Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 18 Kasım 2015

Ümraniye’de Avrupalı Müslüman kadın konuşuldu

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen Akademi Nisa adlı program kapsamında, Ümraniyeli hanımlarla bir araya gelen Belçika Milletvekili Mahinur Özdemir, “Avrupa’da Müslüman Kadın Portresi” konulu anlatısıyla yoğun ilgi gördü.

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen ve 100 kadar katılımcının her hafta ilmî ve kültürel alanda eğitim aldığı Akademi Nisa programının bu haftaki konuğu Belçika Milletvekili Mahinur Özdemir’di.  Konya asıllı Belçikalı siyasetçi Mahinur Özdemir, 2009 yılından beri Belçika’da milletvekili olarak görevini sürdürüyor. Türkçe, Fransızca, Flemenkçe ve İngilizce konuşabilen Özdemir, Avrupa parlementosunun ilk ve tek başörtülü milletvekili olarak görevini sürdürüyor. Bu kapsamda, Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen Akademi Nisa’da, katılımcı hanımlara Avrupa’da yaşadıklarının ışığında, Avrupa’da Müslüman bir kadın olma durumunu anlatan Mahinur Özdemir, samimi üslubu ve anlatısıyla yoğun ilgi gördü. Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın eşi Saliha Can’ın yanı sıra, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları Türkân Öztürk ve Serap Eşit Elveren, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu’nun eşi Tülay Çakıroğlu, Ümraniye Belediyesi birim müdürleri ve Akademi Nisa’yı takip eden hanımlar katıldı.

“HEPİMİZİN KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNUYORUM”

Avrupa’da Müslüman bir kadın olmanın, Avrupa sosyal hayatının içindeki Mahinur Özdemir’in gözünden anlatıldığı programda, kadınların özgürleştirilmek adına fiziksel ve psikolojik olarak sınırlandırılması konu edildi. İnsanların kadınlara ve birbirlerine önyargısız ve saygı çerçevesinde muamele etmesi dileklerinde bulunan Mahinur Özdemir, kız çocuklarının eğitiminin desteklenmesi hususunda da telkinlerde bulundu. İnsanların kılık kıyafetlerine odaklanılarak, onların kimliklerinin giysileri üzerinden belirlenmesini yeren Mahinur Özdemir: “Eğer kadınların kıyafet özgürlüğünü savunuyorsam, yalnızca başörtülülerinkini değil hepimizin kıyafet özgürlüğünü savunuyorum. Tüm kadınlardan beklentim de herkes için özgürlüğü savunabilmeleridir” dedi. Siyasete girdiği yılları ve yaşadığı zorlukları anlatan Mahinur Özdemir, seçimlerden evvel de sonra da başörtüsüyle alakalı zorluklar yaşadığından bahsetti. “Seçildiğim ilk gün ‘Mecliste başörtüsü yasaklanacak mı’ tartışmaları başladı” diyen Mahinur Özdemir, Türkiye’de siyasî ve sosyal alanda bu eşitsizliklerin çoğunun giderilmiş olduğundan memnuniyetle bahsetti.

“KENDİMİZİ DUYURABİLMEK İÇİN ÖNCE BİR SESE SAHİP OLMALIYIZ”

Avrupa’daki Türk öğrencilerin durumuyla alakalı da görüşlerini bildiren Özdemir, üniversite okuyan Türk gençlerin sayısının çok az olduğundan ve gençlerin genellikle hayat kurma çabasında olduklarından bahsetti. “Kendimizi duyurabilmek için önce bir sese sahip olmalıyız” diyen Mahinur Özdemir, ulusal ve uluslararası alanda var olabilmek için eğitimin ne kadar önemli olduğunu anlattı. “Çıraksan en iyi çırak sen ol ve öğretmensen en iyi öğretmen sen ol” diyerek gençlerin azimli olması gerekliliğine vurgu yaptı.

Son dönemde Avrupa’da yaşanan ve İslamofobiye sebep olan olaylara alakalı konuşan Özdemir: “Kimse olaylar ‘İyi ki olmuş’ demiyor, diyen bir Müslümana ben de çok kızarım; olaylarla alakalı gerekli kınama yapılır; fakat Müslüman olduğumuz gerekçesiyle ayrıyeten bir özür yahut kınamayı hoş bulmuyorum” dedi.

Siyasetin içindeki bir kadın olmaktan bahseden ve kadınların siyasette daha aktif olmaları gerektiğine vurgu yapan Mahinur Özdemir, konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.

Mahinur Özdemir’in “Avrupa’da Müslüman Kadın Portresi” konulu anlatısından sonra, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Türkân Öztürk bir teşekkür konuşması gerçekleştirdi. Mahinur Özdemir’e başarı dileklerinde bulunan Öztürk: “Bugün burada birçok karar almamızı sağladınız, emin olun buradaki hanımlar sizin hayat öykünüz neticesinde hayatlarında bir şeyleri değiştirecektir” dedi.

Ardından bir konuşma gerçekleştiren Saliha Can, Mahinur Özdemir’in, davasını Avrupa’da savunmasıyla tüm Müslümanların dualarında olduğunu söyledi. Bulunduğu yere gelmesinin Allah’ın izni ve rızasıyla olduğunu, Mahinur Özdemir’in Müslümanların dualarıyla çok daha ileri noktalara geleceğine inandığını söyleyen Saliha Can, Özdemir’e, anlatısı için teşekkür etti ve başarılarının devamını diledi.

Mahinur Özdemir, Akademi Nisa kapsamında düzenlenen programın ardından Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ı ziyaret etti.

selyus