Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 21 Eylül 2015

AK Parti “Haydi Bismillah” dedi

Başbakan Davutoğlu, Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılan “26. Dönem Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı”ndaki konuşmasına, salondakileri selamlayarak ve “Haydi Bismillah” diyerek başladı.

AK Parti’nin 1 Kasım’da yapılacak genel seçimlerde yarışacak milletvekili adaylarının tanıtım toplantısı, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla Ankara Arena Spor Salonu’nda yapıldı.

AK Parti’nin 1 Kasım genel seçimlerine girecek olan “26. Dönem Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı”na AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanısıra, partinin kurucu önemli isimlerinden Hayatı Yazıcı, Ali Babacan, Av. Mihrimah Belma Satır, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ile Cevdet Yılmaz, aralarında Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Nabi Avcı, Ayşen Gürcan’ında bulunduğu Bakanlar, aralarında Bekir Bozdağ, Mustafa Ataç, Fatma Betül Sayan Kaya, Mehmet Özhaseki, Mehmet Ali Şahin, Ömer Çelik’inde bulunduğu Genel Başkan Yardımcıları, Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Azize Sibel Gönül, Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın,  aralarında Dr. Selim Temurci’nin bulunduğu İl Başkanları, aralarında Metin Külünk, Ahmet Berat Conkar, Ravza Kavakçı Kan, Hikmet Ayar, Lütfi Elvan, Sena Nur Çelik, Mahmut Poyrazlı, Sema Kırcı, Ahmet Gündoğdu, Erol Kaya, Berat Albayrak, Erkan Kandemir, Ekrem Erdem, Ayşe Nur Bahçekapılı, Haydar Ali Yıldız’ında bulunduğu milletvekilleri, aralarında İffet Polat’ın da bulunduğu İl Kadın Kolları Başkanları, aralarında Osman Boyraz, Azmi Ekinci, Hasan Turan, Hurşit Yıldırım, Mustafa Demiral, Mehmet Hüsrev, Fatma Benli, Ayşegül Esra Atik, Şebnem Koçakelçi, Hulisi Şentürk, Tülin Mazlumoğlu Kestane’nin de bulunduğu milletvekili adayları ve çok sayıda partili katıldı. 

Vatanın birliği ve beraberliği, milletin istiklali ve istikbali için hayatını kaybeden tüm şehitleri rahmetle anan ve ailelerine bir kez daha taziyelerini sunan Davutoğlu, “Allah mekanlarını cennet eylesin, bize emanetlerini taşıma kudretini nasip eylesin. İlk günkü aşkla ve bu aziz dava arkadaşlarımızla yolumuza kararlı bir şekilde devama muktediriz ve inşallah menzile kadar omuz omuza yürüyeceğiz” değerlendirmesini yaptı. 

Milletleri, zor zamanlardan çıkaran öncü kadroların yücelttiğini, zor zamanlarda söyleyecek sözü, yürüyecek yolu olan kadroların milletin önündeki engelleri aştığını ve yeni hamle imkanları sunduğunu dile getiren Davutoğlu, “AK Parti, milletin bağrından çıkan böylesi bir kadronun başlattığı tarihi bir hareketin adıdır. Kurucu Genel Başkanımız, şimdi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlayan bu hareket mutlak suretle hedefine ulaşacaktır” ifadesini kullandı.

İstanbul’da dün yapılan “Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses” mitinginde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile milyonlara hitap ederken vurguladıkları gibi bu kutlu yürüyüşün nesilden nesile her adımda daha da güçlenerek devam edeceğini söyleyen Davutoğlu, “Seçim şarkımızda da vurgulandığı gibi, ilk günkü aşkla son nefese kadar yürüyeceğiz” diye konuştu.

Salondakilere “İlk günkü aşkla son nefese kadar yürümeye hazır mısınız” diye seslenen Davutoğlu, “Evet” cevabını almasının ardından konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son dört dönemin aday tanıtım toplantılarına baktığımızda aslında davamızın köşe taşlarını ortaya çıkartabiliriz. 2002’de AK Parti aday listesi açıklandıktan sonra, bu hareketin kurucu Genel Başkanı yasaklandığı zaman aday tanıtım toplantısı yapılamamıştı. Ama o aday listelerini oluşturan kadrolar, 28 Şubat’ın zulümlerini arkasında bırakarak Türkiye’ye yeni özgürlük hamlelerinin önünü açmak için yola çıktı. 28 Şubat’ın karanlık günlerinden, ekonomik krizin o dehlizlerinden ülkeyi alıp çıkaran bu kadro, bir araya geldiği zaman daha birçoğu birbirini tanımıyordu. Şimdi o kadroların içinden nice başarılı bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları, Meclis başkanları çıktı. Ya Rabbi ne bereketli bir hareket ki kurucu kadrosunun, ilk aday listelerinin içinden nice devlet adamlarına öncülük etti.  

