Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 18 Kasım 2016

AK Parti’li meclis üyeleri uyudu mu?

İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi Esin Hacıalioğlu tarafından meclise sunulan İETT’de kadın yolcuların, güzergah üzerinde durak dışında istediği noktada inme uygulaması meclisten geçti. Bu önergeyi meclise vermesi beklenen AK Parti’li meclis üyeleri uyudu mu?

İETT’de kadın yolcuların, güzergah üzerinde durak dışında istediği noktada inme uygulaması 18 Kasım Cuma akşamı saat 22.00 da başladı.

İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi Esin Hacıalioğlu, İETT otobüslerini kullanan kadın yolcuların belirli bir saat diliminden sonra istedikleri noktada iniş yapabilmelerini, varacakları noktaya daha yakın mesafede inmelerini bunun da kadının sokakta şiddete maruz kalma olasılığını düşüreceğini düşünmekte olduklarını belirterek, konuyla ilgili önergeyi İBB Meclisi’ne sunmuştu.

İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak İBB Meclisini her ay takipte ettiğimizde Hacialioğlu’nun sürekli muhalif ve kavgacı konuşmalarıyla öne çıkan bir meclis üyesi olduğunu biliyoruz. Sosyalist bir düşünce içinde olan CHP’li meclis üyesinin böyle bir şey istemesi düşüncelerine ters bir şey olsa gerek! Kadın-erkek eşitliğini hararetli bir şekilde savunan sosyalist kadınlardan yakında tepkiler gelmeye başlar mı, yoksa bunu CHP’li biri istediği için susarlar mı, bunu zaman gösterecek! Şunu da merak ediyoruz; bu teklif AK Parti’ller tarafından meclise gelseydi, CHP ‘li meclis üyeleri ve sosyalist kadınların tepkisi ne olurdu? Herhalde İstanbul ayağa kaldırırlardı!

Şöyle bir sesli düşünürsek; AK Parti’li meclis üyelerinin gündeminde olan bir şeyi CHP’li Hacialioğlu duyup çabuk davranarak, bu nasılsa AK Parti’li meclis üyeleri tarafından meclise gelecek ve çoğunluk onlarda olduğu için geçecek ve primi de onlar alacak, ben onlardan önce bu önergeyi meclise sunayım mı dedi?

Aslında önergenin AK Parti’liler tarafından meclise verilmesi beklenirken CHP’li meclis üyesi tarafından İBB meclisine sunulmasını sorgulayan İstanbullular: “AK Parti’li meclis üyeleri uyudu mu” diye soruyor?  

Ama sonuçta ne olursa olsun, bu İstanbul’da ikamet eden kadınlar için çok güzel bir gelişme oldu.

CHP’li Esin Hacıalioğlu’nun önergesinde şu ifadelere yer verilmişti: “Devletten koruma talep eden kadınların kaldığı sığınma evleri, açılış törenlerinde teşhir edilirken, koruma talebiyle polise ve savcılığı başvuran kadınların yüze 73’ü, sığınma evlerinde olan kadınların ise yüzde 27’si cinayete kurban gitti. Bu doğrultuda biz İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi için küçük ancak İstanbul sokaklarında kol gezen kadına yönelik ruhsal, bedensel ve cinsel şiddete karşı ve kadının yeniden sosyal yaşama adapte olması açısından önemli ve büyük bir adım atabileceğine inanmaktayız. Bu bağlamda İETT otobüslerini kullanan kadın yolcuların belirli bir saat diliminden sonra istedikleri noktada iniş yapabilmeleri, varacakları noktaya daha yakın mesafede inmelerinin, kadını sokakta şiddete maruz kalma olasılığını düşüreceğini düşünmekteyiz. Bu düşünce ile saat 22.00 itibari ile İETT otobüslerini kullanan kadın yolcuların talebi halinde, durak zorunluluğu gözetmeksizin istenilen noktada İETT otobüs şoförlerince yolcu indirme işlemi yapılmasını ve bu önergenin başkanlık makamına kabulünü arz ederiz.”

Hacıalioğlu’nun okuduğu önerge başkanlık makamına oy birliğiyle sevk edilmişti.

Başkan Topbaş bugün de İETT’de kadın yolcuların, güzergah üzerinde durak dışında istediği noktada inme uygulamasının bu akşam saat 22.00 da başlaması talimatını verdi.

 

selyus