Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 24 Mayıs 2015

Hasan Can, usta bir hatip

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, yaptığı konuşmada: önünde hiçbir not olmamasına rağmen adeta usta bir hatip olduğunu, Türkiye’nin son 13 yılda aldığı mesafeyi, Ümraniye’nin dünü ve bugünü üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına başladığı andan son kelimesine kadar teklemeyen ve her bir cümlesinin ayrı bir anlamı olan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın hatipliğine ve siyasi ustalığına İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak şahitlik ettik.

Siyasi tecrübesiyle Ümraniye’yi örnek gösterilecek bir ilçe haline getiren yerel yönetim ustası Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Ümraniye Bakkallar Esnaf Odası’nın tüzük değişikliği kongresinde yaptığı konuşmada çok önemli açıklamalarda bulundu. Önünde hiçbir not olmamasına rağmen adeta usta bir hatip olduğunu gösteren Başkan Can, Türkiye’nin son 13 yılda aldığı mesafeyi, Ümraniye’nin dünü ve bugünü, Gayri Safi Milli Hasıla’nın 2002 öncesi durumu ile bugün hangi rakamlara geldiğinin altını çizdi.

Konuşmasına başladığı andan son kelimesine kadar teklemeden konuşan ve her bir cümlesinin ayrı bir anlamı olan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın hatipliğine ve siyasi ustalığına İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak şahitlik ettik.

“2023, 2053, 2071 HEDEFLERİMİZ VAR”

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Türkiye’nin son 13 yılda aldığı mesafeyi unutursak Allah, billahi bunun hesabını bizden sorar. Kimse kusura bakmasın.  80 yılda 200 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla, bugün 800 milyar dolara geldiyse ve 80 yıllık mesafeyi dörde katladıysa, burada birkere bir adım durup düşünmek lazım. Esnaf diliyle konuşacak olursak, Gayri Safi Milli Hasıla dediğimiz şey sonuç itibariyle sizin cironuz gibi bir şey. Peki 200 milyar cironun kari ile 800 milyar cironun kari bir olur mu? Elbette ki olmaz. Sonuçta biz bu toplumda yaşıyoruz, Türkiye’de yaşıyoruz. Bu gemideyiz. Bu gemide bir güzellik varsa hepimiz bu güzellikten pay sahibi olduk ve olmaya da devam ediyoruz. Ama yetmez diyoruz. Demiyoruz ki her şey bitti. Her şey sonuçlandı. Artık yapacak bir şey yok. Bakın, 2023, 2053, 2071 hedeflerimiz var. Bugün, Gayri Safi Milli Hasıla 200 milyardan 800 milyara geldiyse bu inançla 2023 hedeflerimizde 2 trilyon Gayri Safi Milli Hasıla’dan bahsediyoruz. Türkiye’nin ekonomisinin yanında, diğer alanlarda da nasıl büyük hizmetler aldığımızı görmezden gelirsek, doğrusu halimizi anlamamış, halimize şükretmemiş oluruz” diye konuştu.

“2004’TE 50 BİN ESNAFIN 4 BİNİ RUHSATLIYDI, BUGÜN İSE 40 BİN”

Başkan Hasan Can, “Ümraniye Belediyesi olarak birkaç hususu ifade etmek istiyorum. Bakın, biz aldığımızda Ümraniye Belediyesi 41yıllık bir belediye idi. 1963’te kuruldu. İlk Belediye Başkanı Ahmet Mert’ti. Allah rahmet eylesin. 41 yılda Ümraniye’nin 50 bin esnafının sadece 4 bin tanesi ruhsatlıydı. Geri kalan 46 bin esnaf ruhsatsızdı. Peki ruhsatsız ne demek? Siz belediyesiniz ya esnafı gidip hiç kontrol etmeyeceksiniz. Düzgün çalışanla yanlış çalışan esnafı ayırt etmezsek, düzgün çalışan esnafa haksızlık yapmış olmaz mıyız? Ama kontrollerimizde daima yapıcı, daima yardım edici ve daima yol gösterici olmaya özen gösterdik. Özel bir ekip kurmak suretiyle, esnafımızı işinden almadan, vaktini almadan, ekibimiz bizzat ayaklarına gittiler. Yerinde tespitler yaptılar. Daha sonra esnaflarımız belediye ye gelip ruhsatlandırma işlemini başlattılar. Bu ruhsatları bana imzalattıktan sonra götürüp dükkanlarının duvarına da astılar. Şimdi böyle bir hizmet sürecini ortaya koymuşuz. 4 bin civarında aldığımız ruhsatlı esnaf sayısı bugün 40 bindir. Doğrusunu söylemek gerekirse, 2 b alanlarında, iskansız bölgelerde, binaları ruhsatsız bölgelerde yasal olarak ruhsat verme imkanımız olmadığı için, orada esnaflık yapan vatandaşımızı yasal çerçeve içerisinde gönül rahatlığıyla ticaretlerini yapmak maksadıyla doğrusu yasada çokta olmadığı halde geçici ruhsatlar verdik. Niye? Vatandaşımızı, esnafımızı rahatlatalım diye. Değerli kardeşlerim; elbette yapılacak iş çoktur. Yapılması gereken işte vardır. Eyvallah” diyerek konuşmasına devam etti.

“SİZİN BÖYLE BİR ARAZİNİZ OLSA, ORAYA SOĞAN MI EKERESİNİZ?”

