Göksu, “Raporda İBB’nin ileri sürmüş olduğu bütün tezler çürütülmüştür”

Göksu, “Özellikle Büyükşehir Belediye Meclisinin ana gündem olması gereken bu çalışma komisyon üyelerimiz tarafından işten çıkarılan işçilerin ivedilikle işlerinin iade edilmesini ilgili makama bildirmiştir. Aslında bu komisyon raporunda büyükşehir belediyesinin ileri sürmüş olduğu bütün tezler çürütülmüştür” dedi.

Cumhuriyet Halk Partili Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine gelmesiyle İBB bünyesinde çalışan işçilerin ekmekleriyle oynayarak işten çıkarılmasının ardından Belediye Meclisi söz konusu işçilerin görevlerinden çıkarılmalarına ilişkin araştırma komisyonu raporu hazırladı. Araştırma raporunda işçilerin göreve alınış ve mülakata giriş tarihlerine kadar pek çok detay yer aldı.

“SEÇİM ÖNCESİ NAMUS SÖZÜ VERİLDİ”

İBB’nin işten çıkarmalarla ilgili hazırlanan rapor hakkında bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, “İBB’de yerel seçimlerden sonra çok ciddi anlamda işten çıkarmlar yaşanıyor ki yaşanmaya devam ediyor. AK Parti Grubu olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde işten çıkarmalarla ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasını teklif ettik. Oybirliği ile araştırma komisyonu kuruldu ve yaklaşık 3 aylık süre içerisinde hem Hukuku Komisyonumuz hem de Temel Haklar Komisyonumuzun birleşmesi ile çalışma süresini tamamladılar. Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyeleri, komisyon çalışmalarında çalışmayarak ve engelleme yoluyla çalışmalara girdi. Ancak AK Parti çalışmalara devam etti ve komisyon raporumuzu da bugün mecliste açıkladık. İşten çıkarılan işçilerin yerine işçi alınmasının durdurulması, işten çıkarılan işçilerin işlerinin iade edilmesi gerektiği görüşü kanaatine raporumuz İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisine arz edildi. Özellikle büyükşehir belediye meclisinin ana gündem olması gereken bu çalışma komisyon üyelerimiz tarafından işten çıkarılan işçilerin ivedilikle işlerinin iade edilmesini ilgili makama bildirmiştir. Aslında bu komisyon raporunda büyükşehir belediyesinin ileri sürmüş olduğu bütün tezler çürütülmüştür” diye konuştu.

CHP ve Ekrem İmamoğlu’nun sözlerini tutmayarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde çalışan işçilerin ekmekleriyle oynaması sonrası, İBB Meclisi işçi çıkarmalarıyla ilgili araştırma komisyonu raporu hazırlandı.

Raporda işçilerin işe alınım ve mülakat tarihlerine kadar tüm detaylar yer aldı..

İŞTE O RAPORDAN SATIRBAŞLARI…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından seçim sürecinde hiçbir işçinin ekmeğiyle oynanmayacağı taahhüt edilmesine rağmen 24.06.2019-24.10.2019 tarihleri arasında 4 aylık sürede 3.400 işçinin işine son verilmiştir. Bu rakama işten çıkarılan geçici işçilerin ve kısmi süreli çalışanların sayısı dahil değildir.

“MART AYI VE SONRASINDA İŞE ALINANLARI ÇIKARTTIK” DEMİŞTİ CHP CEPHESİ

“Mart ayı ve sonrasında işe alınanları çıkarttık” demişti CHP cephesi, ancak gerçekler öyle çıkmadı. Çıkarılan işçilerin 1.008 adedi 6 ay ve daha fazla süreli çalışan işçilerdir.

4857 sayılı İş Kanunun 18.maddesi “Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmaz..

Altı aylık kıdem hesabında bu Kanunun 66’ncı maddesindeki süreler dikkate alınır. …..” hükmünü taşımaktadır.

Kanunun bu hükmüne riayet edilmemiş, bu işçilere de işten çıkarmayı haklı kılan bir sebep bildirilmediği gibi, haklı sebep olmaksızın işten çıkarılan bu işçilerin,

Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.” Şeklindeki hüküm gereği işe iade ve buna bağılı tazminat hakları bulunmaktadır.

KAÇ KİŞİ İŞTEN ÇIKARTILDI?

