Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 18 Haziran 2018

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul, CHP faşizmini iliklerine kadar yaşadı”

İstanbul’un Cuni iliklerine kadar yaşamış bir şehir olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “16 Haziran 1950 bu ülkede Ezan-ı Muhammediye’nin 18 yıllık hasretin ardından tekrar semalarımızda yankılandığı gündür” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Büyük İstanbul Mitingi’ne katıldı. Yenikapı’da düzenlenen mitingde halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ezanın yasaklandığı yıllardan bahsetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında ezanın Türkçe okunmasının yıl dönümü olan 16 Haziran’a dair değerlendirmelerde de bulundu. İstanbul’un CHP faşizmini iliklerine kadar yaşamış bir şehir olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “16 Haziran 1950 bu ülkede Ezan-ı Muhammediye’nin 18 yıllık hasretin ardından tekrar semalarımızda yankılandığı gündür. O gün yaşananlara dair inanın çok hüzünlü anılar, hikayeler var. Ben bugün burada sizlere bir tanesini aktaracağım. Özellikle gençler bunu bilmez, bu acı hikâyeyi çok iyi dinlemesi gerekir. Sultanahmet Camii’ndeki müezzinler ‘Allah-u Ekber Allah-u Ekber’ diye haykırınca, Beyazıt, Süleymaniye, Fatih derken İstanbul bir anda ezan sesleriyle dalgalandı. Aynı makamda biri bırakıyor, öbürü başlıyor. Herkes heyecandan tir tir titriyor. Hıçkıra hıçkıra ağlıyor. Ezanlar bitene kadar millet avluda oturdu kaldı. Adeta bir şaşkınlık içindeydiler. Bir başka vatandaşımız ise o gün Bursa’da yaşananları şöyle dile getiriliyor: Bursa’da bir camide o gün ikindi ezanının tam yedi defa okunduğunu öğrendim. Halk bir türlü doyamamıştı ezanı Muhammedi’ye.”

selyus