Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 16 Ekim 2015

İstanbul’da Women-20 Zirvesi ikinci buluşma

G-20 gala yemeğine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yanısıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı İffet Polat, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, dünyanın pek çok ülkesinden İstanbul’a gelerek zirveye katılan kadın delegelerin yanı sıra Türkiye’den de iş, siyaset, sanat ve medya dünyasından önemli isimler de hazır bulundu.

İstanbul’da W20 Zirvesi’ne katılan konuklar onuruna gala yemeği verildi. Four Seasons Hotel’de düzenlenen G-20 Zirvesi bünyesindeki Women-20 Zirvesi yemeğine katılarak bir konuşma yapan Emine Erdoğan, “Dünyadaki toplam nüfusun yarısını oluşturan kadınlar olarak karar mekanizmalarında yer almanın en önemli hedefimiz olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu sayede kadınların hassasiyetleri yaygınlık kazanabilir. Kadınların yönetim mekanizmalarında daha çok yer alması, zaten diğer hedeflerin de zorunlu olarak icrasını gerektiriyor” dedi.

Emine Erdoğan, G-20 Zirvesi bünyesindeki açılım gruplarından biri olan Women-20 (Kadın-20) Zirvesi’nin gala yemeğine katıldı. Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşması yaparak başlattığı zirvenin gala yemeğine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı İffet Polat, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, dünyanın pek çok ülkesinden İstanbul’a gelerek zirveye katılan kadın delegelerin yanı sıra Türkiye’den de iş, siyaset, sanat ve medya dünyasından önemli isimler de hazır bulundu.

Emine Erdoğan, Four Seasons Hotel’de, Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM’in ev sahipliğinde gerçekleşen yemekte bir konuşma yaptı. Konuşmasına, G20 çatısı altında Kadın-20 gibi çok özel bir vesileyle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek başlayan Emine Erdoğan, “Bu buluşmanın, kadınların geleceği adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Umuyorum ki bu dayanışma, kadınların hak ettiği yeri bulduğu bir dünya inşa etmeye vesile olur” diye konuştu.

Konuşmasının başında, geçen hafta Ankara’daki terör saldırısı sırasında, hayatını kaybedenler için Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm ülkemize başsağlığı, yaralılara acil şifa dileyen Emine Erdoğan, “Bildiğiniz üzere, bir süredir teröre karşı büyük bir mücadele veriyoruz. Askerlerimizi, polislerimizi, güvenlik güçlerimizi ve vatandaşlarımızı kaybettik. Acımız derin, öfkemiz büyük” dedi.

“ANADOLU’DA MAYALANMIŞ KARDEŞLİK RUHU TERÖRE KARŞI EN BÜYÜK SİLAHIMIZDIR”

Türkiye’nin çok önemli mesafeler kat ettiği bir dönemde ülkenin birlik ve bütünlüğünü parçalamak isteyenlerin olduğuna dikkat çeken Emine Erdoğan, bu toprakların; Türk, Kürt, Ermeni, Laz, Arap, Çerkez, tüm etnik grupların bir arada yaşadığı dünyanın en özel coğrafyalarından biri olduğunu söyledi. “Çok kültürlülük, bizim asırlardır içinde bulunduğumuz kadim bir tecrübe. Bu nedenle, Anadolu’da mayalanmış kardeşlik ruhu teröre karşı en büyük silahımızdır” diyen Emine Erdoğan, bu inançla Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023’e doğru giden süreçte terör başta olmak üzere tüm engellerin bir bir aşılacağını, her alanda gelişmenin sürdürüleceğini belirtti.

“KARAR MEKANİZMALARINDA YER ALMAK EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ”

Bu ilerlemenin ana aktörlerinden birisinin kadınlar olacağını belirten ve Kadın-20’nin, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında hayata geçen bir çalışma grubu olduğunu hatırlatan Emine Erdoğan şunları söyledi: “Dünyadaki toplam nüfusun yarısını oluşturan kadınlar olarak karar mekanizmalarında yer almanın en önemli hedefimiz olması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu sayede kadınların hassasiyetleri yaygınlık kazanabilir. Kadınların yönetim mekanizmalarında daha çok yer alması, zaten diğer hedeflerin de zorunlu olarak icrasını gerektiriyor. Yani, kadınların yönetimde yer alması, hem bir sonuç, hem bir sebep…”

Konuşmasında, geçen 10 yıl içinde eğitimden siyasete, sağlıktan iş hayatında kadar kadınlarla ilgili alanlarda yaşanan somut gelişmelerden örnekler veren ve istatistikler paylaşan Emine Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti. “Ben şimdi, buradaki sanat, siyaset ve medya dünyasının seçkin kadınlarını da bu başarıya dâhil ederek, güçlü kadınlarımızı huzurlarınızda alkışlamak istiyorum. Onları hep birlikte alkışlayalım. Erkek egemen bir dünyada nice engelleri nice ön yargıyı aşarak bulundukları mevkilere geldiler, kadın liderliğinin yarattığı farkı ortaya koydular.”

“KADINLARIN KAMUSAL HAYATTA ETKİN ŞEKİLDE YER ALMALARI İÇİN, GEREKEN ŞARTLARI OLUŞTURMALIYIZ”

Araştırmalar, yönetim kurullarında fazla sayıda kadın olan şirketlerin, risk konusunda daha temkinli, çevre konusunda daha duyarlı olduklarını gösterdiğine değinen Emine Erdoğan, şunları kaydetti: “Kadın, şefkat, incelik ve erdemin temsilcisidir. Hayatın kaynağı, insanlığın taşıyıcısıdır. Yaratıcının bizlere en güzel armağanı da, anneliktir. Bu kutsal vazifenin hakkını vermek, bizlere zaten çok önemli sorumluluklar yüklüyor. İşte tam da bu nedenle, kadınlarımız, bu özel sorumluluklarını yerine getirirken, bütün bu nitelikleriyle kamusal hayatta etkin şekilde yer almaları için, gereken şartları oluşturmak durumundayız.”

Emine Erdoğan, Kadın-20 açılım grubunun, kadınların istihdam şartlarını iyileştirmek, ekonomik potansiyellerini artırmak gibi hedefleri olduğuna dikkat çekerek, devamında şunları söyledi: “Kayıt dışı çalışan kadın oranını düşürerek, kadın emeğine sahip çıkmak üzere, somut ve sürdürülebilir hedefler konmasını da umuyorum. Sözlerimin başında da ifade ettiğim gibi, kadınları sadece istihdam edilen değil, istihdam eden bir konuma yükseltmenin, altyapısını oluşturma zaruretinin, yeniden altını çizmek isterim. Sanayi toplumunun dar zihinsel kalıplarını aşarak, değişen dünya şartlarına uygun bir gelecek tasarımı içinde kadın sorunlarını ele almak durumundayız.”

Emine Erdoğan, konuşmasını, Kadın-20 açılım grubunun hedeflerinin, küresel kadın sorunlarına, çözüm sunacak şekilde hayat bulmasını ve zirvenin hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.

selyus