 AVM konusu eskiden yapılan bir yasa olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Hasan Can, “AVM’ler konusu doğrusu bizim yüreğimizi burkan bir hadisedir. Ama geçmişte yapılmış bir yasa çerçevesinde soruyorum size: Ümraniye’nin merkezinde sizin ticaret lejantlı 20 dönüm bir araziniz varsa, yada 10 dönüm bir araziniz varsa, yada AVM dediğim yerlerin yapımına uygun bir araziniz varsa ve arsanızın lejantı da ticaret lejantlıysa ne yaparsınız, oraya soğan mı ekersiniz? Soğan mı ekersiniz soruyorum? Peki bizim belediye olarak onlara ruhsat vermeme gibi bir lüksümüz, bir şansımız var mı? Bazı şeyleri konuşurken dikkatli konuşmak lazım. Yok ki öyle bir lüksümüz. Ruhsat vermeme, inşaat yapmasına izin vermeme, inşaat yaptıktan sonra orada ticaret yapmasına mani olmak gibi bir şansımız, yasal bir hakkımız, bir yetkimiz yok ki. Velev ki direttin vermedin. Ama adam gider hakkını mahkeme de alır. Şimdi bunları da iyi düşünmek lazım. Ha şimdi AVM’lerle alakalı yeni bir kanun çıktı. Ama bu kanun bundan sonra yapılacaklarla alakalıdır. Bundan önce yapılanlarla değil” şekkinde konuştu. 

“DAHA GÜZELE TALİP MİYİZ? DAHA GÜZELE TALİBİZ”

Bir şey daha söyleyeceğim. Eskilere soruyorum: 11 yıl önceki Ümraniye ile bugünkü Ümraniye bir mi? 13 yıl önceki Türkiye ile bugün ki Türkiye bir mi? Bazı vatandaşlar diyor ki tamam Gayri Safi Milli Hasıla 200 milyarlardan 800 milyarlar dolara çıktı ama bu rakam taban yayılmadı. Hayır bu doğru değil. Esas tabana yayıldı. Bakın ben belediye başkanıyım. Benim maaşım 11 sene evvel kaç lira ise, 11 sen sonra yüzde 50 arttı. En düşük maaş alan memurumun maaşı AK Parti iktidarı döneminde tam yüzde 400 arttı. Rakamlarla söylüyorum size. Hem de Türk Lirası bazında değil, dolar bazında söylüyorum. 13 yıl önce en düşük memur maaşı yaklaşık 250 dolara tekabül ediyordu. Ama bugün Ümraniye’de ve Türkiye’nin bütün yerlerinde en düşük maaş alan memurun eline 2200 lira geçiyor. Birde biz memurumuza sosyal sözleşmeyle, toplu sözleşmeyle 700 lira destek veriyoruz. Aldıkları maaş 2900 lira. Yani 1000 dolar. En düşük maaş alan tabandaki memur. Kimse kusura bakmasın, 250 dolar olmuş 1000 dolar. Tabana yayılmış. Tabana yayılan bu refah düzeyi, nereye gidiyor. Alışverişe gidiyor. Çünkü o, ekonomisi düzeldikçe daha rahat, daha iyi, daha ferah ve refah yaşamaya çalışıyor. Esnafa gidiyor. Size geliyor. Sonuç itibariyle bunların değerlendirmesini yapmak zorundayız. Ha, daha iyi olalım. Hay hay. İşte diyoruz ki biz bugüne kadar yaptık kardeşim. Eski Ümraniyeliler düşünsün, 1963’ten 2004 yılına kadar belediye tarafından yapılmış ve bugüne gelmiş bir tane kalıcı eser kimse gösteremez. Şuanda geldiğimiz nokta nedir? Şu anda geldiğimiz nokta irili ufaklı 250’nin üzerinde kalıcı eser kazandı Ümraniye. Bunlar bizimle beraber gitmeyecek. Ümraniye’nin hazinesi. Ümraniye’ye yapılmış değer. Ümraniye’ye yapılmış katkıdır. Ha yeter mi? Hayır yetmez. Daha güzele talip miyiz? Daha güzele talibiz. 800 milyar dolar yetmez, 2 trilyon dolar diyoruz. Ümraniye’ye bunları, bunları yaptık diyoruz. Dahasını, dahasını, dahasını istiyoruz. Elimizdeki imkanlarla her şeyi yapmaya çalışıyoruz” dedi. 

“BİZ, AÇTA VE AÇIKTA OLAN HER ALLAH KULUNA YETİŞMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Belediyenin kendilerini mutlu eden hizmetlerden de bahseden Başkan Can, “Öğretmen arkadaşlarım çok iyi bilir, imam arkadaşlarım çok iyi bilir, STK’lar çok iyi bilir, muhtarlarım burada onlar çok iyi bilir. Bu şehirde bir tane açta açıkta vatandaşımız kalmasın diye dişimizle, tırnağımızla onları aradık. Bulamadığımız yerde bu arkadaşlarımızdan yardım istedik. Biz, açta ve açıkta olan her Allah kuluna yetişmeye çalışıyoruz. Ama ola ki bizim bilmediğimiz bir garip, bir kimsesiz, çaresiz ve naçar birisi varsa onuda siz bize bildirin. Bildirmezseniz vebali boynunuzda olsun diyoruz. Şimdi Elhamdülillah, geldiğimiz nokta: kendimizi sıcak yemek götürmek zorunda hissettiğimiz, evinde kimsesi olmayanlarımıza sıcak yemek, aç ve açıkta kalanlara her türlü desteği veriyoruz. Bu toplumun bir parçası olan yetimine, öksüzüne, çaresizine, kimsesizine ve engellisine hep beraber el attık”

 

Etiketler:
selyus