Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 8 Kasım 2016

Başkan Türkmen, Üsküdar’ın 33 yıllık imar sorununu çözdüklerini belirtti

Üsküdar Belediye Meclisi Kasım Ayı Toplantısı birinci oturumunda, İBB Meclisinden geçen ve 16 mahalleyi ilgilendiren boğaz bölgesi kentsel dönüşüm üzerine bir konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Biz Üsküdar Belediyesi olarak 33 yıldır konuşulan boğaz bölgesi ile ilgili hamdolsun belli bir noktaya geldik. Planlarımızı da yaptık. Mahalleleri gezip kentsel dönüşümü anlatıyoruz. Bundan sonrasını halk tamamlayacak.”

Üsküdar Belediye Meclisi Kasım Ayı Toplantısı birinci oturumunun gündeminde önemli yer tutun kentsel dönüşüm üzerine bir konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 16 mahalleyi ilgilendiren kentsel dönüşüm planlarının 10 gündür askıda olduğunu ifade etti. Boğaz bölgesindeki mahallelere gelen kentsel dönüşüm üzerine önemli açıklamalar yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “İstanbul’da bundan yaklaşık 50 yıl önce başlayan çarpık ve kaçak yapılaşmadan Üsküdar’ımızda maalesef nasibini almıştır. Bazı bölgelerdeki kaçak yapılar ne yazık ki depreme dayanıklı değildir. Bu mahallelerdeki imar sorununu 33 yıldır konuşuyoruz, tartışıyoruz. Boğaz bölgesinde birkaç kez imar düzenlemesi yapılmasına rağmen, bir gelişme olmamış. 1991 ve 2009 yıllarında imar nazım planları yapılmasına rağmen demek ki sorunu istediğimiz noktaya getirememişiz. Gelmemesinin sebebi de. Bölge kaçak yapılarla dolu. Buralar bom boş alanlar değil. Tamamen dolu. İşin gerçeği ne yazık ki boğaz bölgemizi tamamını hissedarların oluşturduğu parsellerle müteşekkil. Buralarda öyle parsellerimiz var ki; 10 bin, 20 bin, 50 bin, 80 bin ve 110 bin metre kare parsellerimiz var. Bu parseller ne yazık ki hisseli parseller. Müstakil tapu yok denecek kadar azdır. Hisseli parsellerin tamamı da kaçak yapılarla dolu parsellerdir. Böyle bir gerçeğimiz var. Biz Üsküdar Belediyesi olarak 33 yıldır konuşulan boğaz bölgesi ile ilgili hamdolsun belli bir noktaya geldik. Planlarımızı da yaptık. Mahalleleri gezip kentsel dönüşümü anlatıyoruz. Bundan sonrasını halk tamamlayacak.” dedi. 

Kentsel dönüşümün vatandaşın lehine olduğunu, sunulan imar haklarının 5 kat arttırıldığını, arttırılan emsal haklarının İstanbul’da Fikirtepe’de dahil olmak üzere hiçbir bölgede de bu oranlarda olmadığını söyleyen Başkan Türkmen, Kentsel Dönüşüm’ün sadece imari ve inşai bir hareket olmadığını, aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik ve ticari bir boyutu olduğunu, 2023 vizyonunda Üsküdar’ın Kentsel Dönüşüm’le önemli bir yolculuk yapacağını sözlerine ekledi.

 

selyus