Hüseyin YELKENCİ

İstanbul’dan Yansıyanlar

BİZİM PENCEREMİZDEN AK PARTİ’Lİ BELEDİYELERİN GÖRÜNTÜSÜ!

Önceki köşe yazılarımızda AK Parti’li belediye başkanları ve belediyeleri kaleme alacağız diye duyurmuştuk. Gerçi zaman zaman birkaç belediye başkanını yazdık, ancak İstanbul’da bulunan 25 AK Parti’li belediyeler ve belediye başkanları içinde takip ettiklerimizle ilgili birer ikişer cümle bahsetmek istiyorum.

Tabi şunun da altını çizeyim, buradan yazdıklarım tamamen benim kendi görüşüm ve bakış açımdır. Şahsen bazı gazeteler ve bazı köşe yazarları gibi şu belediye başkanı başarısız gitmeli veya şu belediye başkanı başarılı kalmalı gibi bir ukalalık yapmaya niyetim yok!

Görevinin başında olan belediye başkanlarının yeni süreçte aday gösterilip gösterilmemelerine AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karar verecektir. Zamanı geldiğinde yaptırttığı anketleri ve Genel Merkez Yerel Yönetimler Birimi’nin raporlarını önüne koyar, artıları eksileri hesaplar, giden de kalanda ortaya çıkar.

İstanbul’da yakından ve uzaktan takip ettiğim belediye başkanları ve belediyelerle ilgili gördüklerimi ortaya koymaktan başka bir amacım yok.

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin’le birebir tanışmadık ama bu belediye başkanları ve başlarında bulundukları belediyeleri yakından takip ediyorum.

Üç başkanın da şöyle ele avuca sığan önemli bir icraatları var mı bilmiyorum! Varsa bana göndersinler. Çünkü 8-9 yıldır bu belediyelerin basın yayın birimleriyle bir türlü iletişim kuramadım!!

Bu arada Şile’de büyükşehir belediyesinin dışında önemli bir hizmet ve kalıcı eser yok desek yeridir.

İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak anlaşmalı olduğumuz İhlas Haber Ajansı’ndan her gün yüzlerce haber geliyor bize. Bu haberlerden bile hangi belediyenin ne yapıp yapmadığı az çok ortaya çıkıyor.

Efendi ve sakinliği ile tanınan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin’in en önemli ve öne çıkan icraatı olan ilçenin tapu sorununun çözülmesi oldu. Bu konu başını ağrıtmasa burada daha uzun yıllar hizmet vermesine vesile olur.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın öne çıkan en önemli özelliği halkla her gün diyalog kurması. İlçeye yeni taşınan aileleri ziyaret edip, ‘ilçemize hoşgeldiniz’ demesi de bir başka artısı. Hele ki “Hoş geldin Bebek” ziyaretleri aileleri ziyadesiyle mutlu ediyor.

İlçeye kazandırılan klasik hizmet binalarının dışında Çekmeköy’de belediye tarafından yapılmış öne çıkan mega bir eser yok. Büyükşehir Belediyesinin yaptıkları hariç…

Orda da şu çıkıyor ortaya; belediye nüfusa göre bütçesi olduğu için ayağına göre yorganını uzatarak borçlanma yerine yapamadığı projelerini ilçelere baba şefkatiyle yaklaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yaptırıyor.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek de borçtan çekinen başkanlar arasında yerini aldı. Beykoz’da da belki mega bir eser yok ama Başkan Çelikbilek, ilçenin 40 yıllık kangrenleşmiş sorunu olan 2B imarını tabiri caizse tereyağından kıl çeker gibi çözdü.

Başkan Çelikbilek’in öne çıkan en önemli artıları arasında çok tecrübeli oluşu, ilçe sakinlerinin neredeyse yüzde 100’ü tarafından tanınması ve de aynı anlamda sevilmesi.

Yerel yönetim hizmet anlayışında Beykoz’da kimse eline su dökemez! Eğer yeni dönemde de devam etmek isterse 40 yıllık dostu reis Beykoz’da başka bir isim aramaz. Devam etmek istemese yine reis kimi tavsiye edersin diye kesin sorar Yücel ağabeyimize…

Çok yakından takip ettiğim Beykoz ilçesinde siyaset yapanlara tavsiyem, Beykoz’un adeta ağır ağabeyi konumunda olan Yücel Çelikbilek ile iyi geçinin ve saygınlığını kazanın.

Öyle acemi siyasetçiler gibi arkasından bir şeyler çevirmeye kalkmayın, çünkü o öne doğru yürürken de arkasını gören tecrübede bir siyasetçidir!

Sancaktepe Belediye Başkan İsmail Erdem’in yaptıkları bundan sonra yapacaklarının ispatıdır. Henüz yeni kurulmuş bir ilçeyi “Yeni İstanbul” yapacak kadar geliştiren ve yüzlerce kalıcı eserle donatan İsmail Erdem, hem siyasi tecrübesi hem de siyasi duruşu ile de örnek bir isimdir.

