Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 7 Ocak 2022

Türkiye’de ekonomik sıkıntılara rağmen AK Parti yüzde 39 bandında

Hürriyet gazetesinden Abdülkadir Selvi’nin haberine göre Dövizin yükseldiği, etiketlerin zamlandığı dönemde iktidarın oyları gerilerken, dövizin düşmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyulan AK Parti’ye güven de artıyor.

Optimar’ın 20-28 Aralık tarihleri arasında 2526 kişi ile yaptığı ankette ise bu iniş çıkışlar çok net bir şekilde gözleniyor. Bir nokta daha var. O da dövizin roket hızıyla yükseldiği dönemde kıpırdayan CHP oylarının, dövizin gerilemesiyle birlikte eski seviyesine indiğinin gözlenmesi.

Optimar’ın anketindeki 20 Aralık tarihine dikkatinizi çekerim. Yeni ekonomi politikasının uygulamaya konulduğu ve dövizdeki yükselişin tersine döndüğü tarih olması açısından önemli. Yani Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın araştırması yeni.

PARTİLERİN OY ORANI

Bakmayın muhalefet partilerine fatura kesip AK Parti’yi düşük göstermeye çalışan anket firmalarının çalışmasına. Optimar’ın anketinde kararsızlar dağıtıldığı takdirde partilerin oy oranı şöyle çıkıyor:

AK Parti: Yüzde 39.1

CHP: Yüzde 24

MHP: Yüzde 10.1

HDP: Yüzde 10

İYİ Parti: Yüzde 10

RÜZGÂR TERSİNE DÖNDÜ

Doların düşüş trendine girmesi sadece ekonomik göstergeler değil, siyasi iklimin değişmesine de yol açmış. Optimar’ın kasım ayı anketinde AK Parti’nin oy oranı yüzde 37.5 çıkmıştı. Aralık anketinde ise AK Parti iki puanlık bir yükselişle 39.1’e yükselmiş.

CHP’DE GERİLEME

‘Ekonomiyle ilgili sorunu hangi parti çözer’ denildiğinde, kasım ayında ankete katılanların ancak yüzde 27.88’i ‘AK Parti çözer’ demişti. ‘CHP çözer’ diyenlerin oranı ise yüzde 25.17 olmuştu. Optimar’ın 20 Aralık kararlarından sonra yaptığı araştırmada ise, ‘Ekonomiyle ilgili sorunu hangi parti çözer?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 32.3’ü AK Parti derken, CHP diyenlerin oranı gerileyerek yüzde 21.3’e düşmüş.

SANDIĞA YANSIYOR

CHP, ekonomideki dalgalanma sırasında yakaladığı avantajı kullanamamış. AK Parti ise yeni ekonomik modelle birlikte yeni bir fırsat yakalamış gözüküyor. Önemli olan ekonomideki iyileşmenin geniş kitlelere yansıması. Halkımız refah artışını hissederse, bunun seçim sandığına yansımasında tereddüt gözlenmiyor. Ekonomi kadar hiçbir gösterge, doğrudan seçim sonuçlarına etki etmiyor. İktidar ve muhalefetin bu gerçeği bilerek siyaset yapmasında yarar var.

selyus