Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 31 Mart 2017

Esra Albayrak Akademi Nisa’da

Akademi Nisa’nın bu haftaki konukları TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Sosyolog Dr. Esra Albayrak Akademi Nisa öğrencilerine referandumda oylanacak sistem hakkında bilgi edinmeleri gerektiğini söyleyen, 1961 Anayasasıyla tesis edilen parlamenter sistemin iktidarları kontrol altına almak isteyen bir vesayet olduğunu dile getirdi.

Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın eşi Saliha Can, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları Mesut Özdemir, Türkân Öztürk ve Sibel Şenocak ve Akademi Nisa öğrencileri katıldı.

TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Sosyolog Dr. Esra Albayrak, 16 Nisan’da oylanacak yeni anayasa maddeleri ve Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi hakkında bilgi verdiği konuşmasında şimdiki yönetim sisteminin eksilerini ve yeni yönetim sisteminin artılarını anlattı. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin Türkiye’ye çok yabancı olmadığını dile getiren Albayrak, “Mevcut sistemde, ben sistemsizlik diyeceğim, seçilen iktidarların çalışmasını engelleyen bir yapı var. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi kendi içinde tutarlı bir yapı sağlayacak. Fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olamayız.” şeklinde konuştu

 Akademi Nisa öğrencilerine referandumda oylanacak sistem hakkında bilgi edinmeleri gerektiğini söyleyen, 1961 Anayasasıyla tesis edilen parlamenter sistemin iktidarları kontrol altına almak isteyen bir vesayet olduğunu dile getiren Albayrak, “Cumhuriyetin 94. yılında; 65. hükûmetin yönetimindeyiz. Son 14 yılı çıkararak hesaplarsak daha dramatik bir sonuçla karşılaşıyoruz. Herhangi bir şirket dahi 1,5 yılda bir yönetim değiştirse ayakta kalamaz. ‘Hayır’ diyenlere sormamız gereken, ‘Var olan sistem bu kadar iyiydi de, neden bu kadar fazla yönetim değişti?’ Mevcut sistemin değişmesi gerektiğini sadece buradan dahi anlayabiliriz” dedi. “Mevcut iktidar güçlü bir lider ve kadrosu sayesinde bir istikrar sağladı, sistemin boşluklarını ise riskler alarak kapattı.” diye konuştu.

Mevcut sistem içerisinde de ‘tek adam’ olduğunu söyleyen muhalefetin eski sistemden de yenilikten de kaçındığını fakat başka bir seçenek de sunamadığını dile getiren, oylanacak maddeleri, farklı söylemlere mahal vermeyecek şekilde tek tek açıklayan Dr. Esra Albayrak, 15 Temmuz sürecinden de bahsederek, “Her 10 yılda bir sekteye uğrayan demokrasimize el uzatanlara ilk defa millet ‘Bu iş böyle gitmez’ dedi. Bu millî bir olgunlaşmaydı belki. İrademize sahip çıkabilmemiz bir sürecin sonucu, Menderes döneminin rövanşıdır” dedi.

“16 Nisan’a, 15 Temmuz’un ertesi günü gibi sahip çıkmalıyız” diyen Albayrak; kadınların medeniyetimiz için öneminden bahsederek güvenlerinin tazelenmesi gerektiğini söyledi.

Ardından Sevim Zehra Can Kaya; Edebiyat ve Kadın konulu seminerini gerçekleştirdi. Medeniyetimizde kadının önemini anlatan ve 15 Temmuz sürecinde de kadınların vatanları için canlarını ortaya koyduklarını dile getiren Kaya, 16 Nisan referandumundan bahsederek “Siyasi bir meselenin ötesinde; devletle ilgili bir sistemi oylayacağız. Daha ileriye gitmek ve gördüğümüz hizmetlerin ve devletimizin gelişiminin istikrarı için varlığımızı millî irade hususunda da göstereceğiz. Tercihlerimiz olduğunda kimliklerimiz ortaya çıkar. Kadın olmaktan gurur duyalım ve bu vatan için yapabileceklerimizi her alanda gösterelim” şeklinde konuştu. 

Türk edebiyatındaki Batılılaşma sürecini Ahmet Mithat Efendi ve Fatma Aliye romanları üzerinden değerlendirerek, günümüzde bu romanlardan nasıl faydalanılabileceğini anlattı. Batılılaşma süreci ve günümüzde Batı ile ilişkiler üzerinden benzetmeler yapan Kaya’nın dinleyicilerin sorularını cevaplamasıyla program son buldu.

selyus