Hüseyin YELKENCİ

İstanbul’dan Yansıyanlar

İstanbul’da AK Parti’li belediye başkanlarında kimler devam eder?

Yıllardır yakından takip ettiğim İstanbul’un AK Parti’li Belediye Başkanları hakkında bir ki kelam edecek olursak, genel itibariyle artılarının fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yine de AK Parti’nin 2024 Yerel Seçimlerinde mevcut başkanlardan 3 dönemini dolduranların haricinde de devam etmeyecek isimlerin olacağını buradan söyleyebilirim.

ARNAVUTKÖY

Alfabetik sırayla yoruma başlayacak olursak Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, ego, kibir ve hırslardan arınmış, 3 dönemdir görevini başarıyla yürütüyor. Bu ilçede, efendiliği ile adından söz ettiren ve hiçbir zaman çizgisini bozmayan Baltacı ile istişare edilerek ilçede yeni bir isim aday gösterilir.

BAĞCILAR

Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, 19 ay önce göreve gelen ve bayrağı devraldığı günden bu yana kentsel dönüşüm başta olmak üzere önemli işlere imza atan başarılı bir yerel yönetici olarak öne çıkıyor. 2024 yerel seçimlerinde çok anormal bir durum olmadıkça AK Parti’nin Bağcılar Belediye Başkan adayı Abdullah Özdemir olur. Hatta son günlerde İBB adaylığı için adı bile geçtiğinin altını çizmek isterim.

BAŞAKŞEHİR

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nu başarılı buluyorum. Genç ve girişken olması hasebiyle ileriye dönük bir çok projeyi hayata geçirdi.

İstanbul’un kenar bir ilçesi olmasına rağmen yaptığı başarılı hizmetlerle Başakşehir’i rağbet gören ilçe haline getiren Yasin Kartoğlu’nun 2024 yerel seçimlerinde devam edeceğini düşünüyorum. Yine de bu ilçede Yusuf Ethem Koyuncu başta olmak üzere başka da ciddi aday adayları çıktığını hatırlatmak isterim.

BAYRAMPAŞA

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, ilçesinde klasik belediyeciliğin dışına çıkamasa da görevini yaptığını düşünüyorum.

Esprili konuşmaları ve renkli giyimleriyle daha çok adından söz ettiren Atila Aydıner, 3’üncü döneminden sonra genel merkez ne görev verir bilemeyiz ancak 31 Mart 2024 Yerel Seçimler itibariyle Bayrampaşa’da belediye başkanlığı misyonunu tamamlamış olacak.

BEYKOZ

Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’ı başarılı buluyorum. Merhum Özal’ın tarihi bir sözü var: “Ben bir icraat yapacağım zaman sol kafaların yazdıklarına bakarım. Eğer hiç sesleri çıkmıyorsa o projeyi yapmam, rafa kaldırırım. Yarısının sesi çıkmıyor, yarısının sesi çıkıyorsa o projeyi yeniler, öyle yaparım. Eğer bütün solcular projeyi engellemek için yaygara yapıyorsa hiç kimseyi dinlemem, o projeyi aynen yapar ve bitiririm. Çünkü o proje memleket için hayırlara vesiledir.”

CHP’lilerin kendisine saldırdığı Murat Aydın da Beykoz’da aynısını yaparak Beykozlulara fayda getirecek işlere imza attı ve atmaya devam ediyor.

İBB’nin yapması gereken hizmetleri de Beykozlu hemşerilerine kazandıran Murat Aydın’ın 2024 yerel seçimlerinde de AK Parti’nin Beykoz Belediye Başkan adayı olacağını düşünüyorum. Ancak yine de Beykoz’da AK Parti İlçe Başkanlığı döneminde başarılı bir süreç geçiren ve seçimlerde rekor oy yüzdesini elde eden Mustafa Gürkan’ın son anda bir sürprizle Beykoz Belediye Başkan adayı diye ismi açıklanabilir.

BEYOĞLU

Beyoğlu Belediye Başkanı Avukat Haydar Ali Yıldız, klasik belediye hizmetlerinin dışında Okmeydanı Kentsel Dönüşüm projesini hayata geçirmeye çalışıyor. Ayrıca görevde olduğu süre içinde kendisini sürekli tahrik eden ve ilçeye müdahalelerde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile olumsuz süreçler yaşayan Haydar Ali Yıldız ile ilgili yeni dönem için devam edip etmeyeceği adayların açılanacağı tarihte netleşir diye düşünsek de aldığımız son kulislerden yola çıkacak olursak AK Parti Beyoğlu’nda seçimlere yeni bir adayla gireceği kuvvetli görülüyor.

