Ana Sayfa YAŞAM 19 Kasım 2016

Hasan Can, “Müslüman’ın Müslüman’dan başka dostu yoktur”

Ümraniye Belediyesi Hoca Ahmed Yesevî paneli düzenledi. Panelde konuşma yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can: “Müslüman’ın Müslüman’dan başka dostu yoktur” dedi.

Ümraniye Belediyesi Nikâh Salonunda, alanında uzman katılımcılarla Hoca Ahmed Yesevî paneli düzenlendi. Panele Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, AK Parti Ümraniye İlçe Yönetimi, STK temsilcileri ile çok sayıda konuk katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan gecede, Hoca Ahmed Yesevî’nin hayatı, eserleri ve yaşadığı yer üzerine konuşmalar yapıldı.

UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevî Yılı anısına Ümraniye’de düzenlenen panelin moderatörlüğünü Sadık Yalsızuçanlar yaptı. Ahmed Yesevî paneline konuşmacı olarak Prof. Dr. Necdet Tosun, Doç. Dr. Haşim Şahin ve Doç. Dr. Semih Ceyhan katıldı.

Panelde konuşma yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can: “Tasavvuf ehlinin çizdiği yoldan giden tüm tarikatler, Peygamber (s.a.v) aşkını ve Allah aşkını yüreğinde bütünleştirmiş birer halk okuludur. Hoca Ahmed-i Yesevi de bu halk okullarının büyük âlimlerinden ve ulularından bir zâttır. Hem Nakşi’nin hem de Bektaşiliğin bu zâtın getirdiği zenginliklerden etkilendiği ifade edilir.  Farsça bilir, Arapça bilir ama şiirlerini Türkçe yazmış bir ulu zâttır. Yunus, Mevlana ve Hacı Bektaş-i Velî’nin bu zâtın dilinden etkilendiğini ifade ederler. Hoca Ahmed Yesevî, Allah ve Peygamber yolunda gidenlerin yararlanması gereken büyük bir din âlimi olmasının yanında; Türkçe eserler vermesiyle; edebiyatımız ve dilimiz için büyük bir zenginliktir. Kendisini rahmetle yâd ediyoruz” dedi.

“MÜSLÜMAN’IN MÜSLÜMAN’DAN BAŞKA DOSTU YOKTUR”

Başkan Hasan Can, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum hakkında bilgi vererek; birlik ve beraberliğin önemini anlattı. Başkan Hasan Can: “Müslüman’ın Müslüman’dan başka dostu yok. Haritalara iyi bakın gençler, haritaları ellerinize alın Orta Asya’yı, Hicaz Bölgesini, Afrika’nın işlerini, Kuzey Afrika’yı, Anadolu’yu, Kafkasları Balkanları görün; Balkanlardaki şehitleri atlasta gördükçe heyecanlanacaksınız. Bosna’yı gördükçe, Kosova’yı, Üsküp’ü, Selanik’i, Halep’i, Musul’u, Kerkük’ü gördükçe oraların size aidiyetini fark edeceksiniz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

selyus