Hüseyin YELKENCİ

İstanbul’dan Yansıyanlar

TEMAYÜLDE TAKTİK SAVAŞI YAŞANACAK!

AK Parti’de 5-16 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen belediye başkanlığı aday adayları müracaatlarının bitmesinin ardından temayül yoklamalarına başlanıyor.

Bu arada İstanbul’un 39 ilçesinde aday adayı patlaması oldu. Anadolu Yakası’nda ise bazı ilçelerde rekor sayıda müracaat var.

AK Parti İstanbul 39 İlçe Teşkilatları, 18 Kasım Pazar günü sabah 0,8-17,00 saatleri arasında İstanbul İl Başkanlığı’nda temayül yoklaması için oy kullanacak.

Teşkilatlar, kendi ilçesinde görmek istediği belediye başkan adayının ismini yazacak ancak yanına bir veya iki isim daha eklemek zorunda.

Başvuran aday adaylarının içinde belediye başkanlığı yapabilecek vasıflara uyanların sayısı çok az olsa da neticede temayül yoklamasında bunların arasından isimler yazılacak.

Ancak aday adayı müracaatı yapmamış olanlara da oy çıkarsa kimse şaşırmasın.

Genel merkez, temayülleri gaz almak için yaptığı söylense de bence bazı ilçelerdeki temayülleri yakından takip edecek ve sonuçları çok ciddiye alacak..

Bazı ilçelerde oy kullanacak 3 kademe ilçe yönetim kurulu üyeleri ve mahalle başkanlarının eline isimler tutuşturulacak ama meclis üyeleri daha özgür davranacak diye düşünüyorum.

Ayrıca ilçeye yakın aday adayları oy kullanacakların telefon listelerini alarak son bir haftadır onları arayıp kendisine oy verilmesi yönünde söz almaya çalıştığı da bir gerçek…

Bu tür diyaloğu olmayan aday adaylarının sayısı bir hayli fazla olduğu için haksız bir rekabet ortamı oluştu.

Bazı ilçe başkanları akıllı davranarak temayüle çok da müdahil olmadan teşkilatlarını özgür bırakacağını tahmin ediyorum. Bu karakterde tanıdığım ilçe başkanı kardeşlerimiz var. Zaten doğrusu da bu.

Bunu yapan ilçe bakanlarını tebrik etmek lazım…

Lakin bazı ilçe başkanları kendi ismini yazdıracağı tartışmasız bir gerçek.

Yine bazı ilçe başkanları ise müracaat edenlerin içindeki güçlü isimleri istemiyorsa, onun onunu kesmek için oy kullanacak ekibine baskı yapması muhtemel!

Tabi analitik düşünmek yerine, nefsi ve hırsı davranarak adını firesiz yazdırmak isteyen ilçe başkanlarının vay haline…

Böyle yapan ilçelere muhtemelen dışarıdan aday gönderilir.

Ancak eğer ilçe başkanına önceden söz verildiyse durum değişir.  Zaten o ilçenin temayülü de formaliteden öteye geçmez.

Teşkilatına hakim olan ilçelerde pek fire verilmeyeceği görülse de, bazı ilçelerde aday adayları arasında bulunan eski ilçe başkanları eğer seviliyorsa oy patlaması yapacağını da bir tarafa yazalım!

Unutmadan belirtelim, belediye başkanları için bildiğim kadarıyla 4 soru sorulacak.

Belediye başkanını başarılı buluyor musun? gibi birkaç sorunun muhatabı olacak olan o ilçenin mevcut belediye başkanı eğer ilçe başkanı ile arası serinse hanesine eksi yazılır.

Yani sizin anlayacağınız ilçe ile aday adayları ve bazı belediye başkanları arasında taktik savaşının yaşanacağı bir temayül yoklaması için heyecan dorukta!

Bu süreç ülkemize ve AK Parti’ye hayırlar getirmesi dileğiyle, sadece ve sadece liyakat sahibi aday adaylarına başarılar diliyorum.

selyus