Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 20 Eylül 2015

İstanbul, bugün Türkiye oldu

Sivil Dayanışma Platformu tarafından İstanbul Yenikapı Meydanı’nda düzenlenen “Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses” mitingi renkli görüntülere sahne oldu. Yaklaşık 3 milyon İstanbullu bugün, büyük bir dayanışma örneği göstererek adeta Türkiye oldu.

 

Yenikapı Meydanı’nda düzenlenen “Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses” mitingine TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve pek çok bakanın, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları’nın milletvekillerin, AK Parti İstanbul İl Başkanı Dr. Selim Temurci’nin, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı İffet Polat’ın, milletvekili adaylarının, ilçe ve belediye başkanlarının hazır bulunduğu program, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın meydana ulaşması ile başladı. Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan’ın açılış konuşmasının ardından, Hafız Adem Kemaneci tarafından, Şehitlerin ruhuna Kur’an-ı Kerim okundu. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Diyanet İşleri Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, okunan aşrın Türkçe mealini okuduktan sonra, yüzbinlerin ‘Amin’ler le katılıp el açtığı bir dua etti.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ın da birer konuşma yaptığı miting programını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, kendilerine ayrılan protokol bölümünde; görevi başında terör örgütü tarafından şehit edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın babası Hakkı Kiraz, annesi Saadet Kiraz ile birlikte takip etti.

“BİRLİĞİMİZ BERABERLİĞİMİZ DAİM OLSUN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan da mitingde bir konuşma yaptı. İstanbul’u ve İstanbulluları selamlayarak sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstiklalimiz ve istikbalimiz uğruna gül bahçesine girercesine toprağa düşen şehitlerimizi, rahmetle, minnetle yad ediyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında, şehit yakınlarına, gazilere, terörle mücadelede görev alan güvenlik güçlerine, kamu görevlilerine teşekkür etti.

Meydandaki dinleyicilere hitaben, “Şu andaki birliğiniz beraberliğiniz hem daim olsun” diye seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki birlik ve berabeliğin bozulmayacağına inandığını ve bu şekilde geleceğe yürüneceğini belirterek, şöyle dedi: “Ebedi vatanımızı, son devletimizi, bin yıllık kardeşliğimizi kimi zaman etnik fitneyle, kimi zaman mezhep fitnesiyle, kimi zaman sapkın akımlarla bölmek isteyenlere en güzel cevabı, işte burada, Yenikapı’da sizler veriyorsunuz.”

Yahya Kemal’in, “Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya rabbi! / Senin uğrunda ölen ordu, budur yarabbi! Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın, / Galib et, çünkü bu son ordusudur İslam’ın” dizelerini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte Yahya Kemal’in bu mısralarla dua ettiği o büyük milletin ta kendisisiniz. Sizin bu azminiz, bu kararlılığınız, bu samimiyetiniz sürdüğü müddetçe, evelallah bu milleti bin yıllık yürüyüşünden kimse alıkoyamaz. Rabbim yolumuzu açık etsin” diye konuştu.

“TÜRK BAYRAĞININ YERE DÜŞMEMESİ İÇİN HİÇBİR FEDAKÂRLIKTAN KAÇINMADIK”

Konuşması boyunca sözleri sık sık sevgi ve destek tezahüratları ile kesilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanlar gibi milletlerin de hayatlarında imtihan dönemlerinin olduğunu kaydetti ve millet olarak, bin yıl önce bu coğrafyaya ayak bastığımız günden beri kesintisiz devam eden bir imtihan sürecinin yeni bir safhasını yaşadığımızı söyledi. Bu davanın sembolünün ve en büyük şahidinin de dört bir yanımızda dalgalanan ay yıldızlı al bayrağımızın olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Çıkmış birisi ‘Bayrağa saldırı mı var?’ diyor. Daha ne olacaktı? Yalan üzerine inşa ettiğiniz bir dünyanız var. Cesetleri kendilerine ait paçavraya saranlar. Ondan sonra da ‘Bayrağa saldırı mı var?’ diyor. Kongrelerinizde bayrağımızı zorla astınız. Zaman geldi bayrağımızı indirmeye kalktınız. Şimdi ‘beyaz Türk’lerin destekleriyle ayakta kalmaya çalışıyorsunuz.”

