Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 7 Ekim 2016

İrat (gelir) masrafı korutmuyor

En fazla tarla eken de bizdik diyen Başbakan Yıldırım, “Ekiyoruz, biçiyoruz buğdayları filan çıkarıyoruz, ondan sonra ekim ayı geliyor, babam diyor ki ‘Ben hükümete gidiyorum’, ‘hükümet’ dediği de bizim ilçe. ‘Niye gidiyorsun baba’. ‘Buğday alacağım’. “Ne için alacaksın’, ‘Tohumluk için buğday alacağım’. ‘Baba biz bu kadar zahmeti niye çekiyoruz, madem buğdayı gidip alacaksak, bu iş ne?’ Yani irat masrafı korutmuyor, tarımdaki problemimiz bu”

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’na katıldı. Başbakan Yıldırım, konuşmasının sonunda teşviklerle ilgili yaptığı açıklamada babasıyla ilgili çiftçilik anısını da anlattı.

“RAHMETLİ BABAMLA BİZ ÇİFTÇİLİK YAPARDIK”

Teşviklerin her ay parça parça ödenmeyeceğine işaret eden Yıldırım, birinin ekim mevsiminin başında diğerinin de hasat sonu verileceğini açıkladı. Söz konusu teşvikin iki kalemde ödeneceğini ve böylece vatandaşın aldığı parayı bileceğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:

“Şimdi teşvik bekliyor, para bekliyor yok, gelmiyor. Gidiyor borç alıyor yüksek faizle, orada burada aldığı para tefeciye gidiyor, ondan sonra aldığı para işini, derdini görmüyor. Rahmetli babamla biz çiftçilik yapardık, en fazla tarla eken de bizdik. Her tarafı ekiyoruz, herkes işini bitiriyor, harmanını, hasadını yapıyor işi bitiyor, en son bizim işimiz bitiyordu çünkü çok fazla. Ekiyoruz, biçiyoruz buğdayları filan çıkarıyoruz, ondan sonra ekim ayı geliyor, babam diyor ki ‘Ben hükümete gidiyorum’, ‘hükümet’ dediği de bizim ilçe. ‘Niye gidiyorsun baba’. ‘Buğday alacağım’. “Ne için alacaksın’, ‘Tohumluk için buğday alacağım’. ‘Baba biz bu kadar zahmeti niye çekiyoruz, madem buğdayı gidip alacaksak, bu iş ne?’ Yani irat masrafı korutmuyor, tarımdaki problemimiz bu. Verimliliği artıracağız, maliyetlerimizi düşüreceğiz, tarımdaki ürünlerimizin katma değerini artıracağız, işin özeti bu. Bunu nasıl yapacağımızı bütün detaylarıyla bakanlık çalıştı, Bakanımız hazır, kaynağı da hazır, nasıl uygulanacağı da belli. İlçe ilçe, il il, havza havza her şey planlandı, inşallah önümüzdeki yıldan itibaren bunu da yürürlüğü koymuş olacağız.”

Yıldırım, konuşacak, söylenecek çok şeyin olduğunu belirterek, “Ama şimdi konuşma zamanı değil, laf üstüne laf değil taş üzerine taş koyma zamanıdır, çalışmak, üretmek, sanayicimizin, esnafımızın, tüccarımızın, ihracatçımızın yanında olma zamanıdır.” diye konuştu.

selyus