Ana Sayfa İÇ POLİTİKA, TÜRKİYE EKONOMİSİ, YEREL YÖNETİMLER 4 Eylül 2016

Başbakan Yıldırım, “Doğu ve Güneydoğu’ya 62 katrilyon yatırım yapacağız”

Diyarbakır’ın da içinde olduğu 23 ili kapsayan, kapsamlı yatırım ve destek projesini başlattıklarını ifade eden Başbakan Yıldırım, “Bu projeyle yılda 200 bin kişiye iş ve aş verecek fabrikalar kuracağız. 4 yılda sadece devlet eliyle 23 vilayete 62 katrilyon yatırım yapacağız”

Diyarbakır Valiliği önünde düzenlenen toplu temel atma törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım, önemli açıklamalarda bulundu.

Tarih, medeniyet, ilim ve kardeşlik şehri Diyarbakır’ı ve gençleri selamlayan Yıldırım, Diyarbakır’ın, Hevsel Bahçeleri, surları, sarayları, camileri, havraları, hanları, hamamları ile Türkiye’nin güzelliklerine sahip en güzel köşelerinden biri olduğunu belirtti.

Diyarbakır’ın aynı zamanda Mekke ve Medine’den sonra en çok sahabe kabrinin bulunduğu şehir olduğuna işaret eden Yıldırım, “Diyarbakır, Peygamberimizin mübarek simasını görmüş, ona yoldaşlık yapmış 41 sahabeye de ev sahipliği yapmaktadır. Bu güzel şehrimizde yatan peygamberleri, sahabeyi kiramı, rahmetle minnetle yad ediyorum. Allah hepimizi onların yolundan ayırmasın. Medeniyet şehrinin, tarih şehrinin, ilim şehrinin, kardeşlik şehrinin bu güzel insanlarını yürekten selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Yeni bir sayfa açtıklarını dile getiren Yıldırım, “Yeni sayfayı 15 Temmuz’da FETÖ’ye karşı ay yıldızlı bayraklarıyla Diyarbakır’dan Edirne’ye, Sinop’tan Hatay’a meydanları dolduran, darbecilere göğsüyle siper olan, canını seve seve veren ve Türkiye’yi, Türkiye’nin geleceğini kurtaran siz değerli vatandaşlarımızla açıyoruz. Mardinkapı ruhu, Dağkapı ruhu, Urfakapı ruhu, Simarkapı ruhu, Oğrunkapı ruhu, Yenikapı’yla buluşuyor, Yenikapı’yla kucaklaşıyor.” diye konuştu.

“62 KATRİLYON YATIRIM YAPACAĞIZ”

Milletin bütün renklerini, farklılıklarını zenginlik olarak gördüklerini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şundan emin olun ki, biz bu hain örgütlerin ülkemizin huzurunu bozmasına, milletimizin birliğini bozmasına asla ve asla müsaade etmeyeceğiz. Kardeşliğimiz sonsuza kadar devam edecek. Türk, Kürt hangi milletten olursa olsun kardeştir, onları birbirine düşürmeye çalışanlar da kalleştir. Biz, tarihimizi, medeniyetimizi beraber inşa ettik. Bu topraklarda kader birliği yaptık, geçmişimizi birlikte inşa ettik. Gelecekte de omuz omuza kol kola birlikte yürüyeceğiz. Bundan 12 yıl önce Kurucu Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminde Diyarbakır’da tarihi bir konuşma yaptı. ‘Bizim üç tane kırmızı çizgimiz var. AK Parti’nin iktidarında bölgesel milliyetçilik yok, ırkçılığa dayalı milliyetçilik, dine dayalı milliyetçilik yok’ dedi. AK Parti olarak kırmızı çizgilerimize bağlı kaldık. Biz bölgeyi, Diyarbakır’ı inşa ve ihya etmeye devam edeceğiz.”

Yıldırım, Diyarbakır’ın da içinde olduğu 23 ili kapsayan, kapsamlı yatırım ve destek projesini başlattıklarını ifade etti. Bu projeyle yılda 200 bin kişiye iş ve aş verecek fabrikalar kuracaklarını vurgulayan Yıldırım, 4 yılda sadece devlet eliyle 23 vilayete 62 katrilyon yatırım yapacaklarını söyledi.

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır’daki tek dertlerinin vatandaşın huzurunu, güvenliğini sağlamak, refahını artırmak olduğunu vurguladı.

Sahabeler şehri Diyarbakır’ın peygamber aşkını bildiklerini, Veda Hutbesi’nde Hz. Muhammed’in ırkçılık ve ayrımcılığı ayaklar altına aldığını söyleyerek reddettiğini ifade eden Yıldırım, “Biz de ayrımcılığı, bölücülüğü reddediyoruz ve diyoruz ki, ölümüne kadar kardeşlik, ölümüne kadar birlik, beraberlik. Tarih boyunca hiçbir güç bizi birbirimizden ayıramadı. Akidemiz bir, kıblemiz bir, biz dünya ahiret kardeşiyiz. Emin olun ki önceliğimiz adalettir, önceliğimiz insandır. Emin olunuz ki canınız, malınız ve güvenliğiniz hukuk devleti ile bizim nezdimizdedir.” diye konuştu.