ÇEKMEKÖY

İlçede rutin belediyecilik hizmetleriyle 3 dönemini doldurmak üzere olan Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz sonrası AK Parti’nin 2024 yerel seçimlerinde Çekmeköy Belediye Başkanı adayı için İlçe Başkanı Akın İlhan ile Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Sırmacı arasında geçer. Yine de siyasette her şey olabilir, onun için diğer aday adayları Şahmettin Yüksel ile Yücel Yalçınkaya’nın da aday olma ihtimalini göz ardı etmeyelim.

ESENLER

Eseneler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da 3’üncü döneminde. Göksu’nun yerel yöneticilik penceresinden yorumlayacak olursak ilçe düzeyinin çok üstünde önemli projeler ve hizmetleri hayata geçirdi.

Aynı zamanda İBB AK Parti Grup Başkanvekili olarak İmamoğlu ile de savaş vererek başarılı çıkışlarıyla da gündemde yer alan Mehmet Tevfik Göksu da 2024 yerel seçimlerinde İBB Başkan adayı olmak için çıkış arıyor.

FATİH

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergun Turan, göreve geldiği günden bu yana hep üstüne koyarak muhalefetle birbirine yakın olan oy oranının çıtasını AK Parti yönüne çevirerek arayı açma başarısını gösterdi. Tabi bu da önemli projeler ve hizmetleri hayata geçirmekle oluyor. Mehmet Ergun Turan’ın 2024 yerel seçimlerinde yeniden AK Parti’nin Fatih Belediye Başkanı adayı olacağına inanıyorum. Hatta adı İBB Başkanlık adaylığı içinde geçen ilçe belediye başkanları arasında yer alıyor.

KAĞITHANE

Kağıthane Belediye Başkanı Mevlut Öztekin, göreve geldiği günden bu yana başarılı bir belediye başkanı profili çizdi. Mevlüt Öztekin, 2019 yerel seçimlerinde Kağıthanelilere verdiği sözlerin tamamını yerine getirdiği gibi, üstüne yeni hizmet ve projeler ekledi. Genç, çalışkan ve başarılı bulduğum Belediye Başkanı Öztekin, 2024 Yerel Seçimlerinde yeniden aday gösterileceğine inanıyorum.

SANCAKTEPE

İstanbul’un tek kadın belediye başkanı olan Sancaktepe Belediye Başkanı Avukat Şeyma Döğücü, son 4.5 yıldır, ilçeye kazandırdığı önemli proje ve hizmetlerin yanı sıra özellikle de dokunduğu (yakından ilgilendiği) kadınlar, gençler ve çocukların gönlünde önemli bir yer edindi.

AK Partili belediyeler içinde bir çok örnek projeleriyle de adından söz ettiren ve 7/24 hizmet anlayışı ile Sancaktepe için sürekli üreten Şeyma Döğücü, ilçeye 5 kreş kazandırdı, bitme aşamasında olan 5 kreşi yeni yılın başında, kalan diğer mahallelerin kreşlerini de yeni dönemde seçimleri kazandıktan sonra hayata geçirmek için ekipleriyle gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor.

Yakından takip ettiğim belediyeler arasında olan Sancaktepe Belediyesi’nin yeni dönemde de Başkan adayı Avukat Şeyma Döğücü’nün olacağına inanıyorum.

SULTANBEYLİ

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, 3 dönemini doldurduğu için ilçeye yeni bir isim açıklanacak. Bu ilçede benim gözlemlediğim kadarıyla adaylık, Sultanbeyli Belediyesi’nde 9.5 yıl teknik Başkan Yardımcılığı yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Doktor Abdullah Uçan ile ilçede tüm halkı kucaklayarak görevini başarıyla yürüten İlçe Başkanı Ali Tombaç arasında geçer. İkisinden biri Sultanbeyli Belediye Başkan adayı gösterilir. Bu iki favorinin dışında gösterilecek isim sürpriz olur.

SULTANGAZİ

Sultangazi Belediye Başkanı Avukat Abdurrahman Dursun, önemli projeleri ve hizmetleri hayata geçirerek Sultangazi’nin çehresini değiştirdi.

Belediyeye onlarca araç gereç kazandıran Abdurrahman Dursun’un bir önemli özelliği ise halkla diyalogları çok iyi. Ayrıca samimi ve tevazu oluşu ona önemli bir artı katıyor.