23 Haziran’daki seçimin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iştirak şirketlerinde toplam 5,831 işçinin iş akdinin feshedildiği hazırlanan raporla ortaya çıktı.

24 Haziran 2019 – 24 Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden 3.299 işçinin, Belediye Müdürlüklerinden 101 işçinin, toplam 3.400 işçinin iş akdi işveren tarafından feshedilmiştir.

Bu rakama, sözleşmesi yenilenmediği için işsiz kalanlar, geçici işçiler, kısmi süreli çalışan ve sözleşmeleri yenilenmeyen işçiler dahil değildir. (Örneğin İSMEK bünyesinde kısmi süreli çalışan 2.081 işçinin ve İSKİ’de Teknik Hizmetlerde çalışan 350 işçinin sözleşmesi yenilenmemiştir. Bu işçiler de dahil edildiğinde sayı 5.831 olmaktadır.)

SMS İLE İŞTEN ÇIKARTTILAR

Hazırlanan raporda alınan cevaplardan en dikkat çekenlerden birisi de işçilerin işten çıkartılma şekilleri oldu. İşten çıkışı yapıla personele SMS ile bilgilendirme yapıldığı ifade edildi.

BELEDİYE ŞİRKETLERİ ZARARA UĞRATILDI

Belediye şirketlerinden işten çıkarılan işçilere 24.10.2019 tarihine kadar kıdem tazminatı olarak 42.432.129,94 TL, ihbar tazminatı olarak 14.732.491,09 TL olmak üzere toplam 57.164.621,04 TL ödenmiştir. Belediye müdürlüklerinden işten çıkarılan işçilere ise kıdem tazminatı olarak 15.001.244,58 TL ihbar tazminatı olarak 3.763.065,60 TL olmak üzere toplam: 18.764.310,18 TL ödenmiştir. Belediye şirketlerinden ve müdürlüklerden çıkarılan işçilere 24.10.2019 tarihine kadar toplam 75.928.931,22 TL kıdem ve ihbar tazminatı ödenmiştir Haklı bir sebep olmaksızın işten çıkarılan işçilere çalışma sürelerine göre kanuni hakları olarak ödenecek olan ihbar tazminatı ve kıdem tazminatlarına ilaveten, işe iade davaları sebebiyle ödenecek olan haksız fesih tazminatı ve çalışmadığı süreler için ödenecek tazminat sebebiyle Belediye ve kamu kaynağı kullanan belediye şirketleri zarara uğratılmıştır.

İŞÇİLERE MOBİNG UYGULADILAR, RENCİDE ETTİLER

İşten çıkarılmak istenen işçilere görevleriyle bağdaşmayacak işler verilerek ya da işten çıkarılacakları diğer işçilere daha öncesinden beyan edilerek mobing uygulandığı ifade edilmiştir.

İşten çıkarılan işçilere yönelik “bankamatik” ifadesi kullanılarak bu işçiler rencide edilmiştir.

YASAL DÜZENLEMELERE UYULMADI

İşçilerin işten çıkarılmasında, toplu işten çıkarma ile ilgili yasal düzenlemelere uyulmadığı tespit edilmiştir. 23.06.2019 tarihinden sonra işten çıkarılan işçilerin çıkarılması sürecinde 4857 sayılı İş Kanunun 29.maddesinde düzenlenen toplu işçi çıkarma ile ilgili düzenlemelere uyulup uyulmadığı sorulmuş, Belediye tarafından “işçi çıkarmaların toplu işçi çıkarma kapsamında olmadığı” belirtilmiştir.

4857 sayılı İş Kanunun 29.maddesi “İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.

İşyerinde çalışan işçi sayısı:

  1. a) 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin,
  2. b) 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,
  3. c) 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,

Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden otuz gün sonra hüküm doğurur.

İşyerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmek ve işyerinde ilan etmekle yükümlüdür. İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları tercihen işe çağırır.

Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılmaları hakkında, işten çıkarma bu işlerin niteliğine bağlı olarak yapılıyorsa, toplu işçi çıkarmaya ilişkin hükümler uygulanmaz.

İşveren toplu işçi çıkarılmasına ilişkin hükümleri 18, 19, 20 ve 21 inci madde hükümlerinin uygulanmasını engellemek amacıyla kullanamaz; aksi halde işçi bu maddelere göre dava açabilir.” Hükmünü taşımaktadır. Sabah

selyus