Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 4 Eylül 2016

Mehmetçikleri kim şehit ediyor?

“Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı” Diyarbakır Cahit Sıtkı Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. 65. AK Parti Hükümeti tarafından Doğu ve Güneydoğu’ya yapılacak olan destek hamlesini açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, PKK’nin örgütü olmadığını söyleyen HDPKK Genel Başkanına ağı yüklenerek “PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim bu Mehmetçikleri, sivil vatandaşları şehit ediyor.”

Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlattıklarını belirten Yıldırım, sözlerine şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket İsterim” adlı şiirini okuyarak başladı. Yıldırım, “Merhum Cahit Sıtkı Tarancı aslında bugün bizim yapmak istediğimizi yıllar önce söylemiş. Onun için buradayız, kardeşlik içinde buradayız. Sıcak bir yuvada, bir arada olmak için buradayız. Mutlu bir Türkiye, mutlu bir bölge, mutlu bir Diyarbakır için buradayız.” ifadesini kullandı.

Doğu ve Güneydoğu’ya selamlarını gönderen Yıldırım, “Buradan Bağlar’ı, Bismil’i, Çermik’i, Çınar’ı, Çüngüş’ü, Dicle’yi, Eğil’i sevgiyle selamlıyorum. Ergani’yi, Hani’yi, Hazro’yu, Kayapınar’ı, Kocaköy’ü selamlıyorum. Kulp’u, Lice’yi, Silvan’ı, Sur ve Yenişehir’i muhabbetlerimle selamlıyorum. Diyarbakır’dan Türkiye’nin her köşesinde yaşayan vatandaşlarımızı sevgiyle muhabbetle selamlıyorum. Yeni bir başlangıç için, yeni bir gün için Diyarbakır’da olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyoruz.” diye konuştu.

DİYARBAKIR’A AŞKIMIZI HİÇ KİMSE GÖLGELEYEMEDİ, GÖLGELEYEMEYECEK

65. Hükümeti kurar kurmaz, daha güven oyu almadan Diyarbakır’a geldiğini anımsatan Yıldırım, o dönemde, 600 milyon TL değerinde 116 eserin açılışını gerçekleştirdiklerini anlattı.

Bugün de yine yeni eserler ve imar faaliyetleri için Diyarbakır’a geldiğine işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Huzurlarınızdayız. 2005 yılında Cumhurbaşkanımız burada, Diyarbakır’da tarihi bir konuşma yapmıştı ve yeni bir sayfa açmıştı. O sayfayı lekelemek için ne yazık ki şer odakları ellerinden geleni yaptılar ama bizim memleket sevdamız bitmedi. Sahabelerin şehri Diyarbakır’a aşkımızı hiç kimse gölgeleyemedi, gölgeleyemeyecek. Ne şehirlerde yol kesen, kuyu kazan, tuzak kuran, yollara mayın döşeyen alçak PKK terör örgütü, ne devletimize, milletimize pusu kuran FETÖ, ne de barış dini İslam’ın temiz adını kanla lekelemek isteyen DEAŞ terör örgütü, memleket sevdamızı, adalet duygumuzu asla gölgeleyemez. Demokrasinden, hukuk devletinden vazgeçmedik, asla vazgeçmeyeceğiz.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL ÖYLE Mİ?

“PKK terör örgütü değil öyle mi? Kim bu Mehmetçikleri, sivil vatandaşları şehit ediyor.” diye soran Yıldırım, “Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu tehlike, ülkenin birliğinin beraberliğinin bozulması, Türkiye’nin bölünme gayretleridir. Asla ve asla buna pabuç bırakmayacağız. Operasyonlar, Türkiye’nin her karış toprağında 79 milyon vatan evladının her birinin gece gündüz, yaz kış gideceği, seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek. Çözüm mözüm yok. Çözüm millette, terör örgütüyle çözüm olmaz.” ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım, terörden zarar gören şehirleri ve ilçeleri tamamen yenileneceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Sur, Şırnak il merkezi, Silopi, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova’yı, Mardin Nusaybin’i, yollarla, alt yapıyla, hastanelerle, okullarla, parklarla, ibadethanelerle ve sosyal tesislerle tekrar ayağa kaldıracağız. Sur ilçesinde 7 bin, Şırnak’ta 10 bin 126, Hakkari’de, Yüksekova’da 10 bin 750, Mardin Nusaybin’de 8 bin yeni konut yapıyoruz. Toplam 36 bin yeni konut yapacağız, vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Ancak evlerinden barklarından olan vatandaşlarımız, konutları bitinceye kadar kirada olacaklar, kiralarını da biz ödeyeceğiz. Böylece mağdur olmanın önüne geçmiş olacağız. Bu şehirlerimizin, ilçelerimizin imarı için Diyarbakır’a ilk etapta 1,9 milyar lira yaklaşık 2 katrilyon, Şırnak’a 3,5 milyar lira, Hakkari’ye 2,5 milyar lira, Mardin’e 1,8 milyar lira kaynak ayırdık. Bu illerimizden imarı için yeniden alt yapısıyla üst yapısıyla yenilenmesi için toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız. Hayırlı uğurlu olsun.”    

Terör nedeniyle evleri ve iş yerleri hasar görenlere zararlarının ödendiğini belirten Yıldırım, vatandaşlara eşyalarının zarar görmesi nedeniyle de 255 milyon lira ödeme yapılacağını söyledi.

Batman’da 15 bin, Diyarbakır’da 33 bin, Malatya’da 25 bin seyirci kapasiteli stadyumlar yapılacağını bildiren Yıldırım, bu projeler için 214 milyon lira harcanacağını vurguladı.

Başbakan Yıldırım, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde toplam 67 bin konut ile 305 milyon lira harcamayla toplam bin 640 yatak kapasiteli 15 yeni hastane yapılacağını açıkladı.

Yıldırım, 11 ilde 51 yeni karakol inşa edileceğini, bu ve diğer güvenlik yatırımları için 690 milyon liralık bütçenin ayrıldığını ifade ederek, bununla birlikte belirlenen konteyner kent projelerinin de tamamlanacağını dile getirdi.

Yıldırım, bu yatırımlarla, bir yılda bölgede 23 ilde sağlanacak istihdamın 200 bin kişi olduğunu, bunu dörtle çarpınca 800 bin kişiye iş-aş temin edileceğini söyledi.

Bölgedeki genç nüfusun önemine de değinen Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

“En büyük kaynak insan, en büyük kaynak genç nüfus. Bu müjdeler, bu projeler terör örgütünün canını sıkmıştır. Varsın canı sıkılsın. Bizim amacımız da zaten onun canını sıkmak. Canını sıkmak değil, gırtlağını da sıkmak. Bunun için de kararlı adımlarla gidiyoruz. Hiç merak etmeyin. Bu yoldan dönüş yok. Bu milletin tepesinden o tehdidi yok edip atacağız. Öyle burada 7 Haziran öncesi çıkacaksınız, ‘Biz Türkiye partisi olduk. Tek devlet, tek vatan, tek millet’ diye milleti kandıracaksınız. Ondan sonra da, ‘Siz ne konuşuyorsunuz dağ benim arkamda, PKK benim arkamda, YPG benim arkamda…’ Yağma yok. Bu milleti bir sefer kandırabilirsiniz, bir daha asla. Millet, size hak ettiği cezayı hem sahada verecek, hem de sandıkta verecek.”

Programa, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Ataş, Abdulhamit Gül, Öznur Çalık, Yasin Akta, Çiğdem Karaaslan ile çok sayıda milletvekili ve vatandaş katıldı.

selyus