Hüseyin YELKENCİ

İstanbul’dan Yansıyanlar

İSTANBUL’DA SEÇİMLERİN ANALİZİ?

Bu yazımda ilçe ilçe gezip sahanın nabzını tutmaya gayret ettiğimiz seçim çalışmalarından bahsedeceğim. 31 Mart Yerel Seçimleri için yaklaşık 47 gündür sahada olan hem adaylar hem de ilçe teşkilatlarını yakından takip etmeye çalıştım, takip edemedikleri mi de anlaşmalı olduğumuz haber ajansından aldığımız haberlerle değerlendirdik.

Sahada dikkatimizi çeken en önemli ayrıntı ise çok adayın olduğu ilçelerde AK Parti’nin elinde olan bazı belediyelerin sıkıntıda olduğunu gördük. Nedeni ise, ekonomik durum, belediye başkan adayı ve meclis üyesi listeleri!.

Seçmen, AK Parti’nin karşısında CHP, HDPKK ve FETO uzantısı İP olunca tepki verse de yanlışa düşmek istemiyor. Yani daha açıkçası geçmişte dedeleri, nineleri, babaları, anaları ve yakın tarihe kadar kendileri zulüm gördüğü bu CHP’ye, PKK uzantısı Kandil’in Türkiye temsilcisi HPPKK ve FETO’nun kurduğu iddia edilen İyi Parti’ye yanaşmıyor. Ama bir yandan da AK Parti’ye de tepkisi var. Neredeyse seçmenin beşte biri hala kararsız bir şekilde seçimleri bekliyor!

İlçeleri analiz etmeden önce burada şunun altını çizeyim; seçimlere 2 hafta kalmasına rağmen Türkiye genelinde kararsızların hala yüzde 15’lerde olması çok büyük bir rakam! Bu kararsızları da yeni yönetim kurulu üyeleriyle de ikna etmen mümkün değil. Vatandaşın sorularına eee, şeyy deyip tekleyerek cevap veremeyenleri sahaya sürmek yerine tecrübeli isimlerle çalışmak lazım. Yarından tezi yok ekonomik ve siyasi bilgi birikimi ve de saha hakimiyeti olan eski teşkilat mensuplarını göreve çağırmak lazım, Çekmeköy’de olduğu gibi…

Bir de AK Parti hala yemekli salon toplantı hastalığından bir türlü kurtulamadı… Yemekli toplantılar zaman kaybından başka bir şey değil!

Ahlak çerçevesi dahilinde mesleğini dürüst ve ciddi yapan yerel basının gücünü kavrayamayan adaylar ile ekiplerinin duyarsızlığı sandığa yansımaz inşallah…

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, rakibine 8 puan fark attı. Bu makas, seçim gününe kadar daha da açılır…

İSTANBUL’UN İLÇELERİNDE DURUM NEDİR?

ANADOLU YAKASI

Anadolu Yakası’na Avrupa Yakasından çok daha etkili bir şekilde hakim olduğumuzu özellikle belirtmek isterim. Onun için alfabetik sırayla 14 ilçeyi tek tek ele almak istiyorum.

ADALAR: AK Parti Adalar Belediye Başkan Adayı Av. Özlem Öztekin Vural, durağan ve adeta ölü toprağı serilmiş gibi olan Adalar İlçesi’ne bir hareketlilik getirdi. Adanın yerlisi olan Vural, her yere ve herk kesime dokunarak mükemmel saha çalışması yapıyor. İnşallah Adalar’da seçimi alır.

ATAŞEHİR: AK Parti Ataşehir Belediye Başkan Adayı İsmail Erdem, ilk sahaya çıktığı günden bugünü çok üstüne koymuş görünüyor. Daha adayken bile 10 yıllık belediye başkanı İlgezdi’nin çözmediği imar sorununu kökünden çözdü. Ancak Ataşehir’de sıkıntı ekip ruhunun olmayışı. Tam da çalışmalarının ortasında ilçe başkan değişikliği oldu. Yeni başkan ekibini kurup sahaya sürene kadar zaman geçti. Şimdi ise bu açığı kapatmaya çalışıyorlar.

İsmail Erdem, bireysel olarak büyük mücadele verip seçim çalışmalarını maksimum seviyede yürütürken, çalışmalarını ve projelerini anlatması için yerel medya ile iletişim kurulmamış. Bu büyük bir eksiklik.

CHP bir iki puan önde görünse de AK Parti, burada tüm kesimlerle diyalog kurup büyük bir çalışma yaparak ve basında çıkacak haberlerle seçimi alabilir…

BEYKOZ: AK Parti Beykoz Belediye Başkan Adayı Murat Aydın, seçimleri alıp almayacağı, Saadet Partisi Muharrem Kaşıtoğlu’nun alacağı oya bağlıdır!!!

