Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 11 Ekim 2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İzin almaya ihtiyacımız yok, almayı da düşünmüyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Irak’a müdahil olmasını istemeyenlerin, diğer ülkelere ses çıkarmadığını belirterek, “Bunun için de bir yerlerden izin almaya ihtiyacımız yoktur, almayı da düşünmüyoruz. Bazı ülkeler binlerce kilometre uzaktan gelip Afganistan’da kendine tehdit oluşturduğu iddiası ile operasyon yapacak, Türkiye yanı başında Suriye ve Irak sınırındaki tehlikeye müdahale edemeyecek. Biz bu çarpıklığı asla kabul etmiyoruz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizasyonunda gerçekleştirilecek 9. Avrasya İslam Şurası’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katılımcılara hitap etti.

Irak’ta DEAŞ terör örgütüne karşı yürütülen operasyona öyle veya böyle dünyanın dört bir yanından tam 63 ülkenin müdahil olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları söyledi;

“Suriye’de benzer bir durum var. Bizim Türkiye olarak hem ülkemize yönelik terör tehdidinin kaynaklarını barındırması, hem de bin yıllık komşuluk hukukumuz gereği meseleye müdahil olmamızı istemeyenler, diğer ülkelere sek çıkarmıyor. Halbuki eğer Irak ve Suriye’nin başı dertteyse sorunun çözümü için en büyük çabayı göstermek Türkiye’nin sorumluluğudur. Bu komşuluğun bir gereğidir. Bunun için de bir yerlerden izin almaya ihtiyacımız yoktur, almayı da düşünmüyoruz. Bazı ülkeler binlerce kilometre uzaktan gelip Afganistan’da kendine tehdit oluşturduğu iddiası ile operasyon yapacak, Türkiye yanı başında Suriye ve Irak sınırındaki tehlikeye müdahale edemeyecek. Biz bu çarpıklığı asla kabul etmiyoruz. Nitekim Suriye’de ‘sabır, sabır’ dedik. 14 Yaşındaki bir çocuğu Messi’yi sevdiği için üzerine o formayı giydiriyorlar, üzerine de bombayı sarıyorlar. Canlı bomba olarak Gaziantep’teki kına merasimine gönderip orada patlatıyorlar. Hiç sesleri çıktı mı? Batının sesi çıktı mı? Biz ne dedik artık durulmaz ve Cerablus’a girdik ve DEAŞ’ı Cerablus’tan attık. Bunu ılımlı muhaliflerle yaparak arkasında El-Rai’ye girdik. Oradan da attı. Şimdi Güney’e doğru bu DEAŞ’i, PYD’yi sürüklüyoruz. Amerika’ya dedik ki ‘Münbiç’te PYD ve YPG olmayacak. ‘Buranın yüzde 95’i Arap, niye buraya PYD, YPG sokuyorsunuz. Buraları temizlemekse birlikte temizleriz’ dedik. ‘Merak etmeyin bunlar buraya girmeyecek’ dediler. Bu sözü vermelerine rağmen tutmadılar. Biz de şu anda kendi planımızı kendimiz uyguluyoruz”

selyus