Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 20 Ekim 2016

İBB Başkanı Kadir Topbaş Avrupa’ya FETÖ’dan bahsetti

TOBB’un Brüksel Temsilciliğinde gerçekleştirilen toplantıda FETÖ’dan bahseden İBB Başkanı Kadir Topbaş, “Dünya insanlığına, bir halk iradesinin üstünde hiçbir şeyin olamayacağını bizim halkımız gösterdi. Bu bir direnişti, bir darbe karşıtı duruştu, bu gerçekten saygı duyulacak bir hareketti” diye konuştu.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine değinen Başkan Kadir Topbaş, darbelerin insanlık tarihi boyunca yaşandığını ve zayıf toplumlarda da darbelerin amacına ulaştığını söyledi. Türkiye’nin tek yürek halinde hareket ederek darbecileri geri püskürttüğünü ifade eden Başkan Kadir Topbaş şöyle devam etti: “Maalesef bazı medya çevrelerinde çok yanlı değerlendirmeler yapılıyor. Bu bizi rahatsız ediyor. Göründüğü gibi değil. Burada halkın her katmanı, 79 milyon, herkes burada bunun karşısında durdu. Sadece bir siyasi partinin taraftarı filan değil. Çünkü burada bir halk iradesine darbe vurulmak isteniyordu. Tamamen gördüğünüz gibi bir vahşet yaşandı. Orada siyasi kimlik konuşmadı. Burada insanlık adına bir eylem yapıldı. Karşı duruş verildi. Dünya insanlığına, bir halk iradesinin üstünde hiçbir şeyin olamayacağını bizim halkımız gösterdi. Bu bir direnişti, bir darbe karşıtı duruştu, bu gerçekten saygı duyulacak bir hareketti. Milletimiz bunu yaptı, insanlık adına bunu yaptı. Bu çok önemli. Burada biz dostlarımızdan gerçek anlamda bir destek bekliyoruz.”

Avrupa Birliği’nin (AB) FETÖ darbe girişimi karşındaki tutumuna da değinen Başkan Kadir Topbaş, “AB, ‘Türkiye’yi aramıza alsaydık bu darbe olmazdı’ diye hiç düşündü mü acaba?” sorusunu sordu. “Bizi birliğe dahil etmiş olsalardı Türkiye’de darbe olmazdı” diyen Başkan Topbaş şöyle devam etti:  “Bir de bu yandan bakmak lazım. Bunu da sorgulamak lazım. Bir gerçek var; yaşadığımız dünyamızda tüm insanların bu yüzyılda kaderleri birbirine bağlı. Bu kaderimiz bir ise buna çözümü de birlikte bulmak zorundayız. Sadece o ülkenin meselesi diye bakılamaz. Biraz da bizim anlatmamız gerekiyormuş. Eksiğimiz var, anlatamamışız. Daha iyi anlatmak gerekiyor. Uzaktan hissedilmemiş.”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar da FETÖ’nün darbe girişimine rağmen Türkiye ekonomisinin 27 çeyrektir büyüdüğünü ve dünyada eşi benzeri görülmemiş çok sayıda projeye devam ettiğini vurguladı.

Olağanüstü hal (OHAL) uygulamasıyla ilgili görüşlerini paylaşan Çağlar, şöyle konuştu: “Biz, iş dünyası olarak OHAL’den memnunuz. Bunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. Çünkü OHAL, Türkiye’de yaşayan insanların, iş dünyasının üzerinde bir baskı yapmıyor. Sadece bu darbe girişiminin tarafı olan hainlere karşı yapılmış bir organizasyondur. OHAL ile hükümet, iş dünyasına büyük teşvikler veriyor. Siz bunu Türkiye’de yatırımı olan Avrupalı firmalara bir sorun. Şu anda hepsi açıklama yapıyorlar. Türkiye’de yatırım imkanları çok fazla.”

Avrupa Parlamentosundan 4 milletvekili, Belçika Federal Parlamentosu, Flamen Parlamentosu, Brüksel Bölge Parlamentosundan milletvekillerinin de olduğu toplantıya Türkiye’den de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Azınlık Vakıfları Temsilcisi Pandeli Laki Vingas, eski AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, iş dünyasından Leyla Alaton, medya dünyasından CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Balçiçek İlter ve Murat Yetkin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda STK temsilcisi, iş insanı, akademisyen ve siyasetçi katıldı.

selyus