Mega projeleri ve hizmetleriyle köy olmaktan kurtardığı Sancaktepe’ye uzun yıllar daha hizmet edeceğine inandığım İsmail Erdem’i borç yaptı diye eleştirenlere, bu kadar eseri, bu kadar kısa zamanda belediyenin bütçesinden yapmak mümkün olmadığı için bu tür gelişmeler normaldir.

Başkan Erdem, göreve gelmeden önce buraların DHKP-C ile PKK sempatizanları tarafından kurtarılmış bölge olduğunu ve daha sonraki süreçte yapılan hizmetler ile kararlı duruştan sonra Sancaktep’ye huzur geldiğini, altını kalın puntolarla çizerek belirtmek istiyoruz.

Başkan Erdem’in bizzat kendisi ilgilenerek kurulan ve Türkiye’de İBB’den sonra en çok lisanslı sporcusu olan Sancaktepe Belediyesi Spor Kulübü, değişik branşlarda dünya şampiyonları çıkardığını da hatırlatmadan edemeyeceğim.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, göreve geleli henüz 4,5 yıl olmasına rağmen adeta Türkiye rekoru kırarak Üsküdar’a “Dört Dörtlük” hizmet sloganıyla 400’ün üzerinde eser kazandırmış.

Üsküdar Belediyesi son 4,5 yılda Türkiye genelinde bırakın ilçe belediyelerini il ve büyükşehirlerde bile göremeyeceğiniz önemli bir icraatı hayata geçirdi. Başkan Türkmen, ilçeye tam 10 adet kapalı spor salonu kazandırdı ki bunların 7’sinde yüzme havuzu var.

Bulgurlu Mahallesi’nde yapılan Engelli Yaşam Merkezi başlı başına bir eser. Burası bırakın Türkiye’de dünyada örneği yok. Tamamen engellilere hizmet veren bu merkez anlatılmaz, ancak gidip yerinde görülür.

Yine bir başka mega proje Ünalan Bilim Merkezi. Samsun ve Antalya büyükşehirleri dışında ilçe düzeyinde bir tek Üsküdar’da, Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan Bilim Merkezi, yakında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılıyor.

Bir başka mega proje olan Valide Sultan Gemisi’nin de dünyada örneği yok. Belediye tarafından özel tasarlanmış olan gemi her gün yüzlerce vatandaşı ücretsiz boğazda rehber eşliğinde gezdiriyor. Bugüne kadar gemiyle gezenlerin sayısı 400 bini buldu.

Bu arada altı çizilecek bir başka güzel gelişme ise Üsküdar’ın 16 mahallesinin 35 yıllık sorunu olan ve bir türlü çözülemeyen imar konusuna el atan Başkan Türkmen, “Siyasi hayatıma mal olsa da, değil kellemi, gövdemi de koyarım ama bu işi çözerim” dedi ve bu 16 mahallenin imar sorunu ortadan kaldırdı…

Yine Üsküdar Belediyesi, Üsküdar’a 60 yeni cami kazandırdı. İlk millet kahvesinin 3 yıl önce Üsküdar’da Emekliler Kahvesi” adı altında Başkan Türkmen tarafindan açıldığını yazmamız lazım.

Öte yandan Tebessüm Kahvesi de özel ve örnek bir proje. Burada sadece Down Sendromlu gençler çalışıyor. Yani sizin anlayacağınız Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in yaptıklarını buradan tek tek yazmaya kalksam, gün akşam olur…

Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Usta bir ismi olan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Ümraniye için bir şanstır. Hem siyasi tecrübesi hem de yerel yönetim ustalığıyla Ümraniye’ye yaklaşık 500 kalıcı eser kazandıran Hasan Can, görevinin başına henüz yeni gelmiş gibi heyecanı devam ediyor.

İlçesine adeta kendini adamış olan Hasan Can ağabeyimiz gibi usta isimlere üç dönem kuralında esnek davranılmalı. Çünkü Ümraniye’yi yönetim anlayışı, diğer belediye başkanlarına örnektir. Az bulunan böyle usta siyasetçilerin tecrübelerinden uzun yıllar daha yararlanmak lazım.

Bu arada yüzlerce kalıcı esere rağmen borcu olmayan Ümraniye Belediyesi’nin hizmetleri her geçen gün daha da artıyor. Ümraniye Belediyesi’nden başka Türkiye’de 3 tane sosyal marketi olan bir başka belediye yok.

Öte yandan Ümraniye Kağzımkarabekir ve buradan ayrılan diğer 5 mahallenin 30 yıllık sorunu olan imarı çözen Başkan Hasan Can, ilçenin binalarının yüzde 67’sinin yenilenmesine de öncü olmuştur.

