Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 16 Nisan 2016

Çekmeköy Belediyesi’nden önemli bir proje daha

Çekmeköy Belediyesi “Dede Bana Masal Anlat” projesi ile nesilleri buluşturacak. Proje kapsamında haftada bir gün, bir dede veya ninenin, bir anaokulunu ziyaret etmesi; ziyaret sırasında çocuklarla birkaç saat geçirmesi hedefleniyor.

Çekmeköy Belediyesi, Darülaceze Başkanlığı ve Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirilen projede, 60 yaş üstü dede ve nineler, Çekmeköy’deki devlet anaokullarını ziyaret ederek çocuklara masal ve hikâyeler anlatacaklar. Nesillerin buluşturulmasının hedeflendiği projede, dede torun ilişkisini unutturan çekirdek ailelerde büyüyen çocuklara, Türk kültüründe var olan yaşlılara saygının önemi hissettirilecek.

Çekmeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen projede ilk olarak, çocuklarla buluşmak isteyen ve anlatacak hikayeleri olan büyükler belirlendi. Çekmeköy’de yaşayan ya da Darülaceze’de hayatını devam ettiren 60 yaş üstü kişilerden 30 kişilik bir ekip kuruldu. Bu ekipte yer alan dede ve nineler, belirlenen gün ve saatte, kendileri için tespit edilen anaokulunu ziyaret ederek, çocuklara masal ve hikayeler anlatacak. Çocuklarla buluşmalar kayıt altına alınarak proje sonunda belgesel ve masal kitapları hazırlanacak.

Proje kapsamında haftada bir gün, bir dede veya ninenin, bir anaokulunu ziyaret etmesi; ziyaret sırasında çocuklarla birkaç saat geçirmesi hedefleniyor.

Proje 2. Abdulhamid Han’ın mirası Darülaceze Başkanlığı’nda düzenlenen programla kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtım gecesine; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı ve Darülaceze İdare Meclisi İkinci Başkanı Ebubekir Şahin,  Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanı Salih Kırıcı, Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aktaş, Belediye Başkan Yardımcıları Şahmettin Yüksel, Fatih Sırmacı, Latif Coşar ve Darülaceze sakinleri katıldı.

Programın açılış konuşmasını Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı ve Dede Bana Masal Anlat projesinin koordinatörü Şahmettin Yüksel yaptı. Başkan Yardımcısı Yüksel, “Dede torun ilişkilerindeki bağ nesilleri bir arada tutuyor. Bu gönül bağından uzaklaştıkça nesiller arası bağımız zayıflamaya ve hafızamız kaybolmaya başlamıştır. Nesiller arasındaki bağı kuvvetlendirmek için geçmişin şartlarını bir araya getiremeyiz ancak; modern dönemin imkanlarını kullanarak geçmiş ile gelecek arasındaki bağı kurabilir, hafızamızı tazeleyebilir ve geçmişten gelen birikimi geleceğimiz ile paylaşabiliriz. Bu düşünceden hareketle geleceğimiz olan anaokulu öğrencileri ile milletimizin toplumsal hafızası olan büyüklerimizi bir araya getirmek istedik. Bu birliktelikte oluşacak kültürel aktarımı da kayıt altına almaya karar verdik,” dedi.

KUŞAKLAR ARASI YENİ KÖPRÜLER

Proje ortaklarından Darülaceze’nin Başkanı Hamza Cebeci proje ile ilgili şunları söyledi: “Bu proje kapsamında Çekmeköylü dede ve ninelerin yanı sıra bizim sakinlerimiz de anaokullarını ziyaret edecekler. Dede ve ninelerimiz Çekmeköy’deki anaokulu öğrencilerine; kendi çocukluk anılarını, oynadıkları oyunları, daha önce duyulmamış hikaye ve masalları anlatacaklar ve çocuklarla anlattıkları oyunları oynayacaklar. Böylece kuşaklar arası bağların yeniden tesis edilmesine yardımcı olacaklar. Bu vesile ile sakinlerimizin hafızalarında birikenler, gün yüzüne çıkacaklar ve kurumumuz için de bir farkındalık oluşacak.

“DEĞERLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ”

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, ”Bizler tarih önünde sorumluluk sahibi olmak zorundayız. Bugün yaptığımız her işin, geleceğimizi kurguladığı bilinci ile çalışıyoruz. Dede Bana Masal anlat projesinde de aynı kaygıları güdüyoruz. Proje ile günümüzde kaybolmaya yüz tutan nesiller arası bağın sağlanması ve güçlenmesi için bir adım atmaya çalışıyoruz. Anne babalar çocukları için tüm imkanlarını seferber ediyor. Onlar iyi okusun diye uğraşıyor, ateşi çıktığında bütün gece uyumadan başında bekliyorlar. Çocuklarını iyi okullarda okutuyorlar eğitim aldırıyorlar fakat manevi eğitimleri eksik olan bu çocuklar büyüdüklerinde anne ve babalarına evlerinde 5 m2’lik odalar vermiyorlar. Değerlerimizi kaybediyoruz. Ben aynı evde yaşayan çok kalabalık bir ailede büyüdüm. Büyük ailelerin sıcaklığını ve topluma faydasını bilen biriyim. Bu projenin çarpan etkilerinin, geleceğe yansımasının çok olumlu olacağına inanıyorum,” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ebubekir Şahin de konuşmasında şunları söyledi: “Dede her zaman güçlü karakter olmuştur ailelerde. Torun üzerinde ve baba üzerinde büyük etkisi vardır. Torun dedeyi hiçbir zaman unutmaz. Bizim üzerimizdeki haklarını asla ödeyemeyiz. Zaman ne kadar değişirse değişsin büyüklerimize duyduğumuz saygı ve vefada asla eksilme olmaması lazım. Maalesef günümüz toplumlarında teknolojik gelişmeler yüzünden, babalar çocuklarından uzaklaştı. Asla buna müsaade etmemeliyiz. Biz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak toplumun huzuru ve refahı için çalışmaktayız. Toplumsal birlik ve beraberliğimiz öncelikle aile birliğinin korunması ile mümkündür. Bu kapsamda Dede Bana Masal Anlat projesi çok önemlidir.”

Tanıtım programı öncesinde ve sonrasında Darülacezeyi gezen proje ekibi, çiçek takdim ettikleri Darülaceze sakinleri ile uzun uzun sohbet etti.  

selyus