Türk bayrağının yere düşmemesi için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadıklarını belirten ve, “İhtiyaç ortaya çıktığı zaman, ‘sağımıza, solumuza bakmadan’, onun uğrunda ‘can vermeyi cana minnet sayarak’ her birimiz vazifemize koştuk, koşarız.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Malazgirt Ovasından İstanbul surlarına, Çanakkale tabyalarından Dumlupınar tepesine kadar hep bayrağımızla sembolleştirdiğimiz o kutlu davanın mücadelesini verdik, veriyoruz. Akdeniz’e bir kısrak başı” gibi uzandığımız zafer günlerinden, boynumuza Sevr kemendinin geçirilmeye çalışıldığı kara günlere kadar, her dönemde, mücadelemizin de, samimiyetimizin de şahidi işte bu bayraktır. Rengini şehitlerimizin kanlarından alan, hilali bağımsızlığımızın sembolü, yıldızı şehidimizin ta kendisi olan bu bayrağın, anlam olarak dünyada eşi benzeri yoktur. Kim ki bu bayrağa sahip çıkıyorsa, işte o yerlidir, millidir, Türkiyelidir. Kim ki bu bayrağa yan gözle bakıyorsa, indirmeye, yakmaya, yıkmaya çalışıyorsa, işte o bu vatanla da, bu milletle de bağı kalmamış olan, köksüz, ruhsuz, aşksız, sevgisiz bir mankurttur.”

BURADA SADECE KARDEŞLİK NEFESİ VAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yenikapı miting alanında düzenlenen “Milyonlarca Nefes, Teröre Karşı Tek Ses” mitinginde konuşma yaptı.

Davutoğlu, konuşmasında “Burada sadece kardeşlik nefesi var. Sadece Yenikapı Meydanı’ndaki milyonlarca nefes değil, Türkiye’nin her bir köşesindeki 78 milyon nefes, bugün aynı ritimle çarpıyor: Birlik, birlik, kardeşlik…” dedi.

Başbakan Davutoğlu, “Bu milleti bölmek isteyen, bu milleti parçalayarak eti kemikten ayırmak isteyen herkes kahrolsun, kahrolacak inşallah. Çanakkale’ye, Yemen’e yürüyen yiğitlerin torunlarını bölmek isteyenler kahrolacak ve söz veriyoruz size onların hak ettiği cezayı vermek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’de şu anda iki farklı yaklaşım olduğunu belirten Davutoğlu, “Bir nefesleri birleştiren, yürekleri birleştiren anlayış, bir de nefesleri bölen, yürekleri parçalayan anlayış. İşte biz 13 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğü ile başlayan AK Parti iktidarları döneminde tek bir şey hedefledik; yürekleri birleştirmek, gönülleri birleştirmek, nefesleri birleştirmek” dedi.

Davutoğlu, “Hiç kimse bizim rehavete kapılacağımızı, yavaşlayacağımızı ya da milletimizi tehdit eden terör odaklarına karşı işi yavaşlatacağımızı düşünmesin. Bu mücadeleyi sonuna kadar, silahlar bırakılana kadar sürdürmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, “Dağlarımız bu çetelerden temizlenene kadar, şehirlerimizin etrafı vatandaşlardan haraç alan, baskı yapan zalimlerden, teröristlerden temizleninceye kadar bu mücadele gece ve gündüz aralıksız devam edecek. 1 Kasım’a giderken seçim güvenliğini de alacağız, huzur operasyonuna da devam edeceğiz” diye konuştu.

 “Türkiye üzerinde operasyon yapmak isteyenler bilsinler. Biz buradayken, biz nefes alıp verirken, Türkiye’nin bir santimetrekaresini bile böldürmeyiz, ayırtmayız” diyen Davutoğlu, şu çağrıda bulundu:

“Bazı çeteler, teröristler doğuda, güneydoğudaki Kürt kardeşlerimize zulüm ederken sizler sakın ola ki batıdaki şehirlerde gördüğünüz Kürt kardeşinizi potansiyel bir suçlu gibi görmeyin. Aksine bağrınıza basın, yüreğinize basın, nefesini nefesinizle birleştirin. ‘Türk-Kürt kardeştir’ deyin”

Demokrasiyi, özgürlükleri mutlak anlamda yaşatacaklarını vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:

“1 Kasım seçimlerine gidiyoruz. Özgürce herkes oyunu kullanacak. Herkes tercihini yapacak. Kimse, Doğu’da, Güneydoğu’da olduğu gibi geçen seçimlerde, baskı altında oy vermeyecek. Her kardeşimin iradesini kullanmasını istiyorum. Her kardeşimin oy vermek için fevç fevç sandıklara gidip, milli iradeyi tecelli edecek şekilde hakim kılmasını istiyoruz” dedi.

 

selyus