı. Üsküdar sahilinden hareket eden Valide Sultan Gemisi, sırasıyla Beşiktaş Sarıyer sahillerini geçerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne kadar gitti. Buradan dönüş yapan gemi, Beykoz sahilini gezerek tekrar Üsküdar’a döndü.

Boğaz turunda konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Yüzen sosyal tesis diyebileceğimiz özelde Üsküdar halkımızın genelde tüm İstanbulluların hizmetine 10 gün önce sunduğumuz güzel bir proje olarak boğazın serin sularında nazlı nazlı yüzmeye başladı. Bu akşam da kültür sanat camiamızın temsilcileriyle kültür turunda bir aradayız” dedi.

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul’un eski ve yeni kültürel dokusuna dikkat çekerek, “İstanbul’u her gördüğümüzde hem güzelliklerini görüyor hem de çirkinliklerine şahit oluyoruz. İstanbul’un bir tarafına bakıyorsunuz falanca paşa yalısı. Kökboyasından bahçesindeki ağacına kadar her şeyinin ciddi bir şekilde tasarlandığı bir hayal dünyasında ortaya çıktığı yer, erguvanıyla manolyası ile gerçekten İstanbul ağaçlarıyla bezenmiş olan bir kültür, diğer taraftan İstanbul’a hiç ait olmayan bir ağacın getirilip dış görünüşü güzel diye İstanbul’a diken bir anlayış. Bu medeniyet anlayışımızın ne kadar değiştiğinin de çok açık bir öz eleştirisi olarak ortaya koymamız lazım” dedi.

İstanbul’un bina yapılaşmasıyla ilgili Bakan Kurtulmuş, “Eski şehirlerimize bakın tarihi alan merkezi alan kamusal alandır. Edirne, Amasya, Bursa, Manisa böyledir. O kamusal alanın içinde camisi medresesi hamamı çarşısı pazarı hepsi kamusal alandır. Orada rant yoktur. Ondan sonraki alanda evler başlar ve o evlerin hepsinin özelliği ise evlerin birbirinin güneşini kesmemesi. En tipik evlerden birisi Amasya evleridir. Edirne evleridir. Manisa evleridir. Şimdi ise ranta dayalı yüksek binalar ve şehrin her semtinde. Yani bir yerde olur. Hadi bir yerde olur gökdelenler yaptınız. Şehrin neredeyse her tarafında sevimsiz özensiz hiçbir mimari özelliği olmayan bir sürü binaların ortaya çıktığını görüyoruz. Bunu da yeni dönemlere ait ızdırabımız olarak paylaşmakta fayda vardır diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

selyus