ÇEKMEKÖY: AK Parti Çekmeköy’de seçim çalışmalarının ilk günlerinde sıkıntılı görünse de, daha sonra hemen toparladılar. AK Parti seçmenin en kaliteli yanı vefalı olmasıdır. Yapılan güzel şeyleri alsa unutmaz… Çekmeköy Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Ahmet Poyraz, seçim çalışmalarında alışık olmadığı olağanüstü bir tempoyla çalışıyor. Nedeni de seçimlerde 2 tane zorlayan rakibi var. Gerçi rakiplerinden DP adayı Hüseyin Sipahi, balon olduğunu belirtmek istiyorum da yine de işi sağlama almak lazım. Sipahi, seçmenini etkileme uğraşında da zor..

Tabi bu arada o bölgenin yerel medyası Sipahi’yi şişirdi durdu!!! 31 Mart akşamı ellerinde patlayacak şişirdikleri bu balon aday!

Şunun altını kalın puntolarla çiziyorum; bir kenara da yazın, Hüseyin Sipahi yerel medya da manşetten, sürmanşetten, alt manşetten bol bol haber yaptırsa da tamamen balondur. Alacağı oy da yüzde 8 bandındadır. Hatta altındadır!

AK Parti penceresinden sahaya baktığımızda son günlerde tepkiler bitti gibi. Tabi hem Çekmeköy Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Ahmet Poyraz, hem 1. sıra Meclis Üyesi Adayı Şahmettin Yüksel, hem kontenjan 1. sıra Meclis Üyesi Adayı Fatih Sırmacı, hem 3 kademe ilçe teşkilatı ile mahalle teşkilatları hem diğer meclis üyesi adayları adata sahayla yatıyor, sahayla kalkıyor.

Bir başka etkende eski teşkilat mensupları sahaya indi. Artık bundan sonra her geçen gün üstüne koyar AK Parti bu ilçede…

Çekmeköy, AK Parti’ye hayırlı olsun diyebiliriz…

KADIKÖY: AK Parti Kadıköy Belediye Başkan Adayı ile geçtiğimiz günlerde röportaj yapmıştım. Adayımız Özgül Özkan Yavuz’un açıklamalarında kararlı ve iddialı olduğunu gördüm. Kadıköy gibi bir ilçede böyle adayın olması sevindirici. AK Parti Kadıköy İlçe Başkanı Av. Aydoğan Ahıakın ile uyum içinde seçim çalışmalarını yürüten Yavuz, Kadıköy teşkilatlarının da gücünü arkasına alarak çok büyük bir sürprize imza atabilir.

AK Parti için Kadıköy’de en büyük avantaj, o ilçede sevilen ve Sosyal Demokrat camiada ciddi karşılığı olan Sanatçı Emre Kınay İP’den Belediye Başkan Adayı oldu. Ben şahsen Kınay’ın CHP oylarını tam ortadan böleceğine inanıyorum. CHP ile Emre Kınay birbirini yerken bir bakmışsın Yavuz aradan ipi göğüslemiş…

KARTAL: AK Parti’nin muhalefette olduğu ilçeler içinde en fazla şansı olan Kartal için söylenecek çok şey vardı da heves bırakmadılar!!! CHP şuan burun farkıyla önde götürse de AK Parti, bende saklı olan nokta atışı projeler ile seçimleri alabilir!

MALTEPE: Maltepe ile ilgili şunu belirtmek isterim, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ilçeyi çok istiyor. Hatta geçtiğimiz gün AK Parti Maltepe İlçe Başkanı Mehmet Erikçi ile konuşarak, “Maltepe’yi senden istiyorum” dedi. İstanbul’un en çalışkan ve en tecrübeli ilçe başkanları arasında olan Mehmet Erikçi, AK Parti ve Maltepe teşkilatlarıyla birlikte Belediye Başkanı Ahmet Baykan’a güçlü destek vererek Maltepe’yi AK Belediyecilikle tanıştırabilir. Maltepe’de 14 civarında kararsız seçmen var. AK Parti, bu karasızların 8-9 puanını aldığında bir zafer yaşayabilir Maltepe’de…

PENDİK: Pendik’de siyaset her zaman saygı çerçevesinde yapılmaktadır. Bu gelenek hala sürüyor. Partilerin adayları da bu kriterlere uygun oluyor genelde. Hele ki AK Parti adayları hep bu gelenekten gelmiştir. Şimdiki aday Ahmet Cin’de tevazu sahibi, alçak gönüllü, güleryüzlü bir isimdir. Tecrübeli bir siyasetçi olan Cin, ‘Gönül Belediyeciliği’nin en güzel örneklerini Pendik’te hayata geçirecektir. AK Parti Pendik’te seçimleri kaybetme gibi bir riski yoktur. Ben şuan inanıyorum ki AK Parti Pendik Belediye Başkan Adayı Ahmet Cin, kurduğu güçlü meclis üyesi kadrosu ve teşkilatlarla uyum içinde rekor oy alacaktır.