Yıldırım, Yenikapı ruhunu diri tutacaklarını, kardeşliği daha da geliştireceklerini, etnik kimliğe, mezhebe, hangi bölgeden olduğuna bakmadan 15 Temmuz’da olduğu gibi kardeş olacaklarını, birlikte millet, birlikte Türkiye olacaklarını, kardeşliğin arasına hiçbir nifak tohumunun girmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Safları daha da sıklaştıracaklarını, yürek yüreğe aynı güzergahta ilerlemeyi sürdüreceklerini, birlikte çalışıp birlikte üreteceklerini, adaletle paylaşacaklarını söyleyen Yıldırım, ülkenin batısından doğusunu, kuzeyinden güneyine her tarafı inşa ve imar edeceklerini dile getirdi.

KÜRTLERİN PKK SORUNU VAR

79 milyonu kardeş bildiklerini, kucak açtıklarını, Türkiye’nin 780 bin kilometrekaresini aynı gelişmiş seviyeye ulaştırmak için var güçleriyle çalışacaklarını anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

“Yolları böleceğiz, Türkiye’yi birleştireceğiz. Yolları böleceğiz, hayatları birleştireceğiz. Yolları böleriz ama Türkiye’nin bölünmesine asla izin vermeyiz. Bugün yatırım destek programını açıkladık. Bir yılda, yeni fabrikalar, yeni iş yerleri açacağız. 4 yılda 62 milyar yatırım yapacağız bölgeye ancak bu terör örgütün kökünü kazımamız lazım. Önce bunu yapacağız. Yatırımcı geliyor fakat fabrikası, iş makineleri yakılıyor, çekip gidiyor. Kim kaybediyor? Diyarbakır, Mardin, Siirt, Hakkari, Şırnak, Bingöl, Bitlis, Van, Ağrı, Kars kaybediyor. Benim Kürt, Türk, Arap kardeşim kaybediyor. Bölücü terör örgütü PKK, ‘Biz Kürtlerin sorunu için mücadele ediyoruz’ diyor. Öyle mi? Bakın, PKK terör örgütünün Kürtler diye bir sorunu yok. Sorun nedir? Kürtlerin PKK sorunu var. Bu sorunu da evelallah el birliğiyle ortadan kaldıracağız. Bu işin başka yolu yok. Geleceğimizi bu alçak örgütün karartmasına asla izin vermeyeceğiz.”

“BİZ TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞIYIZ”

Fırat Kalkanı Harekatı ile de ilgili bilgi vermek istediğini söyleyen Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin Suriye ile 911 kilometrelik sınırı olduğunu anımsatarak, “Sürekli oradan, bu kalleş terör örgütleri, DAEŞ, PYD, YPG, PKK uzantıları ülkemize sızıyorlar.” dedi.

Gaziantep’te bir düğünde canlı bomba patlatıldığını ve 54 vatandaşın şehit edildiğini hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şehit olanların 29’u 12 yaşından küçük çocuklar. Siz bu günahsız çocuklardan ne istiyorsunuz? Yetmedi, attıkları roketlerle 21 vatandaşımızın hayatını yok ettiler. Biz ne yapacağız? Bunları bekleyecek miyiz, seyir mi edeceğiz? Tabii ki değil. Dedik ki, ‘Bir tek daha buraya bomba atılırsa canınıza okuruz’. Nitekim ÖSO mensuplarıyla birlikte Cerablus’a girdik. Oradan bütün DEAŞ’lıları, PYD’lileri, YPG’lileri, bütün mikropları temizleyinceye kadar orada devam edeceğiz. Diyorlar ki ‘Hükümet, Kürtlere karşı’ Kürtler de Türkler de bizim başımızın tacı. Biz terör örgütlerine karşıyız. Suriye’nin kuzeyinde, hududumuza yakın terör örgütlerini besleyerek Türkiye’nin huzurunu bozmaya çalışıyorlar ama Türkiye, bu millet, buna asla müsaade etmeyecek. Sonuna kadar gerekli çalışmaları yapacağız. Milletimizin, vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlayacağız. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Bize nasihat verenler önce kendilerine baksınlar. Binlerce kilometreden gelip Suriye’de, Irak’ta ameliyat yapanlar bize laf söyleyemezler. Çünkü yıllardır Suriye’de, Irak’ta biz beraber yaşadık. Biz kardeşiz.

Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için olmazsa olmaz. Suriye’nin parçalanması, bölünmesi ve oradaki insanların anlamsız bir savaş uğruna daha fazla yok olması asla ve asla kabul edeceğimiz bir şey değildir. Uluslararası terör tüccarlarının emeline hizmet edecek, güney sınırımızda bir yapay devlet kurulmasına da asla izin vermeyiz. Açık şekilde söylüyorum ki, kardeşlerimiz Suriye’deki Araplarla, Türklerle, Kürtlerle, Türkmenlerle, Süryanilerle, Şiilerle, Sünnilerle bizim hiç ama hiçbir problemimiz, derdimiz yok. Bizim Suriye’de verdiğimiz mücadele teröre karşı amansız bir mücadeledir. Terörün arkasında duranlar, buradaki mücadelemizi gölgelemek için Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlere karşı mücadele ettiği yalanını yayıyorlar. Hangi ülkede olursa olsun Kürt kardeşlerimizle bizim en ufak bir derdimiz yok. Aksini söyleyen varsa Diyarbakır Meydanı’na, buraya gelsin, Diyarbakır’ı görsün. Türkiye, Kürtlerin de barışın da yegane güvencesidir.”

Törene, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Ataş, Abdulhamit Gül, Öznur Çalık, Yasin Akta, Çiğdem Karaaslan ile çok sayıda milletvekili ve vatandaş katıldı.

selyus