Şahsen başarılı bulduğum Başkan Dursun’un yeni dönemde devam edeceğine inanıyorum.

ŞİLE

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, göreve gelir gelmez kolları sıvadı ve 4.5 yılda adeta ilçenin çehresini değiştirdi.

Belediyeye kazandırdığı araç gereçlerin yanı sıra önemli hizmet ve projeleri ilçede hayata geçiren İlhan Ocaklı, özellikle de Şile halkı tarafından çok sevildiğine şahit olduk.

“Çalışınca Oluyor” sloganı ile ilçesine canla başla hizmet eden, 100’den fazla eser ve hizmeti ilçeye kazandıran Başkan Ocaklı, ayrıca Şile Bezi’ni dünya markası haline getirdi.

Yakından takip ettiğim ilçeler arasında olan Şile’nin yeni dönemde de AK Parti’nin Belediye Başkan adayı İlhan Ocaklı olacağına inanıyorum.

TUZLA

Tuzla Belediye Başkanı Doktor Şadi Yazıcı, Tuzla’yı örnek ilçe yaptı desek yeridir. Gençlerin vazgeçilmez ağabeyi olan ve bilişim dünyasını yakından takip eden Şadi Yazıcı’nın önemli bir özelliği AK Partili olmayanlardan da oy alabilme duruşu var. Tuzlalıları memnun edecek hizmetleri ilçeye kazandıran Başkan Şadi Yazıcı, yapılan son ankette partisinin 4 puan üstünde olduğu görüldü. İBB adayları arasında ismi öne çıkan Doktor Şadi Yazıcı, ayrıca İBB alternatifi olarak Tuzla Belediye Başkanlığı için 3 dönem kuralı uygulanmayacağı belediye başkanlarından birkaç isimden biri olarak konuşuluyor.

ZEYTİNBURNU

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, belediye başkanlığı görevine geldiği günden bu yana Zeytinburnu’na her alanda güzellikler kattı ve katmaya devam ediyor. Önceki dönemlerde Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapması Belediye Başkanlık görevini kolaylaştırdığı gibi bir önceki dönem Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olarak görevini başarıyla yerine getiren Başkan Arısoy, ilçeye Kültür anlamında da önemli katkı sundu. Hülasa Ömer Arısoy, 2024 Yerel Seçimlerinde tekrar aday gösterileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

PENDİK

Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, ilçeye önemli eserler kazandıran önceki dönem Belediye Başkanı Kenan Şahin’den bayrağı devralarak hizmet çıtasını daha da yukarılara çekti. Pendiğin mahallelerine önemli yatırımlar yapan Ahmet Cin, adayların açıklanacağı süreye kadar olağanüstü bir durum yaşanmaz ise 2024 Yerel Seçimleri’nde yeniden AK Parti’nin Pendik Belediye Başkan adayı gösterilir.

DİĞERLERİ

Aldığımız duyumlara göre reis Üsküdar ve Ümraniye ilçelerini bana bırakın dediği ve isimler için bizzat ilgilendiği konuşuluyor. Onun için bu iki ilçe hakkında yapacağımız yorumlar havada kalabilir. Reis ne derse en doğrusunu der…

Beyoğlu’nun yanı sıra Çatalca, Bahçelievler, Eyüpsultan ve Gaziosmanpaşa belediye başkanları değişeceğini düşünüyorum. Son bir yıldır sosyal medyalarda öne çıkan Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir’in devam edip etmeyeceği son anda belli olur.

Bu arada özellikle altını çizerek söylüyorum: CHP yönetiminde olan Küçükçekmece Belediyesi için mevcut AK Parti İlçe Başkanı Avukat Recep Şencan, aday gösterildiği takdirde Allah’ın izniyle AK Parti’nin Belediye Başkanlığını kazanacağına kesin gözüyle bakıyorum.

Yine Sarıyer ilçesinde İBB Meclis Üyesi Hüseyin Coşkun, 5 yıldır etkili bir muhalefet yaparak Sarıyer Belediye yönetimine adeta kök söktürdü. Coşkun, bu ilçede aday gösterildiği takdirde Sarıyer’i AK Parti Belediyeciliği ile tanıştıracağına inanıyorum.

AK Parti, ayrıca Esenyurt, Ataşehir, Kartal, Maltepe, Avcılar, Beylikdüzü ve Büyükçekmece ilçelerinde karşılığı olan ve o ilçenin yerlisi adayları gösterdiği takdirde hepsinde de seçimleri kazanma yüzdesi çok yüksek olacağına inanıyorum.

selyus