2007 seçimlerine giderken aday listeleri açıklandıktan sonra, 13 Haziran 2007’de Ankara’da aday tanıtım toplantısı yapıldığında yola çıkan adaylarımızın arkasında 27 Nisan e-muhtırası vardı. Meclis iradesinin üzerinde kurulan baskıyla, ‘AK Parti’nin içinden cumhurbaşkanı çıkartmayacağız’ diyen birtakım karanlık odaklara karşı o toplantıya katılan adaylar, 22 Temmuz seçimlerine yürüdü ve gerideki e-muhtırayı, antidemokratik çevrelerin tuzaklarını yerle bir ederek 22 Temmuz’da büyük bir zafere imza attı. O kadroları da buradan saygıyla selamlıyorum.”

“YENİ BİR MİLLİ İRADE SINAVINA YÜRÜMEMİZDE 258 ARKADAŞIMIZIN EMEĞİ VAR”

Davutoğlu, 2011’deki seçimlere giderken de 18 Nisan 2011’de Ankara Arena Spor Salonu’nda aday tanıtım toplantısı yapıldığında, geride parti kapatma davasından başarıyla, vakur bir şekilde çıkmış AK Parti kadroları olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Hiçbir aşamada bizi durduramadılar. Ne 2002’de kurucu Genel Başkanımızı yasaklarken ne 2007’de e-muhtıra vererek ne 2011’e giderken parti kapatma davasıyla bizi durdurabildiler ne de 2015’e giderken arkamızda kalan Gezi provokasyonları, 17-25 Aralık provokasyonlarıyla durdurabildiler. 7 Haziran’a giderken 13 yıllık güçlü birikimin üstünde ve gerideki bütün tuzakları yıkmış olarak gittik. Şimdi yeni bir seçime, yeni bir aday listesiyle onurla yürürken demokrasiyi egemen kılmaya, milli iradeyi egemen kılmaya var mıyız?

Ben buradan 7 Haziran seçimleriyle, vakar içinde görev yapmış olan bütün arkadaşlarımı, 258 milletvekilimizi saygıyla bir kez daha anıyorum. Her birine teşekkür ediyorum. Çok büyük sınavların içinden geçerek, son 3 ay içinde yeni bir milli irade sınavına doğru yürümemizde bu 258 arkadaşımızın büyük bir emeği, güçlü bir iradesi vardı.”

“TÜRKİYE’DE BİR BLOK TARTIŞMASI BAŞLATILDI”

AK Parti’nin 7 Haziran seçiminde TBMM’ye 258 milletvekiliyle girdiğini anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“258 milletvekili almış olmamıza rağmen tek başına iktidar olamamamızın sonucunda Türkiye’nin bir kaosa, bir krize gireceğini düşünenler aslında son üç ay içinde şunu gördüler ki Türkiye’de siyasetin mayası, omurgası AK Parti’dir ve AK Parti olmadan Türkiye’de siyasete şekil de dizayn da verilemez.

İşte 7 Haziran seçimleri sonrasında, üç ay içinde birçok engelle karşılaştık. 8 Haziran sabahından itibaren Türkiye’de bir blok tartışması başlatıldı. Dediler ki ‘AK Parti karşıtı blok, Meclis’te çoğunluğu ele geçirdi ve AK Parti’nin iktidar yılları bitti’. İşte bu blok çabalarına karşı 258 yiğit adam, 258 milletin adamı dimdik durdu ve bütün blokları çökertecek güçlü bir iradeyi TBMM’ye yansıttı. Bu 258 arkadaşımı tek tek tebrik ediyorum. Onların iradesiyle TBMM Başkanlık seçimlerinde, bütün partiler fire verirken AK Parti son derece ahlaki bir tutumla hiçbir pazarlığa girmedi ve 258 milletvekili hiçbir turda bir tek fire vermeden, 258 oyla değerli başkan adayımız İsmet Yılmaz’ı destekledi. İşte AK Parti farkı bu. Bir kez daha teşekkür ediyorum.

O gün Meclis’te oylamalar yapılırken herkes bir hesap içindeydi, birileri ‘Son turda AK Parti’den şu kadar milletvekili şu adaya oy verecek’ diye tezvirat yapıyordu. Onlar AK Parti’yi tanımamışlar, AK Parti bir erdemliler hareketidir ve hiçbir gizli pazarlığın esiri de olmamıştır, hiçbir gizli pazarlığa da iradesini teslim etmemiştir.”

Bu ortak çağrının, teröre ve şiddete karşı koyanlarla terörden ve şiddetten beslenenler arasındaki ayrımı ortaya çıkaracağını söyleyen Davutoğlu, “Dikkat ediniz, 13 Ağustos’ta 553 sivil toplum kuruluşu lideri, Güneydoğu’da, Doğu Anadolu’da ‘Edi Bese’ dedi, ‘Yeter artık, silahları bırakın’ dedi. Şimdi biz, hepimiz, bütün siyasi parti liderleri olarak bu çağrıya destek vermeliyiz. Aynı şekilde 1 Eylül’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki köklü aşiret liderleri Silopi’den çağrıda bulundu, ‘Biz bu milletin asli çocuklarıyız. Silahları bırakın’ diye bölücü terör örgütüne çağrıda bulundu” diye konuştu.

