Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 26 Mart 2016

Dedeoğlu, “Türkiye tarihi bir doğru yaptı”

Eski Avrupa Birliği Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu “Türkiye’nin Suriye’de savaşa sokulması için oynanan oyunların sayısını ben bile hatırlamıyorum ancak bu savaşa girmeyerek Türkiye, tarihi bir doğru yaptı” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Uluslararası Medeniyet ve Siyaset Araştırmaları Merkezi(UMSAM) tarafından düzenlenen ‘Memleket Meseleleri’ programlarının ikincisinde ‘Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye’ konusu işlendi. UMSAM, bu ayki programını 18 Mart 18.00’da Eski AB Bakanı ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ile Siyasal Vakfı’nda gerçekleştirdi.

ABD’de yaşanan 11 Eylül saldırıları ve sonrasında ortaya çıkan konjonktür hakkında katılımcılara bir perspektif çizerek konuşmasına başlayan Dedeoğlu, ABD’nin Rusya Federasyonu’nu çevreleme politikasının uluslararası siyaseti belirlediğini söyledi. Bu Irak ve Afganistan müdahalelerinde ABD’nin Türkiye’yi üs olarak kullanmaya zorladığını söyledi.

Konuşmasının devamında, Arap Baharı süreciyle Ortadoğu’da yaşananları ve Suriye’de sonuçlanamayan süreçle birlikte ortaya çıkan terör örgütlerinin ülkemiz dahil birçok ülkeyi etkilediğini anlatan Dedeoğlu, günümüzün bir portesini çizdi.

PKK’nın Türkiye’nin Suriye’de yapıcı rol oynamasına mani olduğunu söyleyen Dedeoğlu, ülkemizin günümüz dış politikası hakkında şöyle konuştu: “Türkiye bu gemiyi daha istikrarlı bir rotaya çevirme kapasitesine sahip. Endişeye kapılmaya gerek yok. Aksine bazen yavaş dönüşler daha büyük çatışmaların ortaya çıkmasına engel olur. Evet Türkiye bir Rus uçağı düşürdü. Fakat Türkiye’nin Suriye’de savaşa sokulması için oynanan oyunların sayısını ben bile hatırlamıyorum ancak bu savaşa girmeyerek Türkiye, tarihi bir doğru yaptı.” diyerek Türkiye’nin dış politikadaki tavrını açıkladı.

selyus