Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 1 Nisan 2016

Metin Külünk, “Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var”

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi’nin davetlisi olan ve “Yeni anayasa ve başkanlık sistemi” üzerine bir konferans veren AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Türkiye’nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu söyledi.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen ve yeni anayasa ile başkanlık siteminin tartışıldığı konferans AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ile üniversiteli gençleri bir araya getirdi. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Cevizlibağ Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Metin Külünk şunları söyledi: ‘’Yeni anayasa ve başkanlık sitemi, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte olmazsa olmazları arasındadır. Türkiye artık milli bağımsızlığını yeni anayasa ve başkanlık sistemi üzerinden yüksek sesle ifade etme yolundadır. Peki, bugüne kadar bağımsız değil miydik? Evet, bize göre bağımsızdık ama Mondros Mütarekesi’nin imzalandığı askeri savaş gemisinde birilerinin hala hayalleri var ve bu topraklarda egemenlik anlayışlarını sürdürmek istiyorlar. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi noktasında Sayın Erdoğan’ın duruşu, aslında Türkiye’nin milli bağımsızlığının ilanının ifadesidir. Yeni anayasa ve başkanlık sitemi tartışması sadece bir hukuk terminolojisi, hukuk üzerinden bir değişimin tartışıldığı bir mesele değildir. Bu konular Türkiye’nin kendi bağımsızlığını ilan edeceği, temelden konuşulması gereken meselelerdir.’’

“TÜRKİYE’NİN YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYACI VAR’’

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi hakkında konuşan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “’Türkiye bugün geldiği nokta itibariyle 13 yıllık istikrarın kalıcılaşması, kurumsallaşması, artık devlet içinde herhangi bir oluşuma izin vermeyecek bir kapalılığa dönüşerek yani vesayet kurumları ile işleyen, kolay ele geçirilebilir devlet aygıtları, örgütleri atmosferinden çıkabilmelidir. Bu nedenle Türkiye’nin sistemini yerli yerine oturtması gerekiyor’’ dedi. Bireysel ve tek başına iktidar şansını yakalamış bir parti ve iktidar sürecinin sonucunda elde edilen ve Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak önemli kazanımların kalıcılaşması açısından yeni sisteme ihtiyaç olduğunu altını çizen Hacısalihoğlu, ‘’Her şeyden öte millet iradesi ile oluşmuş tamamen sivil, bütün sıkıntılarını içinde bertaraf etmiş bir Türkiye’nin; özgürlükleri net tarif eden, refahını, geleceğini, mutluluğunu esas alan anayasaya ihtiyacı vardır’’ diye konuştu.

Bir yanda parlamenter sistemin Başbakanlık nezdinde yürüttüğü bir mekanizma olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, “Diğer tarafta millet tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanlığı müessesi var. Bu geçmişten farklı bir durum. Millet iradesiyle seçilmiş bir Cumhurbaşkanını icradan uzak tutabilmek, onun milletle kurduğu iletişimi, irtibatı kesmeye çalışmak bugün gelinen noktanın doğasına aykırı’’ diyerek konuşmasını sürdürdü.

Gerçekleşen etkinlikle ilgili de görüşlerini ifade eden Hacısalihoğlu şunları kaydetti: ‘’Üniversiteler, bütün yanlarıyla, başkanlık sisteminin, diğer tüm sistemlerin Türkiye’nin geçmişse dönük biriktirdikleriyle ve kendi sosyolojik gerçekliği ile sentezleyerek bütün bunları öğrenmek ve bunlara katkı sunmak üzere vardır ve üniversiteler bu konuların tartışılma yerlerinden biri olmalıdır. O açıdan Sayın İstanbul Milletvekili Metin Külünk, oldukça kapsamlı, kafalardaki soru işaretlerini giderecek açıklamalar yaparak güzel bir tartışma ortamı ve zemini oluşturdu.’’

İlginizi çekebilir

Bakan Özhaseki Fikirtepe’de

Bakan Özhaseki Fikirtepe’de

selyus