 

“HER TÜRLÜ ŞİDDETE KARŞI OMUZ OMUZA DURALIM”

Sivil toplum kuruluşlarınca geçen hafta Ankara’da “Teröre hayır, kardeşliğe evet” yürüyüşü gerçekleştirildiğini, dün de “Milyonlarca nefes, teröre karşı tek ses” dediklerini anımsatan Davutoğlu, “Şimdi buradan bir kez daha siyasi parti liderlerine çağrıda bulunuyorum, gelin seçim kampanyaları başlamadan, hep beraber bir ortak deklarasyonla bu seçim kampanyasında her türlü şiddete karşı omuz omuza duralım. Şiddet kime karşı yapılırsa yapılsın, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın, 4 siyasi parti olarak bunun karşısında olacağımızı ilan edelim” dedi.

Davutoğlu, 7 Haziran’daki seçim döneminde tüm şiddet eylemlerini kınadıklarını ancak partilerine yönelik şiddet eylemlerinin maalesef diğer partilerce kınanmadığını belirterek, partisinin milletvekilleri baskı altında tutulursa, ilçe başkanları kaçırılırsa, AK Parti kadrolarının sinip, geri çekileceğinin zannedildiğini söyledi.

SİYASİ NEZAKET ÇAĞRISI

Tüm siyasi liderlere yönelik ikinci çağrısını aktaran Davutoğlu, şunları söyledi:

“Gelin demokratik rekabeti siyasi nezaket kuralları içinde yapalım. Birbirimizi eleştirelim ama kesinlikle hakaret etmeyelim. Aileleri, özel hayatı siyasi rekabetin parçası haline getirmeyelim. Özellikle de tüm milletimizi temsil makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamını siyasi tartışmaların dışında tutalım. Şunu bilsinler ki Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik her saldırı, her hakaret karşısında AK Parti kadroları, devletin zirvesini, milletin en yüce makamını korumaya kararlıdır. Hepimiz, siyasi nezaket kuralları içinde davranalım. Kimse, diğer rakibinin aile, özel hayatı da dahil olmak üzere mahremine girmesin. Vizyonlarımızı tartışalım ama şahsiyetleri, kişilikleri tartışma konusu yapmayalım.”

“ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ENGELLEYELİM”

Liderlere yönelik üçüncü çağrısında, kampanya sırasında halkı rahatsız edecek her türlü fiil ve davranıştan uzak durulmasını teklif eden Davutoğlu, “Eğer kabul ederlerse buradan çağrıda bulunuyorum, 7 Haziran öncesi zaten ülkenin her yerini bayraklarla donattık. AK Parti bunu en iyi şekilde yapan partidir. Ama eğer bütün partiler kabul ederse çevre kirliliğini ve gürültü kirliliğini engellemek için kampanyaların mümkün olan en az masraf ve mümkün olan en az çevre kirliliği ile yapılması için centilmenlik anlaşması yapalım. Yasanın öngördüğü seçim ofislerinin dışında bayraklama yapmayıp çevre kirliliğini engelleyelim. Gürültü kirliliğine karşı ortak tavır sergileyelim. Eğer bu çağrımıza diğer partiler de olumlu cevap verirse sükunet içinde 1 Kasım seçimlerine hep beraber halkımıza saygı duyarak gideriz” dedi.

Bütün siyasi parti liderlerine dördüncü bir çağrıda bulunan Davutoğlu, “1 Kasım’da millet, milli irade ne derse ona evet diyelim. Milli iradeyi tartışmayalım. Milli iradenin dediğinin gereğini yapalım” dedi.

Partisinin 1 Kasım’da tek başına iktidar olacağını ifade eden Davutoğlu, siyasi nezaket, şiddete karşı ortak tavır, çevre ve gürültü kirliliğine karşı ortak tavır yanında milli iradenin de egemen kılınmasını istedi.

Adayları tebrik eden Davutoğlu, “Söylenecek sözü olan AK Parti kadroları, sözümüzü ve sesimizi yükseltmeye var mısınız? Milli iradenin sözcüsü olan AK Parti kadroları, milli iradeyi egemen kılmaya var mıyız? 1 Kasım’a güçlü bir şekilde yürümeye hazır mıyız? İlk günkü aşkla ‘Haydi bismillah’ diyor muyuz?” diye sordu. Salondakilerin “Evet” karşılığını vermesi üzerine Davutoğlu, “İşte ilk günkü aşkla yenilenerek, tazelenerek 2023’e, 2053’e, 2071’e yürümeye hazır olun. Yolumuz hayırlı olsun. Menzilimiz hayırlı olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun. 4 Ekim’de seçim beyannamesi toplantısında buluşmak üzere Allah’a emanet olunuz” dedi.

selyus