SANCAKTEPE: Sancaktepe seçim çalışmalarına davet edilmediğimiz için ve bütün ısrarlarımıza rağmen Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Av. Şeyma Döğücü’nün programları bize gönderilmediğinden sahanın durumunu bilmiyoruz…  Ancak elimize geçen son ankette Döğücü’nün 3-4 puan önde olduğunu görüyoruz.

SULTANBEYLİ: Sultanbeyli Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Hüseyin Keskin’in ilgi alanına girmediğimiz için bugüne kadar hiç davet edilmedik. Bu seçimde de davet edilmediğimiz için Sultanbeyli’de durumdan haberdar değiliz. Ancak genel bilgi olarak Keskin’in güçlü rakipleri var. Birde ciddi derece de küskün AK Parti seçmeni var. Burada seçim riski hiç yok ancak oy kaybı olacaktır!

ŞİLE: Şile’de seçim çalışmalarını yerinde takip ettiğimizde gördüğümüz tablo mükemmel. AK Parti Şile Belediye Başkan adayı İlhan Ocaklı, ilçede adeta tam saha çalışması yapıyor. Diğer adaylar ortalıkta yok. Sadece giydirilmiş araçlarından cılız sesler çıkıyor. Çok güçlü bir teşkilatı olan AK Parti Şile, mahallelerin tamamına hakim…

Kutlu dava uğrana AK Parti İlçe Başkanı olarak yıllardır siyasetin içinde olan ve bu adaylığı fazlasıyla hak eden Ocaklı’nın rekor oyla seçimleri kazanacağına inanıyorum..

TUZLA: Tuzla’da artık usta bir yerel yönetici var. Tuzla Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Dr. Şadi Yazıcı, adaylar açıklanmadan çok önce 3. kez devam edeceği düşünülen net isimlerdendi. İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak biz de sayfalarımızda bunu ara ara belirttik. Başkan Yazıcı, tecrübeli bir isim ve Tuzla için yaptıkları da ortada. Bu yeni dönemde çok ciddi projeleri var. Hepsini de yapacağına inanıyoruz, çünkü yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. AK Parti penceresinden bakıldığında Tuzla’da seçim riski görülmediği gibi Başkan Yazıcı, farkla seçimleri kazanacağına inanıyoruz.

ÜMRANİYE: Ümraniye, her zaman olduğu gibi seçim sonuçları önceden belli olan bir ilçedir. Üç dönem kuralından dolayı burada bir aday değişikliğine gidildi. Yeni gelen İsmet Yıldırım, Ümraniye doğumludur. KİPTAŞ Genel Müdürlüğü tecrübesi ile yerel yönetimde başarılı olacaktır. Yıldırım’ın proje tanıtım programına katıldık ve orada gördüğümüz kadarıyla Ümraniye için çok güzel projeleri var. Zaman zaman saha çalışmaları ve programlarına da katıldığımız Yıldırım’ın iyi bir oyla seçimleri alacak havası var ilçede.

Şunun da altını çizeyim; bütün Türkiye’nin takdir ettiği ve örnek aldığı bir usta yerel yönetici olan Hasan Can, Ümraniye’ye çok şey katmıştır…

ÜSKÜDAR: Üsküdar Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Hilmi Türkmen’in en güzel yanı içi dışı bir olması. 10 yıl belediye başkan yardımcılığı ve son 5 yıldır da belediye başkanlığı yapan Türkmen, 90’lı yıllarda memleketi Şalpazarı’ndan otobüse binip Harem’e geldiği o saf ve temiz görüntüsünü hala koruyor. Partili, partisiz Üsküdarlıların da sevdiği ve saygı duyduğu Hilmi Türkmen’in herkese hoşgörü ile yaklaşması ayrı bir artısı.

5 yılda yaklaşık 500 eseri Üsküdar’a kazandıran Başkan Türkmen’in yeni dönemde de mega projeleri var. Adaylar içinde en fazla takip ettiğim isim olan Türkmen’e bir başka olumlu artısı da Adem Kaan Pehlivan Başkanlığında güçlü Üsküdar teşkilatıyla uyum için olmasıdır.

