Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA, İÇ POLİTİKA 12 Mart 2022

Hayati Yazıcı, Rize’de Rusya-Ukrayna savaşını değerlendirdi

Yazıcı, “Savaşın bir an önce sonlanmasını istiyoruz. Bunu ifade ederken hem Ukrayna hem Rusya ile ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Bunun ismi tarafsızlığın ötesinde aktif tarafsızlık. Biz sadece ‘Bunlara karşıyız.’ diyerek kenarda duran değil, bunun sonlanması için bütün imkanları seferber eden bir ülke konumundayız. Burada Türkiye’nin coğrafi konumu önemli. Elbette ki bunların ötesinde üstünde liderlik önemli. Gerçekten Türkiye, Cumhurbaşkanı’mızın davranış biçimi ile sergilediği bu liderlik inşallah bu savaşın fazla uzamadan bitmesinde önemli vesilesi olacak diye düşünüyorum.”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, çeşitli programlar için geldiği Rize’de, Çamlıhemşin İlçesinde yapımı tamamlanan Yağmurlu Camisi’nin açılışını gerçekleştirdi, vatandaşlarla görüştü.

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin sorusunu yanıtlayan Yazıcı, dünyanın dengesini bozacak bir savaş olduğunu söyledi.

Dünyanın zengin kazanımlarına, egemenlik ve bağımsızlığa ilişkin hassasiyetine rağmen Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik uygulamasının kabul edilebilir olmadığını vurgulayan Yazıcı, “Türkiye’nin savaş karşısındaki tutumu son derece kıymetli ve değerli. Türkiye, bu savaşın kışkırtıcı, tahrik edici sebebi gibi görünen NATO’nun üyesi. AB’nin müzakere sürecini yaşayan, dış ticaretimizin yüzde 50’den fazlasını yaptığı bir taraf. Diğer ülkeler bir tarafta.” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna ile ilişkilerin üst seviyede olduğuna işaret eden Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ukrayna ile çok yoğun şekilde ticari ve savunma sanayi alanında ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler stratejik ortalık düzeyinde. Rusya ile ticaret hacmimiz 30 milyar dolar düzeyinde. Rusya’dan gaz alıyoruz. Bunun yanında Rusya’ya sattığımız ürünler var. Çevre coğrafyada sorun alanlarında da Rusya ile kimi zaman paralel gidiyoruz kimi zaman da karşı durumlardayız. Yoğun ilişkiler içerisinde cereyan eden bu savaşta Türkiye insanlığın kazanımı ve değerlerini göz ardı etmeden dillendirerek, hem savaşan hem de savaşın hedefi konumundaki Ukrayna ile ilişkiler sürdüren dünyada tek ülke konumunda. Bu anlamda bir tarafsızlığımız var. İnsanlığın kazanımı gibi değerler konusunda düşüncelerimizi deklere ediyoruz.”

Egemenlik hakkı ve ülkelerin bağımsızlığına yönelik eylemleri kesinlikle onaylamadıklarını kaydeden Yazıcı, “Savaşın bir an önce sonlanmasını istiyoruz. Bunu ifade ederken hem Ukrayna hem Rusya ile ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Bunun ismi tarafsızlığın ötesinde aktif tarafsızlık. Biz sadece ‘Bunlara karşıyız.’ diyerek kenarda duran değil, bunun sonlanması için bütün imkanları seferber eden bir ülke konumundayız. Burada Türkiye’nin coğrafi konumu önemli. Elbette ki bunların ötesinde üstünde liderlik önemli. Gerçekten Türkiye, Cumhurbaşkanı’mızın davranış biçimi ile sergilediği bu liderlik inşallah bu savaşın fazla uzamadan bitmesinde önemli vesilesi olacak diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin diplomatik tutumumun değerli olduğunu her kesimin gördüğünü dile getiren Yazıcı, “Antalya’da devam eden diplomatik forum önemli bir konu başlığı oluşturdu. Bu savaş başladığından bu yana iki devletin dışişleri bakanı Antalya’da, Türkiye’nin gayretleri ile bir araya geldi. İnşallah başlangıç, sonrası liderlerinde Türkiye öncülüğünde bir araya gelmesine vesile olur” şeklinde konuştu.

Yazıcı, daha sonra il merkezinde Muhasebeciler Odası ve Ziraat Odasını ziyaret ederek görüşmelerde bulundu.

selyus