Hülasa Hasan Can demek hizmet demek, Hasan Can demek Mega proje demek ve Hasan Can demek Yerel Yönetimlerin Ustası emektir…

AVRUPA YAKASI’NDA BULUNAN BELEDİYELERDEN BAHSEDECEK OLURSAK;

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise kendini ispatlamış örnek Belediye Başkanları arasında göstereceğimiz bir yerel yönetici. Esenler’e mega eserler kazandıran Başkan Göksu’nun ufku da geniş.

Şahsi görüşüm büyükşehir belediyesini yönetecek kapasitede olan Tevfik başkan Esenler için büyük bir kazançtır.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da üç dönemini tamamlıyor. Yakından takip ettiğimiz Başkan Demircan, Beyoğlu’na çok şey kattı ve katmaya da devam ediyor. Eğer üç dönem kuralına esneklik tanınacaksa Ahmet Mibah Demircan yeni dönemde de devam etmeli.

Sosyal medyadan da takipleştiğimiz Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da çok başarılı bulduğum belediye başkanları arasında 3-5 isimden biri. Ayrıca Çağırıcı, Bağcılar’ı Bağcılar yapan bir isimdir…

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altınay, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Güngören Belediye Başkanı Yücel Karaman çok öne çıkan isimler olmasalar da son seçimleri de baz aldığımızda görevlerinin başında iken AK Parti’yi sıkıntıya sokacak bir hallerine rastlamadık.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, iyi bir insan ama belediye başkanlığı ilçe başkanlığına benzemediği görüldü. 24 Haziran seçimlerinden yola çıkacak olursak AK Parti Küçükçekmece’de seçimleri kaybediyor.

Başakşehir Belediyesi’nde bir değişime gidildi. Önceki başkan başarılı bir isim olmamasına rağmen ne hikmetse İBB Başkanı yapıldı. Onun yerine mecliste seçilen Yasin Kartoğlu yakından takip ettiğimiz bir isim. Başkan Kartoğlu, görevinin başinda olduğu süreçten bu yana akıllı icraatlarıyla hem belediyeye hem de ilçe iyi bir ivme kazandırmış. Genç, tecrübeli ve başarılı bulduğum bir isim Yasın Kartoğlu kardeşimiz.

Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı da yakından takip ettiğimiz başkanlardan. Özellikle tevazu sahibi, olgun, görmüş geçirmiş efendi bir isim olduğunu belirtmek istiyorum. Dürüst ve düzgün bir adam. Yanı adam gibi adam Baltacı, Arnavutköy gibi hizmeti zor olan bir ilçede çok iyi işler çıkardı. Reklam sevmeyen ama icraatlarına baktığımızda ilçeye çok şey kazandırmış bir isim Ahmet Haşim Baltacı..

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’da başarılı bulduğum belediye başkanları arasında yerini alanlardan. Gaziosmanpaşa’yi paşa gibi yaşanılacak bir ilçe haline getirdi desek yeridir.

Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, renkli ve usta bir isim. Bayrampaşa belediyesi son yıllarda ilçeye kazandırdığı kalıcı eserlerle adından söz ettiren Başkan Aydıner, analitik düşünen siyasetçilerden. Başarılı bulduğumuz Başkan Aydıner, özellikle güler yüzü ile halkla çok kolay diyalog kurabiliyor. Bayrampaşalıların çok sevdiği bir isim olan Atila Aydıner, hizmetlerine kaldığı yerden devam edecek gibi görünüyor.

Zeytinburnu Belediye ve Belediye Başkanı Murat Aydın’ı da yakından takip ediyoruz. Zeytinburnu’na yüzlerce kalıcı eser kazandıran Aydın, ilçede adından her zaman söz ettirecektir. Üç dönemdir görevini layikiyle yapan Başkan Aydın abimizle sosyal medyadan da takipleşiyoruz.

Eyüpsultan Belediyesi ve Belediye Başkanı Remzi Aydın, ilçede çok şey yaptığını söyleyebiliriz. Ancak aldığımız duyumlar ise ne olduğu tam olarak açıklanmasa da halkla diyalog zayıflığından söz ediliyor.

Fatih Belediyesi’nin tarihte iz bırakan Belediye Başkanı Mustafa Demir, milletvekilliği için istifa ettikten sonra gelen isim Hasan Suver’i yakından tanımıyoruz. Zaten Fatih oturmuş bir ilçe.

Nefsinin kurbanı olan Esenyurt Belediyesi’nin efsane eski başkanı Necmi Kadıoğlu dönemiyle şimdiki dönem arasında dağlar kadar fark var Esenyurt’ta. Bu son seçimlerde de AK Parti oylarının iyicene eridiğini gördük. 24 Haziran seçimlerinde HDP yüzde 23 oy alıyorsa bunun  sorumlularından biride Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe’dir.

selyus