Ana Sayfa HUKUK, İÇ POLİTİKA 31 Ekim 2023

TİP Milletvekili Can Atalay’ın dosyası Yargıtay’a gönderildi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay’ın dosyası, AYM’nin hak ihlali kararının ardından gönderildiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce bir karar verilmeyerek Yargıtay’a gönderildi. Söz konusu kararda, “Oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından dosya Cumhuriyet Başsavcılığı’nıza gönderilmiştir” denildi.

Gezi Parkı davası çerçevesinde 18 yıl hapis cezasına çarptırılıp tutuklanan ve Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay, ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunmuştu. AYM, yapılan bireysel başvuruda hak ihlali olduğu kararını oy çokluğuyla vermişti. Ayrıca hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için başvurucu Atalay’ın yeniden yargılanmasına başlanması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için kararı İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Ayrıca Atalay’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmedilmişti.

“OLUŞAN YENİ HUKUKİ DURUM KARŞISINDA YARGITAY 3. CEZA DAİRESİNCE YENİ BİR DEĞERLENDİRME YAPILMASININ ZORUNLU OLDUĞU ANLAŞILDIĞINDAN DOSYA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NIZA GÖNDERİLMİŞTİR”

Söz konusu karar İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Mahkeme heyeti ise dosyayı bir karar vermeyerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Söz konusu kararda ise “Anayasa Mahkemesi’nce verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararı mahkememizin kararına ilişkin olmayıp, Yargıtay ilgili Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğu, dosyanın ilgili Daire önünde bulunduğu sırada başvurucunun milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararından kaynaklandığı, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiği ve karara bağlandığı, bu sebeple oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından dosya Cumhuriyet Başsavcılığı’nıza gönderilmiştir. Gereği takdirlerinize arz olunur” denildi.

selyus