Üsküdar’da neredeyse günün 20 saatini sahada geçiren Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bu seçimleri 40 binin üzerinde oy farkıyla alacaktır inşallah…

AVRUPA YAKASI

Avrupa Yakasını takip edebildiğim ilçeleri ele alacak olursa sıkıntılı olan yerler var!

KAĞITHANE: Kağıthane İlçesi bir bütün olarak Belediye Başkan Adayı Mevlüt Öztekin’in arkasında adeta kenetlendi. Hem ana kademe, hem kadın kolları, hem gençlik kolları, hem mahalleler ve hem de meclis üye listesi olarak güçlü kadroları olan Kağıthane teşkilatları rekor bir oy alacağına inanıyorum. Başkan Adayı Öztekin’in sevimli ve samimi oluşu seçmende pozitif iz bırakıyor. Her geçen gün üstüne koyan ve rakipleri ile arayı açan Öztekin, AK Parti’ye yakışır bir sonuçla ipi göğüsleyecektir…

BAĞCILAR: Bağcılar’da ustalık dönemine girecek olan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, bu seçimde oylarının üzerine bir 5 puan daha koyacağını düşünüyorum. Başkan Çağırıcı’nın en önemli özelliklerinden bir tanesi teşkilatıyla her zaman uyum içinde olması… Doğal oluşu nedeniyle halk tarafından çok sevildiğine başkanlık binasında şahit oldum. Sahada adeta arı gibi çalışan ve yakından tanıdığımız Lokman Çağırıcı, ezici bir farkla seçimleri alacak inşallah…

ESENLER: Esenler,  Mehmet Tevfik Göksu’nun ustalık döneminde adeta uçuşa geçecek. Şahsen yakından tanıdığım, yaptıklarına ve yapacaklarına bakıldığında mega projeleriyle öne çıkan Göksu’nun AK Parti için önemli bir kazanım olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Başkan Göksu, bu seçimlerde arayı daha da açacaktır… Projelerini incelediğinde bir ilçenin çok daha üstünde hazırlık yapan başkan Göksu, bu seçimlerde İstanbul 1.’si olacağını düşünüyorum…

ARNAVUTKÖY: Arnavutköy Belediye Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Ahmet Haşim Baltacı, tevazu ve alçak gönüllüğü ile zaten Arnavutköylülerin gönlünde iyi bir yer edindi. Belediyeciliğine gelince, istikrarlı çıkışını her geçen gün sürüden bir isim. Teşkilatıyla da uyum içinde olan Başkan Baltacı, seçimlerde fark atacağına gönülden inanıyorum.

BAŞAKŞEHİR: Başakşehir Belediyesi tam da başkanını buldu desek yeridir. Geçen dönemin ortalarına kadar Belediye Başkan Yardımcısı olan ve Mevlüt Uysal’ın büyükşehire gitmesinin ardından mecliste Belediye Başkanı seçilen Yasin Kartoğlu, Başakşehir’e uzun yıllar hizmet edeceğine inanıyorum. Kişiliği ile de öne çıkan ve örnek belediye başkanı duruşu sergileyen Kartoğlu, bu seçimde oyların üzerine koyarak seçimleri alacaktır diye düşünüyorum.

FATİH: Fatih’e aday gösterilen önceki TOKİ Başkanı Mehmet Ergun Turan, tam da işin ehli desek yeridir. Şahsen Turan’ın Fatih’e çok şey katacağını belirtmek istiyorum. Ayrıca AK Parti oy kaybı yaşasa da Fatih de seçim alacak ilçeler arasında yerini alacaktır.

BAYRAMPAŞA: Bayrampaşa İlçesinde ustalık dönemine giren tecrübeli isim Atila Aydıner, bu seçimde oylarının üstüne koyarak 31 Mart Yerel Seçimlerinde alnının akıyla çıkacaktır. Çok sakin duruşuyla ve güleryüzlü tanınan Aydıner, seçimleri sorusuz atlatarak yoluna devam edeceğine inanıyorum…

ZEYTİNBURNU: Zeytinburnu Belediyesi’nde ustalık dönemini tamamlayarak Beykoz’a doktora ustalığını yapmaya giden Murat Aydın’ın yerine aday gösterilen Ömer Arısoy, daha önce Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Doğal ve samimi oluşundan dolayı ilçede çok sevilen ve insanlarla çok iyi diyaloglar kurabilen Arısoy, Zeytinburnu’nda bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.

