AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından, yaşlı vatandaşlar için gelecekte atılması planlanan adımların değerlendirildiği, “Yaşlı Dostu Yenilikçi Politikalar Çalıştayı” gerçekleştirildi.
AK Parti Sosyal Politikalar Başkanı Jülide Sarıeroğlu Başkanlığında, ‘Yaşlı Vatandaşlarımıza Yönelik Politikaların Mevcut Durumu’, ‘İhtiyaç ve Beklentiler’ olmak üzere iki oturum şeklinde gerçekleşen ‘Yaşlı Dostu Yenilikçi Politikalar Çalıştayı’nda aktif yaşlanma, yaşlı bakım hizmetleri, sağlık ve sosyal güvenlik, yaşlı hakları, yaşlı ekonomisi ve yaşlı dostu kentler konuları üzerinde istişarelerde bulunuldu. Çalıştaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sayın Fatma Öncü, Milletvekilleri, Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkan Yardımcıları, Genel Merkez Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Sosyal Politikalar Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri akademisyenler, uzmanlar, il/ilçe belediye temsilcileri ve parti mensupları katıldı.
Yaşlı vatandaşların yaşam şartlarının iyileşmesi ve toplumsal hayata daha fazla katılımları için yeni uygulama ve politikaların ele alındığı programda, açılış konuşmasını AK Parti Sosyal Politikalardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Sayın Jülide Sarıeroğlu yaptı.
“HALKA HİZMET, HAKK’A HİZMETTİR”
Dünya nüfusunun yüzde 10’unu 65 yaşın üstündeki yaşlıların oluşturduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, “AK Parti olarak; dünümüz ile bugünümüz arasında köprü kuran, kültürümüzü, değerlerimizi yarınlara taşımamıza vesile olan değerli varlıklarımız yaşlılarımıza gereken ilgi ve özeni göstermek ve en kaliteli hizmetleri sunmak için gerekli gayreti gösteriyoruz. İktidara geldiğimiz ilk günden itibaren; Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Halka hizmet, Hakka hizmettir’ anlayışıyla yaşlılarımızın sosyal hayatın içinde yer alması, toplumla bütünleşmesi ve yaşam şartlarının iyileşmesine katkıda bulunmak amacıyla tüm AK Parti Kadroları olarak uygulamalarımızı, politikalarımızı ve yasal düzenlemelerimizi hayata geçirdik.” ifadelerini kullandı.
Kuşaklararası dayanışma ve yardımlaşmaya önem veren, büyüklerimize hem inancımız hem de kültürümüz nedeniyle sevgi, saygı ve sorumluluk çerçevesinde sahip çıkan bir millet olduğumuzu belirten Sarıeroğlu, “Bu nedenle kapsayıcı, eşitlikçi, sürdürülebilir ve daha güçlü bir Türkiye için, “hak temelli” bir yaklaşımla çıktığımız bu yolda yaşlılarımızın sağlıktan bakım hizmetlerine, sosyal hayattan yaşam boyu eğitim imkânlarına, ulaşımdan sosyal yardıma kadar her alanda eşit bireyler olmalarına imkân veren hizmetleri çeşitlendiriyoruz.
Özellikle 2005 yılında başlattığımız Evde Sağlık Hizmeti uygulaması ile ihtiyacı olan vatandaşlarımızın muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında verilmesini sağlıyoruz. Ayrıca bu hizmet son dönemde yapılan düzenlemeler ile bir adım ileriye götürülmüş durumda.” dedi.
“2002 yılında 63 resmi huzurevinde 4 bin 952 yaşlımıza hizmet verilmekteyken, bugün itibarıyla Darülaceze Başkanlığı da dâhil olmak üzere 17 bin 32 kişi kapasiteli 164 resmi huzurevimizde 12 bin 623 yaşlımıza yatılı bakım hizmeti veriyoruz.
Bakım hizmetlerinin yanı sıra yaşlılarımızın toplumsal hayata katılımlarını teşvik etmek için 65 yaş üzeri herkesin tüm şehir içi ulaşım hatlarından ücretsiz, şehirlerarası demiryolu ve denizyolu ulaşım hatlarından ise yüzde 50 indirimli yararlanabilmelerini sağlıyoruz. Bu kapsamda 2021 itibariyle 1,2 milyar TL’yi aşan ödeme gerçekleştirdik.”
Aktif ve sağlıklı yaşlanma sürecinde yaşlılık vizyonumuzun en önemli eksenlerinden biri olan hayat boyu öğrenmenin önemini dile getiren Sarıeroğlu “Ülkemizde örnek uygulamalardan biri olan 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi ile üniversite kampüslerimizde yaşlılarımıza eğitim verilmesini sağlıyoruz. Bunun yanı sıra yaşlı vatandaşlarımızın gelişen teknolojilere ve kavramlara adaptasyonunu sağlamak amacıyla dijital ve finansal okuryazarlığının artırılması için çeşitli projeler yürütüyoruz.” dedi ve konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Bir okul hüviyetindeki partimiz çatısı altında, öğretmenimiz ve liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’dan aldığımız önemli derslerden biri; sürekli yeni ve iyi şeyler söylemek ve yapmaktır. Bu nedenle biz yaptıklarımızı yeterli görmüyor, kıymetli çınarlarımız yaşlılarımız konusunda sorumluluk duygusunu ne derece artırır ve yaygınlaştırırsak o denli farkındalık oluşturabileceğimizi ve yaşlı vatandaşlarımızın hayatlarını her geçen gün daha kolay hale getirebileceğimizi düşünüyoruz. Bu vesileyle bir araya geldiğimiz Yaşlı Dostu Yenilikçi Politikalar Çalıştayı’mızın inşallah tüm yaşlı vatandaşlarımız için önemli neticeler elde ettiğimiz bir çalıştay olması temenni ediyorum” dedi.
Toplantı gündem çerçevesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sayın Fatma Öncü ve Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkan Yardımcısı, Yaşlı Koordinasyon Merkezi Sorumlusu, Adıyaman Milletvekili Sayın İbrahim Halil Fırat’ın konuşmalarının ardından ihtiyaç, talep, beklenti ve önerilerin dile getirildiği oturumlar ile devam etti.