ESENYURT: AK Parti, bıçak sırtı olan Esenyurt’ta çok iyi bir çalışma yaparsa sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Aksi halde fotofiniş kararı gerektirebilir. Belediye Başkan Adayı Azmi Ekinci, her ne kadar uyum sürecinde biraz zorlansa da siyasi tecrübesiyle bu eksiğini kısa zamanda kapattı. Son haftalarda çok iyi çalışan Ekinci, ayrıca çok güçlü bir meclis üye listesi yaptı. Bu ona önemli oranda avantaj sağlayacak. Ancak yine de sıkıntılı olan Esenyurt’ta sevilen ve uzun yıllar siyaset yapan tecrübeli isimleri sahaya çekmesi lazım.

BEYOĞLU: Beyoğlu bundan bir ay önce sıkıntılı görünse de bugün baktığımızda ara açılmaya başladı. Belediye Başkan Adayı Haydar Ali Yıldız’ı yakından tanıdığım için tecrübesi, dürüstlüğü ve adam gibi adam oluşu sandığa fazlasıyla yansıyacaktır. Zaten teşkilatla birlikte sahada gecesini gündüzüne katmış çalışıyor. Yıldız, güçlü AK Parti Beyoğlu teşkilatı ile AK Parti’li belediyenin devamlılığına imza atacaktır. Yıldız, şu an yüzde 16 oranında olan kararsızların yarısını dahi alsa seçimlerde 10 puanın üzerinde fark atmış olacaktır.

BÜYÜKÇEKMECE: Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Hasan Akgün, CHP’nin en başarılı belediye başkanlarının başında gelir. Zaten bu partide başarılı isim bulmak zor da, Akgün’ün kökü sağ cenahtan olduğu için öne çıkıyor. Ancak burada büyük sıkıntı var. Büyükçekmece CHP Örgütü ile kanlı bıçaklı olan Başkan Akgün, seçimi kaybetti gibi. AK Parti iyi bir siyasi strateji ile İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ı buraya aday gösterdi. Başkan Uysal da seçmene bir ilçenin çok daha üstünde projelerin sözünü verdi. Allah var, iyi de çalışıyor. Büyükçekmece AK Parti’ye hayırlı olsun demek geliyor içimden… CHP burun farkıyla önde görülse de Uysal, yüzde 19 olan karsızların 10 puanı aldığı takdirde Büyükçekmece AK Belediyecilikle tanışacaktır.

ŞİŞLİ: Esas sürpriz Şişli’de yaşanacak gibi. Seçim Mustafa Sarıgül ile CHP adayı arasında geçeceği görülse de 2014 Yerel Seçimlerinde yüzde 28 bandını yakalayan AK Parti, MHP oylarının çoğunluğunu aldığında ipi göğüsleyeceğine inanıyorum. Çünkü CHP’nin oyları karpuz gibi tam ortadan bölünecek. AK Parti buraya yüklenmesi lazım. Özellikle ilçenin sevilen isimlerini yanına çekerek sahada çalışması çok elzemdir…

ÇATALCA: Bir kenara yazalım, AK Parti, Çatalca’da büyük sürpriz yapabilir. İlçenin yerlisi olan Belediye Başkan Adayı Mesut Üner, çocukluğunda oynadığı sokak ve caddeleri karış karış biliyor. Üner, hem tanınıyor hem de seviliyor. Ayrıca daha düne kadar ilçe başkanlığını yaptığı teşkilatla birlikte çokta iyi çalışıyor…  Burada CHP adayı 1,5, puan önde olsa da Üner, yüzde 18 olan karasızların 10 puanını hanesi yazdırdığı takdirde Çatalca’yı sandıktan koparabilir.

AVCILAR: AK Parti Avcılar ilçesinde kendi adayından daha ziyade mevcut Belediye Başkanı ve DSP Adayı Handan Toprak Benli’nin yüzde 20 bandında oy alarak CHP’ye seçimleri kaybettireceğini düşünüyorum.

AK Parti Avcılar Belediye Başkan Adayı İbrahim Ulusoy, geriye kalan şu günlerde teşkilatla uyum içinde çalışmasını sürdürdüğü takdirde yüzde 11 civarında olan kararsızların 5 puanını dahi alsa Avcılar AK Parti’ye hayırlı olsun…

DİĞER İLÇELER: Bu arada AK Parti’de olan Bahçelievler, Eyüp ve Küçükçekmece sıkıntılı görülse de şu 18 günde çok iyi bir saha markajıyla sıkıntıyı atlatabilirler. Öte yandan Beylikdüzü ve Sarıyer geri gelebilir.

 

 

İlginizi çekebilir

Başkan Polat, Beykoz’da

Başkan Polat, Beykoz’da

selyus